Направиха ли грешки Хари и Дъмбълдор в пещерата на Волдемор

Очевидно Стиляна Ламбрева наскоро е препрочитала "Хари Потър и нечистокръвния принц", защото са ѝ хрумнали доста въпроси за сцената в пещерата: Не можеха ли Хари и Дъмбълдор да се върнат до замъка за метли и да летят до островчето в пещерата? Не можеше ли Хари Потър да изсипе отварата от бокала на пода, а не да я дава на Дъмбълдор? Когато Дъмбълдор искаше вода, Хари не можеше ли директно да насочи агуаменти в устата на директора, колкото и неуважително да е към него?
Хари и Дъмбълдор в пещерата на Волдемор в Хари Потър и нечистокръвния принц

Въпросът на Стиляна е много хубав. Трябва да признаем, че в тази ситуация бяха допуснати няколко грешки - някои от страна на Дъмбълдор, някои от страна на Хари Потър. Изключвам възможността да са грешки от страна на Джоан Роулинг, разбира се.

Нека разгледаме въпросите един по един.

Не можеха ли да използват метли?

Летящи метли

Стиляна предлага двамата да се бяха върнали за метли. Според че могъщ магьосник като Дъмбълдор би могъл дори да ги измагьоса. Или не точно да ги измагьоса, но да ги магипортира отнякъде до себе си. Не ми се вярва обаче това да беше добра идея, защото Волдемор със сигурност е предвидил вариант за опит за летене, както беше предвидил някой да опита да призове медальона.

Целта на Волдемор беше да има само един начин за стигане до островчето - лодката. И тя да не може да бъде ползвана от повече от един магьосник (грешката му е, че не брои невръстните магьосници за магьосници).

Беше ли задължително отварата да бъде пита?

Хари и Дъмбълдор в пещерата на Волдемор в Хари Потър и нечистокръвния принц

Да, беше. Волдемор беше направил заклинанието си така, че отварата да може само да бъде пита. Да не може да се премахне по друг начин.

Истина е, че Хари Потър и Дъмбълдор почти не опитаха друго, а беше логично, преди да започнат да я пият. Джоан Роулинг обаче, като авторка на книгата, знае, че нямаше друг начин и всички опити за заобикаляне на необходимостта щяха да бъдат неуспешни. Причината Хари да не опита още неща е... за да се спести хартия и време на читателите. И това лесно може да бъде обяснено с увереността на Дъмбълдор, че знае всичко и е прав за всичко.

Не можеше ли Хари Потър да даде вода на Дъмбълдор по друг начин?

Инферии в пещерата на Волдемор в Хари Потър и нечистокръвния принц

Отново - не. Волдемор беше предвидил, че човекът, който пие отварата, ще ожаднее. Знаеше, че жертвата, без да мисли, ще се приближи да пие от езерото. Там щеше да бъде разкъсан от инфериите.

Това, което Хари трябваше да направи, е да остане глух за стенанията на Дъмбълдор и да го преведе през езерото с лодката, след което да го върне в замъка.

Директорът ясно му беше казал, че целта на отварата не е да го убие. Хари Потър трябваше да се сети за това и да не се подвежда да ходи до езерото.

Заключение


Вероятно мисията до пещерата можеше да се изпълни по-добре, но причината да е неуспешна нямаше никаква връзка с грешките на участниците. Ако Р.А.Б. не беше откраднал медальона преди това, Хари щеше да се сдобие с един от хоркруксите по-рано.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

Каква е мотивацията на Волдемор

Хари Потър фенфикшъни - за и против

Как Пийвс почти стигна до филмите

12-те най-силни жени в Хари Потър

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Дъмбълдор и отношението му към Снейп

7 смразяващи Коледи - какво ни казва Роулинг с коледните глави в Хари Потър