Три урока, които научихме от смъртта на Сириус Блек

Смъртта на Сириус Блек беше ужасен шок за всички фенове, когато през 2003 година излезе "Хари Потър и орденът на феникса". Защо трябваше да умре кръстникът на Хари Потър и какво искаше да ни каже Роулинг с това.
Пиша тази статия като отговор на въпроса на Живко: Защо според Вас авторката на поредицата "Хари Потър" е избрала един от най-близките хора на Хари да умре, а именно Сириус Блек от коварното заклинание за смърт използвано от смъртожадната Белатрикс Лестранж?

След като помислих по темата, стигнах до три важни урока, които писателката ни предаде в тази съдбовна глава.

1. Смелостта невинаги е добродетел

Не знам дали е редно да пиша това днес, след като вчера толкова много от по-младите фенове се подразниха на статията на Радина Рейвънклоу, но ще рискувам - смелата постъпка не е равносилна на правилна постъпка.

Хари постъпи много смело, като се изправи срещу Ъмбридж, избяга от кентаврите, яхна тестрол и нахлу в министерството на магията, за да спасява Сириус, но ако не го беше направил, ако се беше вслушал в опитите на Хърмаяни да го вразуми, ако беше повярвал на Дъмбълдор, че Снейп е на тяхна страна, ако беше изчакал, ако беше помислил поне малко... Сириус щеше да е жив. В този случай вината, за смъртта на Сириус Блек лежи изцяло и само върху смелостта на Хари Потър.

Това е труден за преглъщане урок, защото в продължение на 7 книги ни беше натяквано, че смелостта е най-доброто качество на дома Грифиндор. Тук обаче разбираме, че ако Хари имаше качествата на който и да е от останалите домове (спокойствието на Хафълпаф, прагматизмa на Слидерин, интелектa на Рейвънклоу), Сириус щеше да живее.

2. Самоувереността може да е слабост

Хари е виновен (и няма смисъл да се опитваме да смекчим тази вина) за пристигането на Сириус в министерството, но вината за успешното заклинание на Белатрикс си е на самия Сириус.
Той и Белатрикс остават последните хора, които се сражават в стаята на смъртта и по всичко изглежда, че по сила са равностойни. Но докато Белатрикс е решена да победи, Сириус сякаш се забавлява (и сигурно е така, след като прекара толкова време затворен). В един момент той решава да се присмее на Белатрикс и вещицата използва точно този миг невнимание, за да нанесе фаталния удар.

3. Накрая всички оставаме сами

Роулинг е признавала в интервюта, че умишлено е искала да лиши Хари от всяка бащина фигура в живота му, за да го остави накрая сам срещу злото. Момчето държи на Сириус, черпи сила от него и го чувства като баща, точно затова Роулинг го премахва.

Посланието тук е тежко и познавам възрастни хора, които отказват да го повярват и да го разберат - накрая всички ние ще загубим хората, които обичаме и които ни помагат. Накрая ще останем сами.

За Хари Сириус е сила, мъдрост и подкрепа. Смъртта му е важна за израстването на момчето и поредната стъпка в пътешествието, в края на което Хари Потър става Господар на смъртта.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър