Какво знаем за белега на Хари Потър

Една стара шега гласи, че Хари Потър има белег на челото си, защото като малък го бил блъснал Opel. Поне според мен тази шега престана да бъде смешна отдавна, но редовно я срещам в Хари Потър групите. И все пак, някои фенове си задават въпроса защо и как се е появил белегът. Gergana Angelova: Защо белегът на Хари има форма на мълния/светкавица?

Причина и форма

Всъщност, формата на белега е напълно случайна. Това е просто рана, която до известна степен наподобява начина, по който рисуваме мълниите и по който те се движат. Има теория, че формата на белега отразява движението на пръчката, необходимо за правенето на смъртоносното проклятие и макар Роулинг да не е отхвърлила тази теория, не я е и потвърдила. В интервю през 2007 година тя заяви, че e избрала формата на мълния, защото е хубава форма. И допълва: "Не можех да дам на героя белег във формата на поничка."

По-интересно е да разберем защо изобщо Хари има белег, тъй като от книгите ни става ясно, че проклятието на Волдемор е било неспособно да го нарани.
Едно от обясненията е, че нараняването се е получило, когато част от къщата в Годрикс Холоу се е срутила. Това обяснение е правдоподобно, защото магията на Лили защитава Хари от Волдемор, но не и от отломки.

Само че магията на Лили би трябвало да отблъсква и душата на Волдемор, както отблъскваше тялото му. Затова смятам, че създавайки проклятието, Волдемор е вложил цялата си унищожителна сила в това единствено заклинание и го е направил толкова мощно, че вместо да убива без следа, е трябвало да унищожи жертвата. Заради магията на Лили, жертвата на това унищожително проклятие е бил самият Волдемор и къщата, но не и бебето. Защитата на Лили е устояла на мощта на Волдемор, освен на едно място, където се е пропукала и част от заклинанието съвсем леко е докоснало Хари, създавайки белега и пролука, през която част от душата на Волдемор да влезе в него.

Болката в белега на Хари Потър

През годините Хари научи, че белегът му реагира на присъствието и мислите на Волдемор. Момчето изпитваше болка, когато Волдемор беше наблизо, когато го докосваше и когато беше щастлив или ядосан.

Преди години Роулинг обясни това, като каза, че частта от душата на Волдемор е като хваната в капан в тялото на Хари и понякога, усещайки присъствието на останалата част от душата, се опитва да излезе.
Трябва да имаме предвид, че белегът не реагираше така на останалите хоркрукси и не усещаше присъствието на останалите парчета от душата.

След като Волдемор направи второто си смъртоносно заклинание, достигнало тялото на Хари, частта от душата му в момчето беше убита и така болките в белега, връзката на Хари с Волдемор и способността му да говори със змиите изчезнаха.

Белегът в Хари Потър и прокълнатото дете

В "Хари Потър и даровете на смъртта" Роулинг ясно ни дава да разберем, че белегът на Хари не е болял след Битката за Хогуортс, а в интервю с феновете през 2007 година, писателката потвърди това. Но явно авторът на пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете" не е можел да си представи Хари Потър без болки в белега. В пиесата белегът продължава да му причинява болки, момчето (което вече е мъж) има видения и продължава да говори змийски.

Джак Торн дори не се опитва да обясни големите разминавания с книгата и с допълнителната информация на Роулинг. Тази липса на уважение към героите, историята и феновете е основната причина да ненавиждам "Хари Потър и прокълнатото дете".

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Мистериите в Хари Потър: Любовта

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп