За отношенията между Дъмбълдор и Волдемор

Дъмбълдор е един от малкото хора, които в някаква степен прозряха кой всъщност е Том Риддъл (Волдемор), но изглежда не направи нищо по въпроса. Може би затова Малена Велинова пита: Защо Дъмбълдор държеше толкова на Том през учебните му години?
Дъмбълдор и Том Риддъл в сиропиталището

Знаеше ли Дъмбълдор, че Том Риддъл ще стане черен магьосник?

Това е въпрос, който Хари зададе на директора във филмовата адаптация на романа, но не и в самата книга. Въпреки това ми се струва, че ако беше попитан, и литературният Дъмбълдор щеше да каже същото.

Да, Дъмбълдор (тогава само учител) никога не повярва напълно на Том Риддъл, защото беше един от малкото хора, които видяха истинското му лице. Том може да е много чаровен и да печели доверието на хората, от които иска да получи нещо. Работата е там, че когато Дъмбълдор дойде в сиропиталището, Том Риддъл вече беше открил силите си и можеше да ги контролира, но не подозираше, че на света има други като него. Мислеше, че е единствен, уникален и всемогъщ. Когато срещна Дъмбълдор, който очевидно е много по-силен от него, Том Риддъл сложи маската на смирен и послушен ученик, с която го знаят всичките му съученици  и преподаватели. Дъмбълдор обаче вижда истинския Том Риддъл. Вижда Волдемор.

Можеше ли Дъмбълдор да направи нещо?

Какво можеше да направи Дъмбълдор, ще попитат феновете му. Да изключи един от най-способните ученици, само защото подозира, че един ден ще направи нещо лошо?

Дъмбълдор и Том Риддъл в  Хогуортс
Всъщност Дъмбълдор има много повече от подозрения. Той знае, че Том Риддъл е зъл.
В училището започват да се случват странни неща, едно момиче загива и всички говорят, че причината за това е отварянето на Стаята на тайните. Стаята на Слидерин. Какъв е шансът, според вас, Дъмбълдор да не успее да свърже тези събития с единственият от доста време насам ученик, който може да говори змийски? Второкурсниците успяха да направят тази връзка, когато разбраха, че Хари е змиеуст. Как може Дъмбълдор да не успее?

Ясно е, че дори знаейки за способностите на Том Риддъл, Дъмбълдор няма доказателства за връзката на ученика със Стаята на тайните. Но той е човек, който е действал много по-смело с много по-малко информация. Още тогава можеше да разкрие намесата на Том Риддъл и да изчисти името на Хагрид, който да бъде върнат в училището и да стане пълноправен магьосник.

Каква е ползата за Дъмбълдор от Волдемор?

За да отговоря на въпроса защо Дъмбълдор не направи нещо, за да предотврати появата на Волдемор, имам една теория. Ако погледнем кога се случва всичко това, ще забележим, че точно по това време Гелърт Гриндълуолд е най-силен. Знаем, че цялата магьосническа общност извън Великобритания вика за помощ, но Дъмбълдор се прави, че не чува (или поне така си мислехме, преди да разберем, че е изпратил Нют по следите на Гриндълуолд). Ами ако Дъмбълдор е искал да възстанови репутацията си?

Дъмбълдор и Волдемор в министерството на магията
Теорията ми е, че Дъмбълдор съзнателно си е мълчал за Волдемор, за да може, когато младежът започне да проявява наклонностите си, Дъмбълдор да е човекът, който да го спре. Бил му е необходим местен злодей, който да всява страх в околните, но в същото време да не е по-силен от Дъмбълдор.

Този план се проваля, защото когато войната в Европа навлиза в решителната фаза, Дъмбълдор занемарява наблюдението над Волдемор и младежът изчезва за дост дълго време. В крайна сметка Волдемор, до известна степен изпълнил мечтата на Дъмбълдор да пътува по света, се връща по-могъщ от всякога и за Дъмбълдор вече е невъзможно да го победи.

Ще разберем ли повече за миналото на Волдемор?

Том Риддъл в сиропиталището
Макар да няма официална информация, феновете на "Фантастични животни" са сигурни, че няма начин да не видим Волдемор в някоя от следващите части на филма. Историята в поредицата обхваща 19 години, което включва и седемте години на Волдемор в "Хогуортс".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Невероятната история на Евана Линч

Творчески турнир №7: Произведение 2

Мистериите в Хари Потър: Магическите пръчки

ЧРД на Крис Кълъмбъс

12-те най-силни жени в Хари Потър

Съдбовните събития от 1-ви май