Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Феновете на "Хари Потър" знаят, че в училището за магия и вълшебство има четири дома, в които учениците биват разпределени в началото на първата си година в "Хогуортс". Всички ние си имаме любим дом и се гордеем да се считаме за част от традициите и историята му, но дали всички домове получават равно внимание и еднакво положително представяне?

Пиша това, за да отговоря на въпросите на Lora Markowa: На кой дом е обърнато най-малко внимание в книгите според теб? и на Анонимен: Защо Хафълпаф е най-подценявания дом?

Сигурен съм, че повечето фенове на "Хари Потър" ще се съгласят с мен, че има един дом, който е представен много по-добре от останалите, почти всички главни герои от книгата са представители на този дом и принадлежността към него е показана като повод за голяма гордост.

Грифиндор

Няма дом в "Хогуортс", за чиято история да знаем повече или от който да можем да изброим повече представители. Това е съвсем разбираемо, след като и седемте книги за Хари Потър са свързани с този дом. Самият Хари и най-добрите му приятели са ученици в Грифиндор, както и директорът на училището.
И всъщност отношението към Грифиндор е един от най-ясните начини да разграничиш новите фенове от по-възрастните. Малките деца искат да са в Грифиндор - дома на Хари Потър, и в края на Хари Потър и философският камък се радват, когато Дъмбълдор отмъква купата под носа на Слидерин и я дава на Грифиндор.
С времето обаче читателите, дори да не променят дома си и да запазят лоялността си към Грифиндор, започват да осъзнават, че това, което Дъмбълдор направи не е нещо хубаво, а си е чиста измама. Слидерин, за пореден път, бяха спечелили купата на домовете честно (или поне никой не ги беше хванал в измама, което е същото), Голямата зала вече беше украсена и празненството беше започнало.
Общата стая на Грифиндор

Слидерин

И докато феновете си затварят очите по отношение на недостатъците на Грифиндор, точно обратното е със Слидерин, където хубавите страни остават незабелязани, а се изтъкват само негативите. Многократно ни се повтаря, че от Слидерин са излезли най-много черни магьосници и младите читатели не разбират, че това всъщност означава, че от Слидерин са излезли най-много достатъчно смели хора, че да опитат да променят статуквото и най-много достатъчно силни магьосници, че да им бъде обърнато внимание и да бъдат обявени за "черни магьосници".
Оставени сме да мислим, че тъй като Слидерин не споделят най-ценното качество на Грифиндор - смелостта, значи са страхливци. И щом отдават по-голямо значение на победата, вместо на честната игра, значи са измамници. Но Слидеринци просто са хитри, пресметливи и амбициозни. Както посочих в една публикация преди доста време, Слидерин, за разлика от Грифиндор, предпочитат да обмислят нещата, вместо да се хвърлят слепешката и да рискуват своя живот и този на околните.
И сякаш няма нищо лошо, че в няколко ситуации ясно ни се казва, как всички останали домове се обединяват срешу Слидерин, защото предпочитат да спечели който и да е друг. Било си вина на слидеринци, че са по-добри във всичко.
Все пак в последните книги, с разкриването на пълния образ на Снейп, образът на Слидерин донякъде е изчистен и домът печели доста нови почитатели. Някои биха казали, че опит за доизчистване се прави и в "Хари Потър и прокълнатото дете", но в пиесата на Джак Торн никога не виждаме задълбочено представяне на качествата, станали причина синът на Хари Потър да бъде разпределен в този дом. Албус Потър е слидеринец само по цвят, затова ми е трудно да повярвам, че разпределението му точно в този дом е възможно.
Още по темата за дома може да прочетете в статията на Радина Рейвънклоу за предразсъдъците спрямо Слидерин.
Общата стая на Слидерин

Хафълпаф

Предполагам, че всички ще се съгласим, че няма по-малко харесван дом от Хафълпаф. И вината за това е предимно на филмите, частично на Роулинг и донякъде на самите Хафълпафци.
Представителите на този дом са умни и съобразителни, лоялни и смели, но не са от хората, които ще тръгнат да парадират със способностите си. Те не обичат състезанията и конфронтацията и ако могат, биха стояли встрани. Известно е, че сред смъртожадните не е имало нито един хафълпафец, а всички пълнолетни от дома са останали да се сражават в Битката за Хогуортс. Хафълпафците не се страхуват от войната, но предпочитат мира.
И заради тези качества, Роулинг няма какво толкова да ни каже за представителите на дома. Тя все пак се е погрижила да има запомнящи се хафълпафци и някои от любимите на феновете персонажи са от този дом - Седрик Дигъри, Нимфадора Тонкс и Теди Лупин.
Филмите обаче развалят и това - важността на дома на Седрик е пренебрегната, никъде не се разбира, че Тонкс е от Хафълпаф, а Теди Лупин е напълно премахнат.
Отношението към Хафълпаф обаче рязко се подобри, след като преди две години Роулинг започна да разказва историята на Нют Скамандър и участието му във войната срещу Гриндълуолд. Нют е умен, интересен и по хафълпафски странен. Аз вече съм казвал, че намирам Нют за много по-интересен герой от Хари Потър.
Общата стая на Хафълпаф

Рейвънклоу

Сигурно ще се изненадате от това, което ще кажа, но Рейвънклоу ми се струва най-пренебрегнатият дом в книгата. Да, по брой фенове домът е втори след Грифиндор, но това е защото като главно качество се изтъква умът, а кой не иска да е умен?
Но рейвънклоувците не са просто банда зубрачи, сред тях има интересни и странни образи като Луна Лъвгуд. Има и не особено симпатични представители, като Гилдрой Локхарт. Всичко това остава на заден план, защото Рейвънклоу не са толкова промотирани, като Грифиндор, нито са толкова мразени, като Слидерин, нито са толкова подценени, като Хафълпаф.
Рейвънклоувците винаги са на заден план и никой не говори много за тях, дори за да им се подиграва, като на Хафълпаф. А ми се струва, че дом, който избира толкова различни хора, като Луна, Чо и Локхарт, трябва да е много интересен и се надявам в следващите части на "Фантастични животни" да видим повече рейвънклоуци, за да разберем тези най-нестандартни представители на магическия свят.
Общата стая на Рейвънклоу

Вероятно няма фен на "Хари Потър", който да не е избрал любимия си дом и да не е размишлявал за предимствата му пред останалите. Съгласни ли сте с мнението ми за представянето на домовете в романите на Джоан Роулинг и имате ли какво да допълните?

Коментари

  1. Да, но Снейп взимаше от точките на Грифиндор по неоснователни причини..

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър