Злоупотреба с мъгълски вещи - какво да не омагьосвате

Много е трудно да се каже какво е злоупотреба с мъгълски вещи и всяко правило, което някой се опитва да формулира и наложи, има множество изключения, затова Elizabeth Savova пита: Моторът на Сириус (впоследствие на Хагрид), също ли е със съмнителен законов статут, като колата на Артър?
Хари и Рон в летящата кола, фенарт

Защо някои предмети са забранени за омагьосване

Причината тук, както винаги, когато стане дума за ограничаване на магията, е Международния указ за секретност. Смята се, че ако мъгъл види предмет, който познава, да прави невъзможни неща, ще разбере и ще повярва в магията, което ще е пробив в сигурността.
По тази причина омагьосването на автомобили и мотоциклети е строго забранено.

Хари и Хагрид в мотоциклета на Сириус от Хари Потър и даровете на смъртта
Това правило обаче има и някои изключения - например метлите, които от векове са любимо средство за придвижване на магьосниците. Много магьосници по света използват и летящи килимчета, макар и във Великобритания да искат да ги забранят, защото се смята, че са по-трудни за скриване от мъгълите.

Друго голямо изключение е автобусът "Среднощният рицар", който е мъгълско изобретение, омагьосано да прави невъзможни неща. Да, той е невидим за мъгълите през повечето време, но такава трябваше да бъде и колата на Артър и въпреки това него го разследваха.

Самият Артър Уизли, е оставил една вратичка в закона, позволяваща на магьосниците да правят магии на мъгълски предмети, ако не планират да ги използват.
С какво се занимава отделът на Артър Уизли
Отдел злоупотреба с мъгълски вещи
И като стана дума за Артър Уизли, трябва да обърнем внимание, че той работи в един от най-скучните отдели на министерството - Злоупотреба с мъгълски вещи.
Неговата работа е да следи омагьосани предмети да не попаднат сред мъгълите, което може да се случи целенасочено или съвсем случайно

Фактически е много трудно да се определи коя магия е злоупотреба, защото един магьосник може да направи някаква дребна магия на мъгълски предмет, като например да омагьоса един ключ да се смалява и да изчезва, но докато този предмет не попадне в ръцете на мъгъл, магията не е престъпления, а дори когато попадне, магьосникът може да твърди, че го е загубил или е бил откраднат и няма представа как се е озовал при мъгъла.

Офисът на Артър Уизли, фенарт
Това е една от причините отделът за злоупотреба с мъгълски вещи да е сред най-неефективните в министерството на магията, сбутан е в най-малкия офис на сградата и има едва двама служители.
Друга причина е, че когато някой магьосник бъде хванат с омагьосани предмети, за които се смята, че целят да навредят на мъгъли, обикновено подведеният под отговорност за злоупотреба с мъгълски вещи е член на старо и богато семейство, което от векове мрази мъгълите. Такива семейства се ползват с особена почит в магьосническото общество и конфликтите между тях и министерството създават негативни чувства към отдела, който създава проблем с хората, които правят най-големи дарения на министерството (в света на магьосниците това не се смята за корупция). Именно затова заплатата на Артър си остава малка, дори след години в министерството.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек