Хоркрукс ли е Хари Потър

Вероятно една от най-трудните за разбиране части в цялата поредица "Хари Потър" са последните 4 глави. Аз често пиша статии върху тях, а на Роулинг няколко пъти ѝ се е налагала да дообяснява историята.
Сега отново имам повод да се върна на темата, благодарение на въпросите на Мария Боева: Ако Хари усеща чувствата и мислите на Волдемор, това прави ли Хари Потър един вид  хоркрукс?


В много коментари по групите виждам да наричат Хари "седмият хоркрукс", но Хари всъщност не е хоркрукс. Той е нещо като хоркрукс, изпълнява същата роля, но няма същите качества. Ще опитам да обясня по-подробно.

Какво представляват хоркруксите

Хоркруксите са черна магия, чрез която един магьосник отделя парче от душата си и го вгражда в избран от него предмет. Докато този предмет е непокътнат, парчето от душата остава в него и дори магьосникът да бъде убит, хоркруксът действа като котва и връща основната част от душата в тялото на магьосника, което го прави безсмъртен.

Магията за създаване на хоркрукси е свързана и с изграждането на различни защити около омагьосания предмет. Общото за всички хоркрукси е, че са почти неунищожими и има съвсем малко и то все опасни неща, които могат да ги унищожат - ние знаем за отрова от базилиск и пъклоогън и макар да има други, не са толкова много.

Самият предмет също е опасен, защото има силата да влияе на хората, които го носят, а в някои случаи (ако предварително е зададено от създателя на хоркрукса) дори да го обсебват. Ние видяхме какво причини Дневника на Риддъл на Джини и Медальона на Слидерин на Рон. Пръстенът на Гонт пък погуби Дъмбълдор, но там вината си беше по-скоро негова.

Ако някой опита да унищожи хоркрукс по друг начин, а не чрез малкото работещи техники, това няма да даде никакъв резултат, но е достатъчно дори съвсем малко да нарани целостта му (например само да го одраска с меча на Грифиндор, след като беше подсилен с отровата на базилиска) и хоркруксът ще бъде унищожен.

Какво се случи в нощта, когато Волдемор опита да убие Хари

В нощта, когато Волдемор уби родителите на Хари, неговата истинска цел беше момчето. Той беше готов да го убие, след което, използвайки смъртта му, да създаде шестия си хоркрукс.
За негова изненада обаче, могъщото му заклинание се върна върху него и унищожи тялото му.
Волдемор, разбира се, беше безсмъртен, но без тяло, в което душата му да се върне, тя остана да броди по света, в очакване на някой, който да създаде ново тяло за душата.

Още нещо се случи тогава, за което Волдемор така и не разбра. Заклинанието, унищожило тялото му, е разкъсало допълнително осакатената му душа. Това е само първата стъпка, която се прави за създаването на хоркрукс.
Основната част от разделената на две душа - тази, която носи съзнанието на Волдемор, избяга. Другата част се закачи за единственото живо същество в стаята в този момент - Хари Потър.
През следващите години парчето от душа в Хари опитваше многократно да напусне тялото на момчето, за да се обедини с останалата част, но не можеше да излезе и Роулинг обясни, че именно това предизвикваше болката в белега на Хари.

Защо Хари не е истински хоркрукс

До известна степен, парчето от душата на Волдемор в Хари върши същата работа като парчетата в хоркруксите - връзва основната част от душата на Волдемор с живота и не му позволява да умре. Тоест, дори всички хоркрукси да бъдат унищожени, Волдемор пак няма да може да умре, докато Хари носи душата му в себе си.

Разликата е, че самият Хари не е безсмъртен. През цялата поредица той можеше да умре по всякакъв начин и парчето от душата на Волдемор щеше да умре с него. Същевременно целостта на Хари можеше да бъде нарушавана (порязвания, одрасквания, пробождания, магии), без това да повреди душите в него, както би станало, ако беше хоркрукс.

Глупаво е някой да твърди, че Хари е истински хоркрукс, защото Волдемор нямаше как да направи магията за създаване на хоркрукс, след като нямаше тяло.

Защо Хари не умря, когато Волдемор го атакува в гората

Интересното е, че когато някой все пак уби Хари, а с него и парчето от душата на Волдемор, това беше самият Волдемор. Той отправи смъртоносното проклятие към Хари, убивайки и двете души, които бяха в него. Но за разлика от осакатеното парче на Волдемор, Хари оцеля. Защо?

Всъщност самият Волдемор се беше превърнал в нещо като хоркрукс за Хари, когато взе кръвта му на гробището. Целта на Черния лорд тогава беше да вземе защитата на Лили върху себе си и да може да докосва Хари и да му отправя проклятия. Волдемор успя в това начинание и излъга защитата на Лили, че не е Волдемор.

Когато обаче уби Хари в гората, защитата на Лили разпозна, че заклинанието е направено от Волдемор. Тази защита вече беше спряла да действа у Хари, защото той реално беше мъртъв, но продължаваше да действа у Волдемор и беше връзка за Хари между живота и смъртта.

Без да осъзнава, Волдемор направи нещата така, както ги искаше Дъмбълдор - парчето душа в Хари да изчезне, но самият Хари да остане жив.

Коментари

  1. „— Хари, ти беше седмият хоркрукс, хоркруксът, който той изобщо не е имал намерение да създава.”

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ето как се раждат теориите, че Хари е безсмъртен. Хари не е хоркрукс - той е нещо като хоркрукс. Единственото общо е, че пази Волдемор жив, но няма нито едно от останалите качества на хоркрукса.
      Идеята на Дъмбълдор е да покаже, че Волдемор е разделил душата си на 8, а не на 7 парчета, както е планирал.
      Изказването не е вярно, дори да приемем, че Хари Е хоркрукс, защото беше "създаден" преди Наджини, следователно е шестият, а не седмият.

      Изтриване
  2. Искам да питам нещо.Така и не разбрах какво е хленчещото нещо под пейката в предпоследната глава на Даровете на смъртта.Единствената ми теория е, че това е частицата от душата на Волдемор в Хари .Може ли някой да обясни?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър