Веритасерум за Сириус Блек

Често като грешка в "Хари Потър" се посочва, че Министерството на магията не дава Веритасерум на Сириус. По този начин лесно би се разбрало, че е невинен и доста мъки биха му били спестени.
Това, разбира се, не е грешка, а си има логично обяснение.

Най-важното в случая е да разберем, че Сириус сам е избрал да иде в Азкабан.
Той се чувства виновен за смъртта на Лили и Джеймс, защото в последния момент разубеждава Джеймс да не прави него Пазител на тайната, а Петигрю. Сириус се притеснява, че рано или късно ще бъде заловен от смъртожадните, защото е много дързък, за разлика от Опаш, който знае как да преценява ситуацията и да избира това, което е най-добро за него. Лошото е, че Опаш вече е решил, че най-безопасно би било да мине на страната на Волдемор, която по всичко изглежда, че ще спечели войната.

Още когато Сириус разбира за смъртта на приятелите си, решава, че не му се живее, затова казва на Хагрид, че моторът не му трябва вече.
След това открива Опаш и опитва (и си мисли, че успява) да го убие. Накрая просто изчаква Отдела за охрана на магическия ред и се предава без съпротива.

Процес няма - Сириус е обявен за смъртожаден и Крауч го изпраща в Азкабан, като много други (включително и собствения му син). Сириус приема това като заслужено наказание, защото се обвинява за смъртта на родителите на Хари и действително мисли, че е убил човек (дори и да си го е заслужавал).

Сириус никога не възразява срещу обвиненията. Не го прави когато Хари се изправя срещу него (напротив, признава, че е убил Лили и Джеймс), не го прави и 12 години по-рано, когато го отвеждат към затвора, затова никой в министерството няма основание да използва Веритасерум или какъвто и да е друг начин за получаване на информация.

Всъщност, Сириус опитва по някакъв начин да промени положението си едва когато разбира, че убийството, за което е в затвора, изобщо не се е случило. И опита за промяна се състои в това да избяга, за да намери Петигрю и да си довърши работата.
Няма как да знаем, но аз предполагам (и най-вероятно съм прав), че ако всичко беше минало по план, Сириус щеше пак да се остави да бъде заловен и нямаше да спори дори да го бяха осъдили на Целувка от диментор.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Всесилни ли са Даровете на смъртта

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Седемте жени в живота на Хари Потър