Сириус Блек - надцененият брат

Всички харесват Сириус, но ще се изненадате колко много "фенове" не знаят кой е Регулис Блек. А това е тъжно, защото от двамата братя Блек именно Регулус заслужава по-голямо уважение.

Братята като деца
Животът на двамата братя, израсли под един покрив, тръгва по коренно различен път. Сириус, който е по-голям, сякаш вечно е в пубертета и иска да прави напук на родителите си, докато Регулус напротив - стреми се да ги зарадва и да бъде достоен представител на рода Блек.

В "Хогуортс" Регулус става член на куидичния отбор на дома си и то търсач - най-важната позиция. Брат му, от своя страна, става най-добър приятел на... грифиндорския еквивалент на Регулус.

Може би най-сериозният довод, който феновете на Сириус ще изтъкнат е, че за разлика от брат си той не се присъединява към армията на Волдемор, а става член на Ордена на феникса и се посещава на войната срещу Черния лорд.
Обаче, ако се замислим малко, ще открием, че Сириус реално с нищо не е помогнал тази борба - неговото най-голямо геройство е че тръгна да убива дребния Питър Петигрю, не успя и прекара 12 години в затвора, после избяга, за да опита пак да го убие, пак не успя и пак беше затворен - този път на площад Гримолд.

За разлика от него Регулус, първоначално смъртожаден, открива истинската природа на Волдемор и предприема реални стъпки, за да го победи.
Регулус е първият, който разкрива че Онзи-който-не-бива-да-се-назовава има хоркрукс и е първият, който опитва да го намери и да го унищожи.

В общи линии Сириус винаги е искал да има своя воля, а не да се подчинява на авторитети, но в крайна сметка цял живот се е подчинявал на Джеймс и на Дъмбълдор, докато брат му, който е искал само да постъпва правилно, се е опълчил на най-могъщия черен магьосник на всички времена и е дал живота си, за да го унищожи, макар и да е вярвал, че каузата на смъртожадните е правилна.

И за финал ще ви припомня отношението на двамата братя към домашното духче Крийчър - Сириус никога не призна духчето за същество с чувства, докато Регулус избра да умре, вместо да пожертва слугата си. И както мъдро каза един човек: "Ако искаш да разбереш какво представлява някой, гледай как се отнася с подчинените си, а не с равните нему."
Иронията е, че това са думи именно на Сириус.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Актрисата Наталия Тена идва в България по време на Aniventure Comic Con!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Кой е Девън Мъри в "Хари Потър" и къде може да се срещнете с него в България