Магьоснически игри и спортове

Ако трябва да посоча най-любимата си и най-омразната си тема, това ще бъдат съответно "Хари Потър" и спортът. Но когато става дума за спорт в "Хари Потър", тогава нещата стават по-приемливи. Точно на тази тема са двата въпроса, на които ще отговоря днес.
Bogolyuba Georgieva:. Какви други спортове има, освен Куидич, Шах и играта Гобстоунс?
Ellie DragomirovaВ книгите се казва, че куидичът е най-популярния спорт сред магьосниците. Имаш ли информация за други магьоснически спортове и ако да, какви/как се играят?

Магьоснически игри с метли

От всички игри на магьосниците, най-любими са им тези, които се играят на метли. Това е лесно за обяснение, защото като цяло за магьосника една игра не е интересна, ако няма риск за участниците. А метлите предлагат висока скорост, голяма височина и много възможности някой да си строши крайниците.

Куидич

Най-популярният спорт сред магьосниците е куидичът. Възникнал в английската местност Куирдич марш, днес той се играе по целия свят и на всеки четири години се провежда световно първенство.

Куодпод

Това е игра, подобна на куидича, която се играе единствено в Северна Америка. Историята разказва за магьосника Ейбрахам Пийзгуд, който без да иска накарал един куофъл да избухне. Това толкова се харесало на съотборниците му, че започнали да го правят редовно, а след време се превърнало в задължителен елемент от играта на куидич, която в крайна сметка се изменила дотолкова, че се превърнала в отделен спорт.

Надпревара с метли

Това е първата спортна употреба на метлите. По света има много състезания, но най-популярна е Годишната надпревара с метли в Швейцария. Тя се провежда всяка година от 10 века, а състезателите трябва да изминат разстояние от 500 километра, като маршрутът минава през змейски резерват.

Стичсток 

Игра, която вече не се практикува, но е била много популярна сред немските магьосници между 12-и и 14-и век. На върха на шестметров прът се забива змейски мехур, който играчите трябва да спукат със специално заострените краища на метлите си. Един от тях е пазач и неговата роля е да опази махура, като има право да използва всякакви средства, дори магии. Играта свършва, когато мехурът бъде спукан, когато всички участници бъдат отблъснати или когато пазачът се изтощи и вече не може да лети.

Айнгингейн

Играчите се надпреварват да пренесат топката "дум" покрай поредица от горящи варели. Победител става този, който стигне най-бързо до последния варел, в който трябва да хвърли топката, без да се запали.

Креъткан

Един от най-опасните спортове, станал причина за много смъртни случаи. За главите на играчите се завързвали котли, след което чрез магия от 30 метра височина се посипвали големи камъни. Победител става играчът, който успеел да събере най-много камъни в котела на главата си, без да умре.
Играта официално е забранена от британското министерство на магията.

Шънтбъмпс

Елементарна и доста забавна игра. Играчите се блъскат от метлите си и последният човек, който остане във въздуха, е победител.

Суивенходж

Единствената игра, при която метлата се възсяда обратно. Целта е с клонките на метлата да се прехвърля топка над плет. Отборът, който допусне топката да падне в неговото поле, дава 1 точка на противниковия отбор, играта свършва, когато някой отбор успее да събере 50 точки.

Магьоснически игри без метли

В това отношение магьосниците не са се развили много и игрите им до голяма степен имитират игрите на мъгълите, като често имат някои допълнения, които понякога са излишни. Знаем за три такива игри.

Магьоснически шах

Единствената разлика между магьосническия и мъгълския шах е, че фигурките са живи и заповедите се дават на глас, което създава усещането, че играчът ръководи истинска армия. Освен да се движат, фигурките могат да говорят и понякога дори си позволяват да оспорват решенията на "пълководеца".

Наплюващи топчета

Отново позната мъгълска игра, при която играчите хвърлят топчета в кръг, като целта им е да избутат топчетата на противника. Разликата е, че когато топчето излезе от кръга, опръсква загубилия точка със смрадлива течност.

Избухващи карти

Отново нормално тесте карти, с което може да се играе която и да е мъгълска игра, с тази разлика, че по всяко време, всяка една от картите може да избухне и да опърли ръцете и веждите на държащия я.
Поне според мен това е най-безсмислената магьосническа игра.

Мъгълски спортове

Магьосниците, с изключение на мъгълокръвните, нямат никакъв интерес към мъгълските спортове, с едно изключение - шотландското ръгби. Вълшебниците по целия свят следят с интерес спортните изяви на шотландския национален отбор по ръгби, заради известния безмощен Ангъс Бюканън, който е единственият немагьосник, стигнал до разпределителната церемония в "Хогуортс". След като не успява да влезе в училището в началото на 20-и век, Ангъс става част от мъгълския свят и заради големия си ръст се включва в националния отбор по ръгби. Магьосниците с интерес следят изявите му и продължават да се интересуват от спорта, дори след като Ангъс вече не играе.

Магьоснически спортове по света

Нямаме много информация какво играят магьосниците по света. Може би сега, когато Джоан Роулинг реши да разшири познатия ни магически свят, ще научим повече и по този въпрос. Едно обаче е сигурно - каквото и да играят магьосниците, нищо не е по-популярно от куидича.

Коментари

  1. Куидичът не е само англииски спорт играе се по целия свят и в България.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг