Какви дрехи носят магьосниците в Хари Потър

Един от най-лесните начини да различим магьосниците от мъгълите в "Хари Потър" е по облеклото, затова Лора Вълева пита: Има ли при магьосниците някакви моди за дрехите, модни ревюта, ако да знаеш ли някои известни и доказали се марки.

Как се обличат магьосниците

Магьосниците се обличат различно, когато са сред други магьосници и когато са сред мъгъли.

Сред мъгъли

Правилата за обличане сред мъгълите са ясно посочени в Международния указ за секретност и може да ги намерим в Хари Потър сайта Pottermore. Магьосниците трябва да се обличат изцяло в мъгълски дрехи и доколкото е възможно според последната мода. Дрехите трябва да са съобразени с климата, географския регион и случая. Не трябва да се носи нищо открояващо се.

Това всъщност е една от най-често нарушаваните точки на указа. За магьосниците е доста трудно да знаят каква е мъгълската мода. Когато са по-млади, обикновено успяват да следят тенденциите, тъй като понякога общуват с мъгълските си връстници. С възрастта обаче се отдалечават от света на мъгълите и по трудно следват модата. Често се случва някой да се облича по модата отпреди 50 години, защото тогава е било в реда на нещата.

Някои магьосници умишлено комбинират неправилно мъгълски дрехи, за да покажат неодобрението си към указа за секретност. Има и такива, които отказват да носят мъгълски панталони (спомнете си Арчи от "Хари Потър и огненият бокал", който обича вятърът да полъхва интимните му части), но за щастие когато мъгълите ги срещнат, просто решават, че са някаква секта и ги избягват.

Сред останалите магьосници

Когато са сред себеподобни, магьосниците нямат строги изисквания как да се обличат. Стандартното магьосническо облекло се състои от обикновена роба, която може да бъде носена с или без традиционната островърха магьосническа шапка.
Много магьосници обаче предпочитат да носят мъгълски дрехи, защото са много по-удобни от магьосническите.

Има ли известни марки магьоснически дрехи

Макар магьосниците да не са толкова ангажирани с модата като мъгълите, те все пак имат известни марки. Всички се сещате за дрехите на мадам Молкин, която облича Хари Потър и всички останали ученици в "Хогуортс". По-малко популярни сред феновете са веригата "Висша мода за магьосници", която има клонове в Хогсмийд, Лондон и Париж (може би ще я видим във филма!). Сигурно се сещате, че Хари, Рон и Хърмаяни купиха от там 365 чифта чорапи за Доби, след като помогна на Хари Потър да мине второто изпитание. Фактът, че магазинът разполага с толкова много крещящи чорапи ме навежда на мисълта, че именно ярките цветове и нестандартни дрехи са това, което характеризира магьосническата висша мода.

Магьосническите дрехи във филмите за Хари Потър

За съжаление създателите на филмите са решили да не ни показват никакви магьоснически дрехи. В първите два филма горе-долу имаше, но след Алфонсо Куарон просто изчезнаха. Надявах се, че това ще се промени в новите филми, за създаването на които важна роля има Джоан Роулинг. По всичко изглежда обаче, че отново ще гледаме магьосници в мъгълски дрехи.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"