Разбра ли светът истината за Сивиръс Снейп

През последния Уикенд за въпроси получих от потребител, наречен Пепи, следното запитване: "Хари показали мислите на Снейп?" и след известно време разтълкувах въпроса като "Разкри ли Хари Потър на някого нещата, които видя в спомените на Снейп?"
Въпросът, макар да е зададен така, че по принцип бих го игнорирал, всъщност е интересен и си заслужава да му обърнем внимание.

Разказът на Принца съдържаше много важна информация, касаеща Хари и начина за победата над Волдемор, но също така ни позволи за пръв път да видим истинското лице на Сивиръс Снейп. Две са важните неща, отнасящи се за Снейп, които научихме - че никога не е бил предател и че винаги е обичал Лили Евънс. Разкри ли Хари тези неща?

Снейп и ролята му за падането на Волдемор

Няма съмнение, че Хари разкри предаността на Снейп към Дъмбълдор, защото ние станахме свидетели на това в последната глава на "Хари Потър и даровете на смъртта". Хари разясни пред цялото училище, че уж най-верният последовател на Волдемор, е бил на страната на Дъмбълдор.

След това научихме, че по настояване на Хари, портрет на Снейп е бил окачен в директорския кабинет, а самият Хари нарече сина си на негово име.
След края на войната, единственият човек, който си е позволявал публично да подлага под съмнение лоялността на Снейп, е била, разбира се, Рита Скийтър, която написа книгата "Сивиръс Снейп: Светец или измамник".

Снейп и Любовта му към Лили Евънс

Това е още нещо, което Хари разкри пред всички присъстващи в Голямата зала по време на дуела между него и Волдемор. Той обясни на Черния лорд, че Снейп е обичал майка му и именно заради това се е обърнал срещу господаря си.

Това, което Хари не каза тогава е, че Снейп никога не е обичал друг през живота си и че във всичките си действия е бил воден не толкова от омразата към Волдемор (както би могло да се разбере изказването на Хари в последната глава), колкото от любовта му към мъртвата жена.

Не смятам, че Хари някога е разкрил това пред друг, защото ако го е направил, това би било грубо нарушение на желанието на самия Снейп. Спомнете си, че в спомена видяхме как учителят по отвари поиска от Дъмбълдор да не разкрива на никога чувствата му, а директорът му се присмя, че не желаел хората да научават за най-добрата му страна.

В "Хари Потър и прокълнатото дете" ни се казва, че любовта на Снейп към Лили вече е в историческите книги и едва ли не се изучава в училище, но това според мен за пореден път показва колко незапознат е Джак Торн с историята и образите от истинските книги за Хари Потър.

Коментари

  1. Втори път днеска ще ти пиша с цитат от книжката щото в момента точно послистите три глави чета. Иначе нямаше да те хвана, че така подлогваш плебейте =Р
    „Първо обаче дължеше обяснение на Рон и Хърмаяни, които досега не се бяха отделяли от него толкова дълго и заслужаваха да чуят истината. Хари им разказа най-подробно какво е видял в мислоема и какво се е случило в гората и още преди те да дадат воля на изумлението си тримата най-сетне стигнаха до мястото, накъдето се бяха запътили, макар че никой не го беше споменал.”
    Тъй де ако не бороим тия двамцата =)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Награда вместо наказание

Коя е Елизабет Спригс от филмите за Хари Потър

Какво представлява Орденът на феникса