Оставя ли магията следа

Интересно е как в Хари Потър, книга, която толкова много се върти около магията, не знаем почти нищо за начина, по който тази магия работи. Често получавам въпроси по тази тема и днес ще опитам да отговоря, поне доколкото мога, на Спасимир Игнатов: Освен самия ефект на магия в света на Хари, тя оставя ли и някаква следа, което също ми е убегнало? Примерно изстудяване на въздуха, аромат на сяра или на озон, остатъчни травми, които могат да се засекат в последствие?


Да, магията оставя следа, но за съжаление, тъй като книгата е от гледната точка на възможно най-нелюбопитния човек на света, и ние не знаем каква е следата и как може да бъде засечена.
Факт е обаче, че когато беше в пещерата на Волдемор, Дъмбълдор успя да намери тайния вход само като изследваше стената за магии. Освен това знаем, че всяка магия оставя някаква следа върху магическата пръчка и с подходящо заклинание може да бъде открито какво е правила напоследък пръчката.

Друга причина да смятам, че някаква следа остава след правенето на магия, е една сцена в заведението на Гнарлак от "Фантастични животни и къде да ги намерим", в която аврорите на МАКУСА връщаха назад хората, които тъкмо се бяха магипортирали.
Възможно е обаче аврорите да са успели да приложат заклинание преди магьосниците да са се магипортирали и така да са ги задържали. Много е трудно да се прецени от филма, а е възможно и да е било решение на режисьора, защото в сценария на Роулинг няма подобно нещо.

Магиите могат да оставят и други странични ефекти, като светлина и шум, а някои омагьосани предмети, като летекодите например, сияят, когато са активни (макар че това вероятно е търсен ефект, за да привлече вниманието на пътуващите).

Вероятно колкото по-опитен е един магьосник, толкова по-лесно му е да открива следите на наскоро направена магия.

Съжалявам, че не мога да дам по-категоричен отговор. Тъжно е, че Роулинг не е навлязла в повече подробности за магията, но от друга страна може и да е хубаво, защото писателката и без това си има достатъчно неприятности с религиозни фанатици, които я обвиняват в сатанизъм и вещерство.

Коментари

 1. Благодаря.
  Аз конкретно когато описвам магиите съм приел тезата за тавмите и силовите линии по които те текат. Обикновено в описанието вкарвам леко охлаждане на околния въздух и аромата на озон (борова гора след дъжд), като индикация за магията. Самта мъгия пък може да бъде засечена по остатъчните трептения на нишките, като колкото по-силна е била толкова по дълго след прилагането ѝ би могла да се открие.
  Виж, относно магипортирането от Фантастични животни аврорът би могъл да проследни накъде се е магипортирам магьосника, но не виждам ка може да го върне назад след като магията вече е извършена без употрабата на времевърт. Затова бих заложил че предварително върху мястото е бил приложен щит блокираш магипортацията, подобна на този над хогуорт и опиталите се да се магипортират просто рикошират от него.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Със сигурност не е приложена магия на самото място, защото групата на Нют успя да се магипортира без проблем. Аз по-скоро си представях, че аврорите успяват да направят магия на човека точно преди да се магипортира и така го връщат.
   Иначе твоето описание на ефекта от магиите е много по-интересно от това в книгите за "Хари Потър", но ми се струва, че Роулинг умишлено е искала магиите да изглеждат лесни в книгите, за да ни покаже, че магьосниците не използват пълния си потенциал.

   Изтриване
  2. Това с магията на човека би било интересна теория, ако предположим че на магьосника предварително е наложено някакво клеймо, подобно на това на непълнолетните и възползвайки се от него да бъдат дръпвани назад. Това би обяснило защо Нют би могъл да се магипортира без да дръпнат и него.

   Колкото до леснотата на магиите не е точно така, защото на магьосниците или на повечето от тях все пак им е необходима пръчка за да канализират енергията (освен че е по кул да размахваш пръчка), към това трябва да добавим точното изговаряне на магическата дума, което ме нявежда на въпроса: Дали магьосници с говорни дефекти могат да правят магии? Или пък трябва да се стремят да ги правят безсловесттно?

   Изтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър