Всичко, което знаем за мислоема

Една от големите мистерии в Хари Потър са спомените, които сякаш съществуват отделно от сетивата на спомнящите си ги. Когато гледаш чужд спомен, можеш да видиш неща, които той физически няма как да е забелязал. Повече затова говорих в статията си за спомените, но днес ще обърна внимание на уреда за тяхното разчитане - мислоем.
Bogolyuba Georgieva: Когато сложиш спомен в Мислоема, след това спомняш ли си го по същия начин или по-бегло?

Какво представляват мислоемите

Мислоемите са магически предмети, приличащи на плитък съд за вода, които могат да съхраняват сложените в тях спомени и да ги представят пред магьосника, който използва мислоема.

За разлика от връщането към спомените в паметта, тези в мислоема могат да бъдат наблюдавани от трето лице и така могат да се видят например неща, които са били зад гърба на спомнящия си и той никога не е видял с очите си. Това прави спомените една от най-големите мистерии в книгата, а мислоемът е идеално средство за повторно преживяване и изследване на събития.

Тази магия е позната на вълшебиците от векове и е логично да предположим, че на света съществуват много мислоеми. Още повече, че Том Риддъл беше превърнал един от хоркруксите си в нещо като мислоем, който можеше да показва спомените му на читателите на дневника.

Как се вадят спомени и какво става с тях

В "Хари Потър" магията, чрез която спомените се вадят от паметта, за да приемат вид, който мислоемът да разчете, никога не е подробно обяснена. Според мен този процес се състои от два елемента - първо в съзнанието си магьосникът ясно отделя спомените, които иска да постави в мислоема, а след това прави магия (не знаем заклинанието, защото в книгите винаги е било безсловестно), която дава физическа форма (нещо като сребрист газ) на спомените и те могат да сесъхраняват в мислоем или в стъкленица.

Не би трябвало това отделяне да причинява амнезия, но всъщност точно затова някои хора използват мислоема - Дъмбълдор сподели с Хари, че отделя някои свои мисли за по-късно, което предполага, че ги забравя поне за известно време. Снейп пък махаше срамните си спомени, за да не може Хари случайно да ги види, по време на уроците по оклумантика.

Моята теория е, че има два начина за отделяне на спомена - единият само го копира, а другия го отделя напълно. Снейп и Дъмбълдор явно ползват отделящия метод.

От къде идва мислоемът на Дъмбълдор

Любопитен факт е, че мислоемът, който Хари видя в директорския кабинет и после в кабинета на Снейп, всъщност не принадлежи на Дъмбълдор, а на самото училище.
Легендата разказва, че древният магически предмет е бил намерен преди векове от създателите на замъка, които са решили да изградят училището именно там, където е бил заровен мислоемът.
Нямаме информация кой и кога го е създал, нито какви тайни и спомени са били скрити в него, но знаем, че в продължение на хиляда години директорите на "Хогуортс" са добавяли още и още спомени към съдържанието му, така че мислоемът на Хогуортс вероятно съдържа най-богатата и пълна хроника на магьосническия свят и на магическото общество във Великобритания. Това го прави най-любопитния и загадъчен предмет, след Арката на смъртта в отдел "Мистерии"

Коментари

  1. Сега като повдигна въпроса възможно ли е мислоемт да е база данни за портретите на директорите на хогуортс?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Мистериите в Хари Потър: Любовта

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп