Кой е Нют Скамандър от Фантастични животни

Нютон Артемис Файдо Скамандър е най-известният магизоолог в целия свят. Неговата книга "Фантастични животни и къде да ги намерим" е официален учебник в Хогуортс още от публикуването си и е един от най-големите бестселъри в магьосническия свят.

Нют Скамандър е роден на 24 февруари през 1897 година. Още преди да тръгне на училище вече се е бил запалил по магическите същества, заради майка си, която е отглеждала хипогрифи.
През 1908 Нют е приет в Хогуортс и е разпределен в Хафълпаф. В някакъв момент от живота си в училището обаче, младежът е поел отговорността за събитие, при което нечии живот е бил застрашен. Изключен е* от "Хогуортс", въпреки несъгласието на Албус Дъмбълдор (по това време само учител).

Не знаем кога е бил изключен Нют, но можем да предположим, че е било след петата му година, защото запазва правата си на магьосник и успява да си намери работа за Министерството на магията в отдел "Регулация и контрол на магически същества**" като чиновник в Офиса за преместване на домашните духчета към служба "Същества".
Две години по-късно се премества в служба "Зверове"***, където започва бързо да се издига благодарение на знанията си и умението си да работи с магически животни.

През 1918 година магьосникът Аугустус Уорм поръчва на Нют да предприеме околосветско пътешествие на негови разноски, за да проучи и опише възможно повече магически създания. Това е голям шанс за Скамандър. Той тръгва да обикаля света със своя омагьосан куфар, който побира в себе си представители на много от видовете, описани по-късно в книгата.

През 1926 година, малко след като материалът вече е събран, Нют решава да иде до Америка, за да пусне на свобода една птица-гръм, която е спасил в Египет. За нещастие куфарът му се отваря и няколко магически същества излизат на свобода в мъгълски Ню Йорк, което е тежко престъпление според местните закони.
Нют е заподозрян за последовател на черния магьосник Гелърт Гриндълуолд и е обвинен в опит да предизвика война между мъгълите (не-маги, както ги наричат американските магьосници) и магьосниците.

Нют успява да се измъкне, а по-късно помага на МАКУСА да залови Гриндълуолд и да заличи спомените на мъгълите за разрушителните събития, показани във филма.
След като се връща в Англия през 1927-а, магьосническото издателство "Обскурус" публикува книгата му, която веднага става бестселър.

След бягството на Гриндълуолд на следващата година, Нют заминава за Франция, по нареждане на Дъмбълдор, за да се срещне с алхимика Никола Фламел и да помогне в издирването на Кридънс Беърбоун.

През 1979 Нют получава Орден на Мерлин - втора степен за приноса си към магизоологията.
Жени се за Порпентина Голдстайн, с която се е запознал в Америка и със сигурност имат деца, но не знаем колко. Известен ни е обаче внукът му Ролф Скамандър, съпруг на Луна Лъвгуд, с която имат две деца и продължават семейната традиция да развиват магизоологията, макар, сигурен съм, в по-нестандартна посока след влизането на Луна в семейството.

Интересна подробност е, че Нют Скамандър се появява във филма "Хари Потър и затворникът от Азкабан"... или почти.
Когато близнаците Уизли дават картата на Хари и му показват как да я използва, се вижда (винаги съм се възхищавал на хората, които успяват да забележат такива малки подробности - аз го прочетох в интернет) името на Нют Скамандър, който ходи из замъка. Очевидно точно в този момент той е бил там, може би за да обсъди новото издание на "Фантастични животни и къде да ги намерим" с Дъмбълдор.

Бележки и забележки:
*В книгата "Фантастични животни и къде да ги намерим" пише, че Нют Скамандър е завършил Хогуортс. За изключването научихме чак от филма за него. Дано това разминаване получи обяснение.

**Използвам превода от "Хари Потър и орденът на феникса", но той не е много правилен, защото вместо "същества" би трябвало да са използва думата "създания" (или някоя друга, ако преводачката е искала да избегне религиозния нюанс на думата), защото под "същества" се разбират съзнателните същества. Използвайки една и съща дума за "Creatures" в името на отдела и за "Being" в името на службата към него дразни феновете на "Фантастични животни и къде да ги намерим". Поне мен.

***В групата на препрочитателския клуб се зароди спор за това дали трябва да се използва димата "зверове" или "животни". Без значение какво мислите, дразнещо е, че една и съща дума "Beast" се превежда като "животни" в името на книгата и "зверове" в името на службата.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър