Злоупотреба с мъгълски вещи - какво да не омагьосвате

Много е трудно да се каже какво е злоупотреба с мъгълски вещи и всяко правило, което някой се опитва да формулира и наложи, има множество изключения, затова Elizabeth Savova пита: Моторът на Сириус (впоследствие на Хагрид), също ли е със съмнителен законов статут, като колата на Артър?
Хари и Рон в летящата кола, фенарт

Защо някои предмети са забранени за омагьосване

Причината тук, както винаги, когато стане дума за ограничаване на магията, е Международния указ за секретност. Смята се, че ако мъгъл види предмет, който познава, да прави невъзможни неща, ще разбере и ще повярва в магията, което ще е пробив в сигурността.
По тази причина омагьосването на автомобили и мотоциклети е строго забранено.

Хари и Хагрид в мотоциклета на Сириус от Хари Потър и даровете на смъртта
Това правило обаче има и някои изключения - например метлите, които от векове са любимо средство за придвижване на магьосниците. Много магьосници по света използват и летящи килимчета, макар и във Великобритания да искат да ги забранят, защото се смята, че са по-трудни за скриване от мъгълите.

Друго голямо изключение е автобусът "Среднощният рицар", който е мъгълско изобретение, омагьосано да прави невъзможни неща. Да, той е невидим за мъгълите през повечето време, но такава трябваше да бъде и колата на Артър и въпреки това него го разследваха.

Самият Артър Уизли, е оставил една вратичка в закона, позволяваща на магьосниците да правят магии на мъгълски предмети, ако не планират да ги използват.
С какво се занимава отделът на Артър Уизли
Отдел злоупотреба с мъгълски вещи
И като стана дума за Артър Уизли, трябва да обърнем внимание, че той работи в един от най-скучните отдели на министерството - Злоупотреба с мъгълски вещи.
Неговата работа е да следи омагьосани предмети да не попаднат сред мъгълите, което може да се случи целенасочено или съвсем случайно

Фактически е много трудно да се определи коя магия е злоупотреба, защото един магьосник може да направи някаква дребна магия на мъгълски предмет, като например да омагьоса един ключ да се смалява и да изчезва, но докато този предмет не попадне в ръцете на мъгъл, магията не е престъпления, а дори когато попадне, магьосникът може да твърди, че го е загубил или е бил откраднат и няма представа как се е озовал при мъгъла.

Офисът на Артър Уизли, фенарт
Това е една от причините отделът за злоупотреба с мъгълски вещи да е сред най-неефективните в министерството на магията, сбутан е в най-малкия офис на сградата и има едва двама служители.
Друга причина е, че когато някой магьосник бъде хванат с омагьосани предмети, за които се смята, че целят да навредят на мъгъли, обикновено подведеният под отговорност за злоупотреба с мъгълски вещи е член на старо и богато семейство, което от векове мрази мъгълите. Такива семейства се ползват с особена почит в магьосническото общество и конфликтите между тях и министерството създават негативни чувства към отдела, който създава проблем с хората, които правят най-големи дарения на министерството (в света на магьосниците това не се смята за корупция). Именно затова заплатата на Артър си остава малка, дори след години в министерството.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта