Какви дрехи носят магьосниците в Хари Потър

Един от най-лесните начини да различим магьосниците от мъгълите в "Хари Потър" е по облеклото, затова Лора Вълева пита: Има ли при магьосниците някакви моди за дрехите, модни ревюта, ако да знаеш ли някои известни и доказали се марки.

Как се обличат магьосниците

Магьосниците се обличат различно, когато са сред други магьосници и когато са сред мъгъли.

Сред мъгъли

Правилата за обличане сред мъгълите са ясно посочени в Международния указ за секретност и може да ги намерим в Хари Потър сайта Pottermore. Магьосниците трябва да се обличат изцяло в мъгълски дрехи и доколкото е възможно според последната мода. Дрехите трябва да са съобразени с климата, географския регион и случая. Не трябва да се носи нищо открояващо се.

Това всъщност е една от най-често нарушаваните точки на указа. За магьосниците е доста трудно да знаят каква е мъгълската мода. Когато са по-млади, обикновено успяват да следят тенденциите, тъй като понякога общуват с мъгълските си връстници. С възрастта обаче се отдалечават от света на мъгълите и по трудно следват модата. Често се случва някой да се облича по модата отпреди 50 години, защото тогава е било в реда на нещата.

Някои магьосници умишлено комбинират неправилно мъгълски дрехи, за да покажат неодобрението си към указа за секретност. Има и такива, които отказват да носят мъгълски панталони (спомнете си Арчи от "Хари Потър и огненият бокал", който обича вятърът да полъхва интимните му части), но за щастие когато мъгълите ги срещнат, просто решават, че са някаква секта и ги избягват.

Сред останалите магьосници

Когато са сред себеподобни, магьосниците нямат строги изисквания как да се обличат. Стандартното магьосническо облекло се състои от обикновена роба, която може да бъде носена с или без традиционната островърха магьосническа шапка.
Много магьосници обаче предпочитат да носят мъгълски дрехи, защото са много по-удобни от магьосническите.

Има ли известни марки магьоснически дрехи

Макар магьосниците да не са толкова ангажирани с модата като мъгълите, те все пак имат известни марки. Всички се сещате за дрехите на мадам Молкин, която облича Хари Потър и всички останали ученици в "Хогуортс". По-малко популярни сред феновете са веригата "Висша мода за магьосници", която има клонове в Хогсмийд, Лондон и Париж (може би ще я видим във филма!). Сигурно се сещате, че Хари, Рон и Хърмаяни купиха от там 365 чифта чорапи за Доби, след като помогна на Хари Потър да мине второто изпитание. Фактът, че магазинът разполага с толкова много крещящи чорапи ме навежда на мисълта, че именно ярките цветове и нестандартни дрехи са това, което характеризира магьосническата висша мода.

Магьосническите дрехи във филмите за Хари Потър

За съжаление създателите на филмите са решили да не ни показват никакви магьоснически дрехи. В първите два филма горе-долу имаше, но след Алфонсо Куарон просто изчезнаха. Надявах се, че това ще се промени в новите филми, за създаването на които важна роля има Джоан Роулинг. По всичко изглежда обаче, че отново ще гледаме магьосници в мъгълски дрехи.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън