Можеше ли Сириус Блек да бъде в Слидерин

Сириус е първият Блек от много време, който не беше разпределен в Слидерин. Pepi Mitkov се чуди какво щеше да е различно, ако все пак беше спазил семейната традиция: Какво щеше да стане, ако кръстникът на Хари беше в Слидерин, а не в Грифиндор?

Ако опитаме да си представим тази голяма промяна в оригиналната история, трябва да мислим не само какво щеше да е различно след това, но и преди това. Разпределянето на Сириус в Грифиндор е преди всичко негово собствено решение, с което той искаше да демонстрира бунта си срещу семейството и традициите на рода Блек, както и пълното си противопоставяне на идеите на смъртожадните.

Три неща изиграха важна роля за решението на Сириус"
  • неодобрението на семейството му
  • приятелството му с Джеймс (с когото се запознават във влака)
  • войната срещу Волдемор (който е свързан директно с дома на Слидерин)

От тези неща ми се струва, че най-важен е конфликтът със семейството му. Родителите му, и най-вече майка му Уалбурга, вероятно са били твърде взискателни към първородния си син, наследник на рода Блек, а пък той е бил твърде свободомислещ, за да се подчинява на заповеди.
Никъде не е казано със сигурност, но можем да си представим, че част от проблема е бил и брат му Регулус, който за разлика от Сириус се е стремил да бъде добър син и достоен Блек. Вероятно родителите на Сириус често са му натяквали, че не е като брат си и това само го е провокирало да опита да бъде колкото се може по-различен от Регулус.

Струва ми се, че ако тази предпоставка липсваше, останалите две причини за решението на Сириус да бъде в Грифиндор нямаше да могат да изиграят толкова важна роля.

Какво щеше да стане, ако Сириус Блек беше в Слидерин

Сега, нека да си представим, че с възможно най-малко разлики преди това, Сириус беше приет в Слидерин. Какво щеше да е различно след това?

В семейството му

Не мисля, че приемането на Сириус в Слидерин щеше да има толкова силен положителен ефект върху отношенията му със семейство Блек, колкото беше силен негативният ефект от приемането му в Грифиндор. Семейството му нямаше да приеме това като някакъв опит за помирение, защото едва ли изобщо биха допуснали възможността някой Блек да бъде разпределен в Грифиндор.

В приятелския му кръг

Сириус, който винаги е ненавиждал Волдемор и последователите му, трудно щеше да се впише в Слидерин, където по това време черният магьосник е герой и модел за подражание. Не ми се вярва да беше приет добре и в грифиндорска компания, особено в тази на Джеймс Потър, защото през тези години конфликтът между двата дома е особено силен.

Положителният ефект от приемането на Сириус в Слидерин

В крайна сметка стигам до извода, че ако Сириус беше приет в Слидерин, щеше да води един по-тъжен и по-самотен живот, никога нямаше да стане част от компанията на Джеймс Потър, нямаше да стане зоомаг, нямаше да създадат Хитроумната карта и нямаше да бъде кръстник на Хари Потър. Но освен това може би щеше да удължи живота на Джеймс и Лили!

В оригиналната история, когато Джеймс избираше кой да му е пазител на тайната, той отказа на Дъмбълдор и предпочете най-добрия си приятел - Сириус. Блек обаче го убеди вместо него да направи Питър Петигрю пазител и това стана причина за смъртта на родителите на Хари.
Ако Сириус не беше приятел с Джеймс, той най-вероятно нямаше да отхвърли предложението на Дъмбълдор, щеше да го направи Пазител на тайната и Волдемор щеше да се помъчи повече, за да получи информацията.
От друга страна, ако един човек е достатъчно глупав, за да отхвърли предложението на най-могъщия магьосник на света да охранява семейството му, вероятно не можем да разчитаме на особена мисъл и логика в действията му, така че да не бързаме да обвиняваме само Сириус.

Коментари

  1. Защо грифиндор, няма ли други домове освен тия двата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не разбирам напълно въпроса. Питаш защо Сириус е в Грифиндор, а не в някой от другите домове, така ли? Според мен защото именно разпределението му в Грифиндор би засегнало най-дълбоко семейството му - потомствени слидеринци.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър