Магически начини за придвижване в Хари Потър

Elizabeth Savova ми зададе много интересен въпрос за света на Хари Потър: Какви други превозни средства има освен метли, килимчета, тестроли и мрежата от камини?
Летящата кола от Хари Потър и стаята на тайните


За да ѝ отговоря, опитах да си припомня всички методи за придвижване, които сме срещали в книгите за Хари Потър. Надявам се статията да е интересна.

Магипортиране

Хари и Дъмбълдор се магипортират в Хари Потър и нечистокръвния принц
Забелязал съм нещо интересно - по-младите фенове на "Хари Потър", когато бъдат попитани какъв начин за транспорт предпочитат, почти винаги казват метла, но по-възрастните са категорични, че искат да се магипортират.

Това без съмнение е най-бързият начин за придвижване, но е и доста опасен - възможно е пътуващият да обърка мястото и да се нарани сериозно или пък да не успее да се магипортира изцяло. Втората опасност звучеше на Хари забавно, докато не го видя на живо и не осъзна, че е доста кървава история. Именно заради тези опасности, магипортирането е забранено, преди магьосникът да е изкарал курс и да е получил разрешително.

Освен заради трудността и рисковете, магипортирането има и някои други ограничения, като например разстоянието, което може да се изминава, както и нещата, които могат да се пренасят с магипортиране. Да не забравяме също така, че чувството да се магипортираш е доста неприятно, докато свикнеш с него.

Пудролинии (летежна пудра)

Първото пътуване на Хари с летежна пудра в Хари Потър и стаята на тайните
Много по-често използван от магьосническите домакинства начин за придвижване са пудролиниите, които свързват една камина с друга. Магията се активира със специален прах "Летежна пудра", така че не зависи от уменията на магьосника.

И въпреки че също е неприятно за начинаещите пътешественици, основният недостатък на този метод остава друг - може да попаднеш не там, където си тръгнал. Сигурно си спомняте как в "Хари Потър и стаята на тайните" Хари не успя да произнесе правилно името на улица "Диагон-али" и попадна на друго място.

Летекод

Също като летежната пудра, пътуването с летекод не изисква магически умения от пътуващия, а само от създаващия летекода. Има два типа летекоди - обществени и частни, като и в двата случая предметите, превръщани в летекод, са дребни и маловажни неща. При обществените летекоди (например, когато министерството ги създаваше за световното първенство по куидич в "Хари Потър и огненият бокал") това се прави, за да не бъдат откраднати от мъгъли. Омагьосват се стари обувки, гуми, бутилки и т.н. При частните летекоди, които едно лице прави, за да изпрати един или няколко човека другаде, за летекод се избира дребен предмет, защото обикновено не се очаква той да се върне. Пример за това е четката за коса, която Тед Тонкс омагьоса, за да изпрати Хари и Хагрид в "Хралупата" в "Хари Потър и даровете на смъртта".

Среднощният рицар

Среднощният рицар, Хари и Стан Шънпайк в Хари Потър и затворникът от Азкабан
Среднощният рицар прилича на мъгълски автобус на три етажа, но всъщност е силно омагьосан, може да се магипортира на малки разстояния, да се провира през невъзможни проходи и да омагьосва околните предмети, така че да се отдръпват от пътя му.

Основният му недостатък, както може да се досетите, е че билетът струва пари. И много друса.

Летяща метла

Хари хваща летяща метла за пръв път в Хари Потър и философският камък
Метлата е толкова популярен метод за придвижване на магьосниците, че дори мъгълите го знаят. Никой не помни кой и кога е омагьосал първата метла, но от тогава магиите за летене са усъвършенствани и летящата метла е станала задължителен предмет във всеки магьоснически дом.
Подробно описание на развитието на метлите и на различните модели може да намерите в книгата "Куидичът през вековете" на Кениуърти Уисп.

Летящо животно (летящи коне, хипогрифи, змейове и т.н.)

Бил и Фльор яздят хипогриф в Хари Потър и даровете на смъртта
От всички летящи животни, които могат да бъдат използвани за транспорт, най-подходящи са летящите коне. Виждали сме такива, когато мадам Максим пристигна с учениците от "Бобатон" на своите абраксански коне, но за дълги разстояния най-подходящи са друг вид крилати коне - тестролите. Хари и ВОДА използваха такива, за да стигнат до Лондон, а МАКУСА реши да премести Гриндълуолд в Европа отново с тестроли (това ще видим във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд").

В историята за Хари Потър сме виждали и други летящи животни, превърнати в транспортни средства - Сириус Блек избяга от преследвачите си в "Хари Потър и затворникът от Азкабан" яздейки хипогриф, а пък Хари се измъкна от Гринготс на гърба на дракон (макар и последният така и да не разбра, че носи нещо на гърба си).

Експрес "Хогуортс" и други влакове

Експрес Хогуортс от филмите за Хари Потър
Освен Перон 9 и 3/4, има още няколко магически перона, недостъпни за мъгълите. От тях тръгват влакове, най често пуснати за специални събития, които превозват магьосниците. Най-популярен обаче е влакът, който на първи септември откарва учениците до "Хогуортс" и през ваканциите и в края на учебната година ги връща обратно.
Вече писах по-подробно за историята на експрес "Хогуортс".

Летящо килимче

Ако в Европа най-популярното средство за летене е метлата, то на изток това е летящото килимче. Много по-удобно от метлата, то може да пренася повече от един пътник, затова е чудесно средство за семейно придвижване, но е забранено във Великобритания.

Омагьосана кола или друго мъгълско средство

Хагрид и Хари в летящия мотор на Сириус в Хари Потър и даровете на смъртта
Омагьосването на автомобил, мотор, трактор, танк или каквото и да е друго мъгълско транспортно средство, без изричното разрешение на Министерството на магията, е абсолютно забранено.
Макар че, ако човек омагьоса превозното средство, но никога не използва магическите му свойства, не подлежи на наказателно преследване. Това е вратичка в закона, която Артър Уизли е оставил, заради страстта си към мъгълски изобретения.

Изчезващ шкаф/сандък

Изчезващият сандък в Хари Потър и нечистокръвния принц
Шкафовете (или сандъците, зависи кой превод четете) вървят по двойки и може много лесно да се премине от единия сандък в другия, дори да са на огромно разстояние.
Основният недостатък е, че магьосникът може да се придвижва само между две точки.

Омагьосана тоалетна

Входът за министерството на магията в Хари Потър и даровете на смъртта
В цялата поредица за Хари Потър сме виждали този метод за транспорт само веднъж - в седмата книга, когато входът към министерството на магията беше зорко следен и служителите трябваше да използват омагьосани тоалетни, за да стигнат до работните си места.

За тези неща се сетих, надявам се, че можете да ми помогнете с още транспортни средства, които съм пропуснал, както ми помогнахте за статията относно героите от Хари Потър във Фантастични животни.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

ЧРД на Дейвид Брадли

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Дъмбълдор, Гриндълуолд и "специалното дете"