Мел - победителка от творческия турнир

Победителката от предишния творчески турнир Любомира Стоянова - Мел е готова с новото условие и то ще бъде обявено утре, така че се гответе. Всъщност тя ми го изпрати преди няколко дни, но аз исках да изчакаме да мине рожденият ден на Роулинг, преди да го обявим.
Преди това обаче ѝ зададох няколко въпроса, на които тя се съгласи да отговори, за да разберем по-добре как се стигна до написването на разказа "Нещата, които губим...", който стана най-категоричния победител от всички турнири досега.

Трудно ли ти се видя условието на турнира? 
Не ми се видя трудно. Даже напротив, беше вдъхновяващо! Това е един от любимите ми цитати от Хари Потър (макар и да е само във филмите) и веднага запали въображението ми!

Как реши да разкажеш точно тази история?
Просто картината на Филч и г-жа Норис (и жената, и котката) изникнаха в съзнанието ми, веднага щом прочетох темата. Не мога да обясня защо точно те, нито защо точно така. Винаги съм се чудила какво може да е формирало личността на героите, за които чета, и често тези, за които се знае най-малко, са ми най-интересни. Всичко, което знаем за Филч в книгите и филмите, е пречупено през очите на Хари и неговите приятели, които откровено са си пристрастни. Никой не е само добър или само лош, всеки си има причини да постъпва по един или друг начин. Просто се замислих какви биха могли да бъдат причините на Филч да бъде толкова строг и в същото време толкова изнервен. Представих си какво е да бъдеш безмощен сред толкова много млади магьосници, които си мислят, че светът е техен и всичко им е позволено... и разказът сам си дойде 

Не те ли притесняваше, че читателите няма да симпатизират на персонажа, защото всички донякъде мразим Филч?
Не съм се притеснявала от хорските реакции. Просто исках да разкажа историята, която запали въображението ми. И понеже на мен ми беше интересно, докато я пишех, вярвах, че ще успея да достигна поне до някои читатели!

Ще участваш ли в някой от следващите турнири?
С удоволствие

Мислиш ли, че твоето условие ще затрудни авторите?
Възможно е. Понякога е трудно да си представиш нещо, което вече си наблюдавал, пречупено през очите, съзнанието и опита на друг човек. Но пък много помага - не само в писането, но и в живота!

Коментари

  1. Мел, още веднъж благодаря за чудесния разказ.
    Мишо - що да мразим Филч бре?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд