Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Спасимир Игнатов ме върна към една от любимите ми части в "Хари Потър", за да ми зададе въпрос:
"- Щом Лили значи толкова много за теб, Лорд Волдемор със сигурност ще я пощади, нали?
– попита Дъмбълдор. – Не можа ли да го помолиш да се смили над майката в замяна на сина? - Помолих го...
- Отвращаваш ме! – отсече Дъмбълдор....“
Тук Дъмби прекъсва Снейп и не му дава възможност да отговори какво той е помолил Ридъл. Та какво го е помолил?

Молбата на Сивиръс Снейп

Не мисля, че тук Дъмбълдор прекъсва Снейп преди да е разкрил някаква важна информация. Като казва "Помолих го", Снейп има предвид, че го е помолил да не убива Лили. Дъмбълдор е отвратен от поведението му, защото очевидно на Снейп не му пука за Джеймс и Хари.

Но не ни трябва някаква премълчана шокираща истина, за да разберем колко е сериозна тази стъпка, предприета от Снейп. С действията си той първо открито се противопоставя на идеологията на смъртожадните, като моли за живота на мъгълокръвна, а след това предава Волдемор, като се свързва с Дъмбълдор, рискувайки собствения си живот.

Не мога да си представя каква смелост се е изисквала от Снейп, за да застане пред Волдемор и да му разкрие чувствата си към една "мътнорода". Но каквото и да е казал Снейп, каквито и думи да е избрал, явно са свършили работа, защото Волдемор се вслуша в тях и даде шанс за спасение на Лили, обричайки себе си на смърт.

Защо е толкова важна молбата на Снейп

На пръв поглед изглежда, че Снейп не постигна нищо - Лили така или иначе загина. Обаче, когато разберем как действа магията, която защити Хари, ще видим, че молбата на Снейп беше от съществено значение.

Жертвата на Лили можеше да бъде истинска жертва, само ако младата жена имаше избор. А почти никой, изправил се срещу Волдемор, не получаваше такъв избор. Волдемор обаче реши да се вслуша в молбата на Снейп и едва тогава решението на Лили да умре заедно с Хари, получи силата да го защити от смъртта.

Когато говорим за нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, обикновено изтъкваме героичната постъпка на Лили, но истината е, че почти всяка майка в тази ситуация би постъпила като нея и не би приела поканата на Волдемор да остави сина си. Още повече, че Волдемор не беше особено настоятелен.
Истинският герой в тази ситуация е Сивиръс Снейп и не бива да забравяме, че всичко, което се случи през следващите 16 години, от покушението над семейство Потър до последната битка в Голамата зала на "Хогуортс", започна с молбата му към Волдемор да пощади Лили.

Коментари

  1. Глупости Снейп е по-важен от Лили. Заради него тя умря.

    ОтговорИзтриване
  2. Мишо, имаш право. Но ако Снейп изобщо не беше споделил чутото пророчество, нямаше да се стигне до това нападение. Така този героизъм може да разглеждаме и като изкупване на фатална грешка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако го нямаше нападението, Хари никога нямаше да се сдобие със силата да победи Волдемор. Съгласен съм, че Снейп искаше да поправи грешката си, но не защото смяташе, че е постъпил грешно. Ако ставаше въпрос за която и да е друга жена, не би се поколебал да помогне за убийството на детето ѝ.
      Със статията не искам да припиша никакви морални качества на образа на Снейп, а само да покажа по какъв любопитен начин и без да подозира, става причина за падането на Волдемор.

      Изтриване
    2. „Ако ставаше въпрос за която и да е друга жена, не би се поколебал да помогне за убийството на детето ѝ.”
      Точно това не го очаквах от теб Мишо. Да нарочеш Сней за коравосърдечен убиец. Еднинственото нещо което е убил снейп през живота си е пихтиест червай за отвари и една ефтаназия е направил.
      Колкото до падението на Ридъл е било въпрос на време, защото явно има някакви проблеми с хокруксите. Да, не „умираш”, но ти трябват едни 10+ години да регенерираш и то при условие, че някой ти помогне за това. Та предполагам че и по стълбите да беше паднал „случайно” ефакта щеше да е същия.
      Виж ако наистна имаш някакви „доказателства”, че Снейп е коравосърдечен убиец ще ми е интересно да ги прочета.

      Изтриване
    3. А според теб, когато отиде да каже не Волдемор, че след няколко месеца ще се роди дете, което един ден може да го победи, какво си е мислел, че ще направи Волдемор? Ще осинови детето? Снейп знаеше, че който и да е келешът, го осъжда на смърт.
      Колкото до падането на Волдемор, не подценявай ролята на Снейп - Волдемор беше поразен от заклинание само два пъти, като и двата сам направи заклинанието. А причината то да се върне до него е именно молбата на Снейп, която даде възможност на Лили да се жертва, като така създаде щит около Хари, който отрази първото заклинание и унищожи тялото на Волдемор.

      Изтриване
  3. „Дръж приятелите си блазо, а враговете си още по-близо.”
    Осиновяването е едно добро решение всъщност, въпрос на далновидност, която липсва на Ридъл. Друг е въпросът че: накога някъде ще има дете което един ден ще те победи е толкова мъгляво, че може и въбоще да не е ясно за какво става дума. Осъждането на евентуална смърт не е като „не би се поколебал да помогне за убийството на детето ѝ.” Та пък да попитам кого е убил Снайп?
    Колкото до Ридъл да се оцелиш сам със заклинание трябва да те вкара в категорията на невил или Рон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Информацията, която Снейп дава на Волдемор не е "някога, някъде", а е много конкретна - в края на юли ще се роди дете на хора, които три пъти са се изправяли срещу Волдемор. Вариантите не са толкова много.
      И не знам защо повтаряш въпроса си за Снейп - нямаме информация да е убивал някого, но и аз не съм правил подобно твърдение. Казах, че ако ставаше въпрос за което и да е друго бебе, Снейп нямаше да тръгне да го спасява (той реално и Хари не искаше да спасява, мислеше само за Лили).

      Изтриване
    2. Заяждам се основна заради частта, че челенасочено ще тръгне да помага за убийството на което и да е дете. А ако вариантите на са толкова много дали пък нямаше да се сати самия Снейп кои са въпросните варианти, все пак като обсебен от Лили се трябваше да знае че е беременна и ще има дете към края на юли. И ако Снейп неможе да прецени колко са вариантите то тагава кой?

      Изтриване
    3. Никога не съм използвал думата "целенасочено", защото тя ще рече, че Снейп би подкрепял Волдемор, за да убива бебета. Като Грейбек, който "целенасочено" напада малки деца. Не, Снейп вярва в идеите на Волдемор и осъзнава, че понякога трябва да се жертват животи, пък били те и на бебета.
      Колкото до въпроса дали Снейп не е можел да се сети, че може би издава Лили - не, не е можел. Пророчеството е направено най-рано два месеца, преди Хари да бъде заченат. Сигурен съм в това, защото Дъмбълдор е търсел преподавател, което значи, че е било преди септември. Тоест, Снейп е знаел, че обрича дете на смърт, но не е знаел, че това дете ще е на Лили. И реакцията му да тръгне да се моли на Волдемор, а после и на Дъмбълдор, е била резултат от това откритие, а не от факта, че някакво си бебе ще загине.

      Изтриване
  4. Извинявай ама това значи ли, че пророчеството е направено 11 месеца преди раждането на Хари и дали Дъмбълдор тогава не е минал на генно инженерсво и да подкукуросва подходящи магьоснице да се плодят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много интересна теория! Планирам следващия месец (надявам се още този) да пиша една статия за пророчеството на Гриндълуолд и как Дъмбълдор се е опитал да го предотврати. Ще спомена и твоята теория за това как се е опитал да ускори или по-скоро да контролира пророчеството на Трелони.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър