Всесилни ли са Даровете на смъртта

Последната книга за Хари Потър ни разкрива три могъщи магически предмета, които, макар да са само легенда за повечето магьосници, са оставили следата си в историята. Те са любима тема на феновете и будят доста въпроси, като тези на Bogolyuba Georgieva: Мантията Невидимка беше Дар от Смъртта и мантия на "Истинската невидимост". Как тогава Муди виждаше през нея? и на Gergana Angelova: Какво би станало ако Хари Потър беше разбрал по-рано за Даровете на Смъртта?

Произход на Даровете на смъртта

Ако сте чели "Приказката за тримата братя" от "Приказките на барда Бийдъл", знаете историята на Даровете, но все пак да припомним.

Легендата

Според легендата, трима братя успели да измамят Смъртта и тя им дала по един магически предмет - всесилна пръчка, възкресяващ камък и мантия невидимка. Първият брат бил убит заради пръчката, вторият се самоубил, като не успял да върне напълно мъртвата си любима, а третият брат се крил дълго време, докато накрая не свалил мантията и не последвал доброволно Смъртта.

Факти и предположения

Очевидно е, че историята в приказката е измислица, но има два неоспорими факта - трите магически предмета съществуват, както и тримата братя от историята.
Братята Певерил очевидно са били много талантливи магьосници, които са успели да изобретят трите предмета, разширявайки пределите на магията. Ние не знаем какви магии са използвали те, но като се има предвид колко са могъщи, сигурно в днешно време биха ги класифицирали като черни магии.

Много е вероятно още тогава братята да са били гледани с подозрение, защото са се интересували и са изследвали смъртта. Магьосниците са доста суеверни, особено когато стане дума за поличби за смърт, затова избягват създания като тестролите, но братята Певърил очевидно са искали да разберат силата им и дори са ги използвали за магии - в Бъзовата пръчка има именно косъм от тестрол.
Тримата братя вероятно са обикаляли гробищата и са експериментирали с трупове. Най-вероятно така се е появила легендата за срещата им със смъртта.

Каква е силата на Даровете?

Преди време направих проучване сред читателите на блога и се оказа, че най-желаният дар е Мантията невидимка, вероятно защото в романите беше собственост на самия Хари Потър. Всъщност обаче мантията е най-слабият от всички Дарове, защото единствената ѝ сила е да прави носещите я невидими. По света има хиляди подобни мантии и това, което е специално тук е, че магията за невидимост не се износва, както става по принцип.

Бъзовата пръчка е най-желаният Дар в света на Хари Потър, защото се предполага, че прави собственика си непобедим. Пръчката е много по-силна от останалите магически пръчки и е много по-вярна на господаря си.

Животворният камък е най-подценяваният от трите Дара, но реално е най-могъщият, защото докато другите два предмета просто правят по-добре нещата, които хиляди подобни на тях могат, Животворният камък е единственият ни известен предмет, който може да връща мъртвите в някаква форма - призраците са само сянка на душата на живия човек, а портретите са само имитация.

Всесилни ли са Даровете?

Както подсказва въпросът на Боголюба, Даровете на смъртта не са всесилни. Муди нямаше проблем да вижда през мантията, а тя не беше способна да скрие носещите я от Хитроумната карта. Камъкът така и не успя истински да върне някого от смъртта. Пръчката пък не опази никого - нито един от притежателите ѝ не умря непобеден, дори Дъмбълдор.

Всъщност, Даровете донякъде правят точно обратното на това, за което са предназначени - камъкът предизвиква меланхолия и самоубийства, пръчката привлича смъртта, а мантията се предава на първородния, специалния син или дъщеря, и помага за вършене на пакости, като така прави притежателя си по-забележим (Хари и Джеймс бяха винаги в центъра на вниманието, отчасти благодарение на мантията).

Колко са важни Даровете на смъртта за историята в "Хари Потър"?

Когато излезе "Хари Потър и даровете на смъртта", някои фенове се разсърдиха на Роулинг, че вкарва толкова мощни предмети в последната част от историята. Все едно в известна степен мами, като дава оръжия на Хари от нищото. Според мен тези хора не осъзнават, че Даровете на смъртта не помогнаха с нищо на Хари, или поне не повече, отколкото преди да разберем за съществуването им.

Даровете на смъртта са символ на доброволната жертва и на отхвърлянето на силата в името на общото добро. Това е символ, който Джоан Роулинг не ни дава за пръв път, дори напротив - още е "Хари Потър и философският камък" тя ни подсказа как ще свърши историята!
В първата книга от поредицата, Дъмбълдор беше скрил философския камък така, че да може да бъде намерен само от онзи, който наистина иска да го има, но не за да го използва, а за да го предпази. Същото нещо стана и с Даровете на смъртта - Господар на смъртта става не онзи, който покорява смъртта, а който я посреща като равна.

Все пак, ако Хари беше научил за Бъзовата пръчка по-рано, може би щеше да опита да я вземе от гроба на Дъмбълдор. Във всеки случай самият Дъмбълдор не искаше това да става, надяваше се Хари да научи за Даровете, но да избере да не ги събира. Именно затова беше дал информацията по такъв труден за дешифриране начин, дори от Хърмаяни. Хари имаше време да премисли всичко и накрая избра да следва предначертания от директора път.

Пръчката изигра своята роля, разбира се, когато разпозна истинския си господар по заклинанието на Хари и промени посоката на смъртоносното проклятие на Волдемор, така че да съответства на посоката на заклинанието на Хари. По този начин Волдемор беше убит, без на Хари да му се налага да използва смъртоносна магия.
Това беше много хитра маневра от страна на Роулинг, но истината е, че Волдемор беше победен около час по-рано, когато направи заклинанието си срещу Хари, а самият Хари стана победител, без да използва Даровете на смъртта или каквато и да е друга магия.

Коментари

  1. По отделно не, но ако се съберат стават непобедими. Хари Потър ги събра и победи Волдемор.

    ОтговорИзтриване
  2. Откъде знарш, че в Бъзовата пръчка има точно косъм от Тестостерол?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Информацията е от стария официален сайт на Джоан Роулинг. За съжаление той вече не съществува (или по-скоро е съвсем различен), затова текстът може да бъде намерен само в уеб архивите.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"