Злодеи ли са семейство Дърсли в книгите за Хари Потър

Вече съм писал за семейство Дърсли от поредицата за Хари Потър и знам, че голяма част от читателите не споделят мнението ми за тях, но сега получих два въпроса, които ме провокираха да подхвана темата отново.
Николета Комитова: Петуния и Върнън Дърсли не понасят Хари и това е ясно на всички! Обаче всяко малко дете има нужда от грижи (миене на зъби, мъпане и т.н.) Та според вас дали са му помагали или са го оставяли още от малък да се оправя сам?
Симона Димитрова: Хари, като хоркрукс, влияе ли по някакъв начин на държанието и нрава на семейство Дърсли?
Семейство Дърсли в Хари Потър и стаята на тайните


Продължавам да смятам, че образът на тримата Дърсли остава недоразбран от читателите и не можем да говорим за тях, без да се опитаме да видим света от тяхната гледна точка, а не от тази на Хари, от която ни е представена историята. Роулинг ни дава достатъчно допълнителна информация, за да направим това.

Семейство Дърсли и странното им разбиране за любовта

Няма да се опитвам да извъртя нещата така че да изглежда, че семейство Дърсли в някакъв момент са обикнали Хари, защото не е така. Но това, че не са го обичали като свой син, не значи, че са го мразели или че са се държали преднамерено зле с него.

Върнън и Петуния имат много особени взаимоотношения, които за някои биха изглеждали дори студени, но истината е, че това устройва и двамата. Не знаем почти нищо за семейството на Петуния, но можем да предположим, че детството ѝ със сестра магьосница и родители, които са обичали магията (макар и да са били мъгъли) е било доста хаотично, така че Върнън, със строгия си характер и стабилна работа, ѝ дава сигурността, която преди ѝ е липсвала. От своя страна той е щастлив със съпруга, която му е послушна, която не се бърка в делата му, но споделя ентусиазма му за собственото му кариерно развитие и най-важното - поддържа изряден дом.
Семейство Дърсли в Хари Потър и орденът на феникса

И двамата вярват, че личните им отношения трябва да си останат лични, което обяснява защо никъде в книгата не виждаме показна привързаност и демонстрация на любовни отношения. Тези неща са си за спалнята.
Противно на това, отношението им към Дъдли е на направо нездравословна привързаност. Дебелото момченце никога не е било лишавано от нищо, никога не е било критикувано за нищо и никога нищо не му е било отказвано. В резултат на това се е получил един наистина отблъскващ човек, който не разбира чувствата на околните и не търпи нищо, което не е по вкуса му.

Но отношението на Дъдли, макар да изглежда най-жестоко, защото включва физически и психологически тормоз над Хари, всъщност е най-малко осъдително, защото младият Дърсли не осъзнава какво прави.
Джоан Роулинг ни обясни, че Дъдли винаги е приемал тормоза над Хари като игра, защото е мислел, че на другото момче това му е точно толкова приятно, колкото на самия Дъдъли.
Едва когато се изправя срещу дименторите, Дъдли за пръв път се вижда като побойник и като лош човек, което води до незабавна промяна в отношението му към Хари.

Неблагодарникът Хари Потър

Да, знам какво ще кажете и съм съгласен - ако Хари трябваше да е благодарен за нещо, то това е, че след 11-ият си рожден ден почти не му се налагаше да живее с Дърсли. Мъгълското семейство причини ужасни неща на Хари и само благодарение на вродената му доброта, той не се превърна в психопат.

Семейство Дърсли в Хари Потър и философският камък
Но както семейство Дърсли никога не разбраха Хари, така и той никога не пожела да разбере тяхната гледна точка. Дори когато разбра, че двамата Дърсли са го прибрали, знаейки, че е преследван от могъщ черен магьосник и излагайки семейството си на риск, Хари никога не изпита благодарност към тях.
И въпреки че така и не го обикнаха като син (което всъщност е добре, защото щеше да стане като Дъдли), никога не са го оставили незпълно без грижи - леля Петуния е сменяла мръсните му памперси и го е къпала, когато е бил бебе, вуйчо Върнън го е водил на очен лекар, за да му предпишат очила. Грижили са се за най-основните му нужди, което може да не звучи много, но реално никога не са били длъжни да го правят.

В това отношение глупавият Дъдли се оказа по-достоен човек от Хари, защото преди да се разделят се обърна и му благодари, че го е спасил от дименторите. Е, да, точните му думи бяха "не си загуба на пространство", но дори Хари разбра колко много значат те.
За семейство Дърсли е почти недопустимо да изговорят на глас такива чувства. Роулинг ни разкри, че преди да напусне къщата, леля Петуния е искала да каже на Хари, че разбира срещу какво се изправя и се надява да се справи благополучно, но не е събрала сили да изрече думите.

Хари като Хоркукс влияе ли на семейство Дърсли

Семейство Дърсли в Хари Потър и стаята на тайните
Теорията, която спомена Симона Димитрова, е нещо, което съм чувал и преди, но не мога да приема - от една страна, защото не считам, че Хари Потър е хоркрукс и от друга, защото реално не виждаме промяна в семейство.

В сайта Pottermore Роулинг обърна внимание на двамата Дърсли и ни показа какво ги е събрало. Петуния е търсела човек, който да е толкова далеч от света на магьосниците, колкото изобщо е възможно, а Върнън е търсил съпруга, която ще е добра майка и отлична домакиня - подредена и педантична.
Петуния не е крила дълго връзката си със света на магьосниците, но Върнън я е приел въпреки това, убеден, че в семейство като неговото такива глупости не могат да съществуват.
Става ни ясно, че за него способността да правиш магии (или каквито и да е други "неестествени" неща) е едва ли не проява на лош вкус. Все едно да мляскаш докато се храниш или (милион пъти по-лошо) докато дъвчеш дъвка.
От тук става ясно, че отношението към Хари в стил "няма проблем, който малко бой не може да излекува" не е нещо, което е породено от въздействието на душата на Волдемор. В очите на вуйчо Върнън викането и унижаването са един вид изпитани педагогически методи.

Семейство Дърсли в Хари Потър и затворникът от Азкабан
Всъщност единственият наистина зъл Дърсли е старата мома Мардж, която съвсем целенасочено дразнеше Хари, а след това се наслаждаваше на ефекта от думите си. За действията и няма никакво разумно оправдание, но и не можем да обвиним въздействието на Хари, защото пълната жена не е прекарвала толкова време около него, за да бъде повлияна.

Хари Потър и промяната в отношението му

В защита на Хари Потър трябва да отбележа, че след края на войната, той откри семейство Дърсли. Може би тогава им е благодарил за жертвите, които са правили за него. Със сигурност знаем, че е продължил да поддържа контакт с братовчед си, а децата им са станали много добри приятели.

Роулинг ни дава да разберем, че двамата братовчеди никога не са успели да преодолеят стената, градена между тях толкова години, макар и да са искали (когато са ходели на гости, за да си играят децата им, двамата са стояли през цялото време един до друг, без да си кажат и дума), но поне на мен тази информация ми е достатъчна, за да си мисля, че Хари е осъзнал това, което искам да ви кажа с тази статия - семейство Дърсли, макар да не са прави, със сигурност не са злодеи в тази история.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"