Злодеи ли са семейство Дърсли в книгите за Хари Потър

Вече съм писал за семейство Дърсли от поредицата за Хари Потър и знам, че голяма част от читателите не споделят мнението ми за тях, но сега получих два въпроса, които ме провокираха да подхвана темата отново.
Николета Комитова: Петуния и Върнън Дърсли не понасят Хари и това е ясно на всички! Обаче всяко малко дете има нужда от грижи (миене на зъби, мъпане и т.н.) Та според вас дали са му помагали или са го оставяли още от малък да се оправя сам?
Симона Димитрова: Хари, като хоркрукс, влияе ли по някакъв начин на държанието и нрава на семейство Дърсли?
Семейство Дърсли в Хари Потър и стаята на тайните


Продължавам да смятам, че образът на тримата Дърсли остава недоразбран от читателите и не можем да говорим за тях, без да се опитаме да видим света от тяхната гледна точка, а не от тази на Хари, от която ни е представена историята. Роулинг ни дава достатъчно допълнителна информация, за да направим това.

Семейство Дърсли и странното им разбиране за любовта

Няма да се опитвам да извъртя нещата така че да изглежда, че семейство Дърсли в някакъв момент са обикнали Хари, защото не е така. Но това, че не са го обичали като свой син, не значи, че са го мразели или че са се държали преднамерено зле с него.

Върнън и Петуния имат много особени взаимоотношения, които за някои биха изглеждали дори студени, но истината е, че това устройва и двамата. Не знаем почти нищо за семейството на Петуния, но можем да предположим, че детството ѝ със сестра магьосница и родители, които са обичали магията (макар и да са били мъгъли) е било доста хаотично, така че Върнън, със строгия си характер и стабилна работа, ѝ дава сигурността, която преди ѝ е липсвала. От своя страна той е щастлив със съпруга, която му е послушна, която не се бърка в делата му, но споделя ентусиазма му за собственото му кариерно развитие и най-важното - поддържа изряден дом.
Семейство Дърсли в Хари Потър и орденът на феникса

И двамата вярват, че личните им отношения трябва да си останат лични, което обяснява защо никъде в книгата не виждаме показна привързаност и демонстрация на любовни отношения. Тези неща са си за спалнята.
Противно на това, отношението им към Дъдли е на направо нездравословна привързаност. Дебелото момченце никога не е било лишавано от нищо, никога не е било критикувано за нищо и никога нищо не му е било отказвано. В резултат на това се е получил един наистина отблъскващ човек, който не разбира чувствата на околните и не търпи нищо, което не е по вкуса му.

Но отношението на Дъдли, макар да изглежда най-жестоко, защото включва физически и психологически тормоз над Хари, всъщност е най-малко осъдително, защото младият Дърсли не осъзнава какво прави.
Джоан Роулинг ни обясни, че Дъдли винаги е приемал тормоза над Хари като игра, защото е мислел, че на другото момче това му е точно толкова приятно, колкото на самия Дъдъли.
Едва когато се изправя срещу дименторите, Дъдли за пръв път се вижда като побойник и като лош човек, което води до незабавна промяна в отношението му към Хари.

Неблагодарникът Хари Потър

Да, знам какво ще кажете и съм съгласен - ако Хари трябваше да е благодарен за нещо, то това е, че след 11-ият си рожден ден почти не му се налагаше да живее с Дърсли. Мъгълското семейство причини ужасни неща на Хари и само благодарение на вродената му доброта, той не се превърна в психопат.

Семейство Дърсли в Хари Потър и философският камък
Но както семейство Дърсли никога не разбраха Хари, така и той никога не пожела да разбере тяхната гледна точка. Дори когато разбра, че двамата Дърсли са го прибрали, знаейки, че е преследван от могъщ черен магьосник и излагайки семейството си на риск, Хари никога не изпита благодарност към тях.
И въпреки че така и не го обикнаха като син (което всъщност е добре, защото щеше да стане като Дъдли), никога не са го оставили незпълно без грижи - леля Петуния е сменяла мръсните му памперси и го е къпала, когато е бил бебе, вуйчо Върнън го е водил на очен лекар, за да му предпишат очила. Грижили са се за най-основните му нужди, което може да не звучи много, но реално никога не са били длъжни да го правят.

В това отношение глупавият Дъдли се оказа по-достоен човек от Хари, защото преди да се разделят се обърна и му благодари, че го е спасил от дименторите. Е, да, точните му думи бяха "не си загуба на пространство", но дори Хари разбра колко много значат те.
За семейство Дърсли е почти недопустимо да изговорят на глас такива чувства. Роулинг ни разкри, че преди да напусне къщата, леля Петуния е искала да каже на Хари, че разбира срещу какво се изправя и се надява да се справи благополучно, но не е събрала сили да изрече думите.

Хари като Хоркукс влияе ли на семейство Дърсли

Семейство Дърсли в Хари Потър и стаята на тайните
Теорията, която спомена Симона Димитрова, е нещо, което съм чувал и преди, но не мога да приема - от една страна, защото не считам, че Хари Потър е хоркрукс и от друга, защото реално не виждаме промяна в семейство.

В сайта Pottermore Роулинг обърна внимание на двамата Дърсли и ни показа какво ги е събрало. Петуния е търсела човек, който да е толкова далеч от света на магьосниците, колкото изобщо е възможно, а Върнън е търсил съпруга, която ще е добра майка и отлична домакиня - подредена и педантична.
Петуния не е крила дълго връзката си със света на магьосниците, но Върнън я е приел въпреки това, убеден, че в семейство като неговото такива глупости не могат да съществуват.
Става ни ясно, че за него способността да правиш магии (или каквито и да е други "неестествени" неща) е едва ли не проява на лош вкус. Все едно да мляскаш докато се храниш или (милион пъти по-лошо) докато дъвчеш дъвка.
От тук става ясно, че отношението към Хари в стил "няма проблем, който малко бой не може да излекува" не е нещо, което е породено от въздействието на душата на Волдемор. В очите на вуйчо Върнън викането и унижаването са един вид изпитани педагогически методи.

Семейство Дърсли в Хари Потър и затворникът от Азкабан
Всъщност единственият наистина зъл Дърсли е старата мома Мардж, която съвсем целенасочено дразнеше Хари, а след това се наслаждаваше на ефекта от думите си. За действията и няма никакво разумно оправдание, но и не можем да обвиним въздействието на Хари, защото пълната жена не е прекарвала толкова време около него, за да бъде повлияна.

Хари Потър и промяната в отношението му

В защита на Хари Потър трябва да отбележа, че след края на войната, той откри семейство Дърсли. Може би тогава им е благодарил за жертвите, които са правили за него. Със сигурност знаем, че е продължил да поддържа контакт с братовчед си, а децата им са станали много добри приятели.

Роулинг ни дава да разберем, че двамата братовчеди никога не са успели да преодолеят стената, градена между тях толкова години, макар и да са искали (когато са ходели на гости, за да си играят децата им, двамата са стояли през цялото време един до друг, без да си кажат и дума), но поне на мен тази информация ми е достатъчна, за да си мисля, че Хари е осъзнал това, което искам да ви кажа с тази статия - семейство Дърсли, макар да не са прави, със сигурност не са злодеи в тази история.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Мистериите в Хари Потър: Любовта

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп