Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Една от последните и най-любими на читателите битки във войната срещу Волдемор и смъртожадните беше тази между майката на Рон Уизли и зловещата Белатрикс Лестранж. Vili Radzhova пита: Имаше ли шанс Белатрикс срещу г-жа Уизли?


Тази част от историята може да е малко объркваща за някои, защото малко преди въпросната битка Хари жертва живота си за всички онези, които се сражаваха срещу Волдемор и създаде щит, подобен на този на майка му, който го спаси преди 16 години. Важно е обаче да разберем, че този щит защитаваше хората в "Хогуортс" само от Волдемор.
След кратката смърт на Хари, всички проклятия на Волдемор бяха безсилни срещу него и срещу приятелите му, така че Черният лорд нямаше шанс да убие никого повече. Нищо обаче не спираше Белатрикс, така че опасността за Моли беше истинска.

Всъщност Белатрикс Лестранж не просто имаше шанс, но и по всичко изглеждаше, че тя трябва да е победителят от тази битка - вещица с изключителни магически сили и без капка състрадания се изправи срещу добродушна домакиня. Джоан Роулинг обаче беше отделила друга съдба за най-големия психопат в историята си.

Макар да е могъща вещица, не толкова силите на Моли надделяха над тези на Белатрикс, колкото самоувереността на Белатрикс даде възможност на госпожа Уизли да действа.
Точно като братовчед си Сириус, Белатрикс беше убедена в превъзходството си като вещица и като дуелист и си позволи да се разсее, което даде възможност на Моли да направи заклинанието.

Не бива никога да допускаме да си мислим, че дори за момент Моли е била в безопасност или да подценяваме подвига ѝ да надвие Белатрикс Лестранж, убила и осакатила десетки хора, между които Сириус Блек, аврорите Франк и Алис Лонгботъм и Нимфадора Тонкс.

Още по темата:

Коментари

 1. Предвид филмовата адаптация на заклинанието на Моли, не трябва ли и то да се класифицира като непростомо? Един вид след него няма лечение.
  като алтернативна теория може да се приеме връзката с колелото на времето където „непростомите” проклятия да бъркат директно в нижките на колелото и Авада кедавра да трие нишката на въпросния персонаж докато това на Моли само да го анихилира, но да сотавя възможност на душата му за прераждане...
  И друго.. няма ли нещо като постоянен щит та трябва всяко заклинание да се тобива или избягва „ръчно”?

  ОтговорИзтриване
 2. Имам един въпрос за самата смърт на Волдемор. Любопитно ми е как той умира от заклинанието Експелиармус, с което Хари го победи. Експелиармус е силно заклинание, което обаче само те обезоръжава и най-много те блъска назад, но само по себе си не може да те убие. Как тогава Черният лорд умря?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Според както казва книгата заклинанието на Ридъл изтреляно от бъзовата пръчка рикошира от това на Хари (който е истинския ѝ господар) и поразява самия него. Просто страшно лош късмет три пъти да рикоширало заклинание да те удари. възможно е и просто превода да е кофти или роулинг да не знае какво е рикоширане и въпросното заклинание да се е върнало назад и да го е поразило, но това е обясноно в 36-та глава.

   Изтриване
  2. Както обясни Вилорп, не заклинанието Експелиармус убива Волдемор, а собственото му смъртоносно проклятие.
   Когато двете заклинания се срещат, това от бъзовата пръчка разпознава в другото волята на господаря си и синхронизира посоката си с другото заклинание на господаря си - към Волдемор. Черният магьосник първо е ударен от собственото си проклятие и умира, а секунда след това мъртвото му тяло е обезоръжено от заклинанието на Хари, който улавя пръчката в момента, когато Волдемор пада на земята.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4