Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Гелърт Гриндълуолд беше обявен за международно издирване, но не виждаме никакви доказателства такова да е имало и срещу Волдемор. Изглежда, че войната срещу него беше ограничена само във Великобритания и затова Bogolyuba Georgieva пита:  По време на войната срещу Волдеморт, защо Министерството, бивш служител и просто някои не поиска помощ от други страни?
Гелърт Гриндълуолд (Джони Деп) и Лорд Волдемор (Ралф Файнс)

Кой може да нареди международно издирване на магьосник

Магьосническото общество е по-просто устроено от мъгълското, защото магьосниците по света отдават по-голямо значение на това, че са магьосници, отколкото на националността си.
По тази причина има една международна организация, която отговаря за всички магьосници по света и това е Международната конфедерация на магьосниците. Именно Конфедерацията е приела най-важния закон в магьосническата история - Международният указ за секретност.

И както подсказва думата "конфедерация", всяка отделна общност си има свой управляващ орган - министерство, съвет или конгрес, които вземат решения за съответната общност и създават закони, с които да запазят магьосничеството в тайна. По тази причина в различните страни има различни закони - във Великобритания например са забранени летящите килимчета, които са обичано средство за транспорт от арабските магьосници; в САЩ пък в продължение на много десетилетия са били забранени всякакви контакти между магьосници и мъгъли, а наказанията за нарушителите са били жестоки.
Серафина Пикъри пред Магическия конгрес на САЩ (МАКУСА) във Фантастични животни и къде да ги намерим
Магическият конгрес на САЩ (1926 г.)

Именно по тази причина издирвани магьосници в една държава, могат да ходят свободно в друга, като Сириус Блек, когато избяга или пък всички мъгълокръвни магьосници, които отидоха в чужбина, по време на режима на Волдемор.
Само когато международната конфедерация на магьосниците обяви някого за международно издирване, той може да бъде арестуван дори в държава, в която не е нарушил законите или пък да бъде екстрадиран, когато бъде заловен, каквато е била идеята и след залавянето на Гриндълуолд.

Когато става дума за международни престъпници, аврори от една държава имат право да действат на територията на друга, за залавянето им, какъвто е случаят с Тезей Скамандър, натоварен от британското министерство да залови Гриндълуолд.

Защо Волдемор не е обявен за международно издирване при Първата война

На тази част от въпроса нямаме точен отговор, но можем да предполагаме, че вина за това има отчасти Дъмбълдор. Неговата тайна организация Орденът на феникса е доказателство, че той е смятал, че може сам да се справи с въздигащия се Волдемор. Директорът на Хогуортс е предпочел да действа без знанието и одобрението на министерството, въпреки че и той и министрите са имали обща цел.
Снимка на оригиналния Орден на феникса от Хари Потър и орденът на феникса
Орденът на феникса - нелегалната организация на Дъмбълдор

По това време Дъмбълдор вероятно вече е бил член на Международната конфедерация, а може би вече се е бил запътил към шефското място там, така че сигурно е използвал влиянието си, за да потули случващото се в страната му.
На пръв поглед изглежда, че това е грешно решение, но Каркаров е доказателство, че Волдемор е имал привърженици и в другите страни и една открита война на Конфедерацията срещу него само би мотивирала повече хора да се присъединят към армията му и да защитават идеите му.

Това обаче е само теория, може не Дъмбълдор, a тогавашните министри на магията (Дженкинс, Минчъм и Багнолд) да не са пожелали международна помощ, но версията с Дъмбълдор ми се вижда по-правдоподобна, защото първите двама подават оставка именно заради неспособността си да се справят с войната, а Милисънт Багнолд идва на власт малко преди падането на черния магьосник.
Ще се радвам да чуя и вашето мнение.

Защо Волдемор не е обявен за международно издирване при Втората война

Когато Волдемор се завръща, ситуацията е различна. Със сигурност знаем, че дори Дъмбълдор да е искал този път да има международна намеса, това не се е случило, защото британското министерство е оттеглило подкрепата си за него и той е бил принуден да напусне Конфедерацията.

Знаем, че дълго време Фъдж отказваше да признае завръщането на Волдемор, а Скримджър по-скоро искаше да създаде впечатление, че министерството е по-силно, отколкото всъщност беше. Във всеки случай това устройваше Волдемор, защото влиянието, което имаше преди, силно пострада от инцидента с Хари Потър и 13-те години, в които го нямаше.
Руфъс Скримджър пред репортери в Министерството на магията в Хари Потър и даровете на смъртта
Британското министерство на магията (1997 г.)

След смъртта на Дъмбълдор, нямаше какво да спре Волдемор да превземе министерството и той го направи, но вместо открито да се обяви за победител във войната и да пожелае британските магьосници да му се подчиняват... той сякаш отново изчезна.
Това беше изключително умен ход, защото, макар всички на Острова да знаеха, че зад новия министър Тикнес стои Волдемор, за останалата част от света изглеждаше, че просто новото британско магьосническо правителство взема твърде крайни мерки, които обаче не противоречат на международните закони. Пак ви напомням, че политиката на пълно отделяне на магическия от немагическия свят не е прецедент.

Ако Волдемор се беше разкрил като узурпатор на властта, това щеше да даде повод на Конфедерацията да започне война срещу него и все още слабата му армия от последователи. Черният лорд искаше първо да убие Хари Потър, за да е сигурен, че ще бъде напълно непобедим. С други думи, ако Волдемор беше спечелил Битката за Хогуортс, това нямаше да е краят на войната, а само началото на един много по-мащабен и унищожителен конфликт.
Хагрид носи тялото на Хари Потър в Хари Потър и даровете на смъртта

Коментари

  1. Мисля, че Дъмбълдор би поискал помощ, ако от министерството му бяха позволили. Не печели нищо ако Волдемор победи.

    ОтговорИзтриване
  2. И първата и вотрата „война” са си всъщност местна свада и може да се нарече война сав контекста на гражданска такава доколкото мариза между две тълпи могат да се нарече битка. Ордена е 30-тина души все пак.
    Единствената война в магьосническия свят е по скоро тази с Гиндълоу и макар тя пака да е само в магьосническато общество поне не се гораничава до вътрешни конфликти и между особици.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, че не можем да сравняваме войната на Гриндълуолд с тази на Волдемор, но определено не можем и да говорим за местна свада.
      Волдемор се опълчва на министерството на магията и събира значителна част от видните магьоснически семейства зад себе си.
      Вярно, че за мъгълските стандарти трудно би могло да се нарече война, а по-скоро проблем с организирана престъпна или пък направо терористична група, но магьосниците са много по-малко на брой от нас и много по-несвикнали с войните, така че нещо като Битката за Хогуортс за тях е сравнимо с Десанта в Нормандия.

      Изтриване
    2. Мисълта ми е по скоре че онова с Гриндълоу се води първа магьосническа война, а тия двете свади с волдемор: първа и втора островна война (ако ще държим на термина война).
      Осве нова вероятно е имало „война” и при въваждане на указа за секретност, така че Гриндълоуската може да е дори Втора магьосническа война.
      В битката за хогуорт колко магьосници взимат участие горе долу - ти си спец и вероятно можеш да изброиш поне сигунтие имена?

      Изтриване
    3. Да, сега разбрах какво имаш предвид и си прав. Термините първа и втора война са наложени сред британските магьосници, защото те никога не са усещали ужасите на войната срещу Гриндълуолд. За тях Волдемор си остава най-страшното.
      Наричам двата етапа на войната срещу Волдемор така, защото по този начин са наречени и в книгата. Например в главата "Началото на втората война".
      Иначе не знаем колко хора са участвали в битката, но около 50 човека от "добрите" са загинали и със сигурност 20-30 от "лошите", но като се има предвид колко малобройна е магьосническата общност, общо взето почти всеки има роднини или приятели, които са загинали.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър