5 причини, заради които форумът на Потър Мания ще ни липсва

Преди няколко дни, след като ни беше зададен въпрос на страницата,  установихме, че форумът на първия български сайт за Хари Потър е изчезнал. Свързахме се със създателя му, режисьорът Андрей Хадживасилев, който потвърди, че форумът окончателно е спрян.

Причина форумът да бъде премахнат са новите изисквания на Европейския съюз за защита на личните данни, но още преди това беше неактивен, софтуерът беше остарял и имаше проблеми с профилите на потребителите.

И все пак Потър Мания много ще ни липсва, защото е важна част от българската Хари Потър фен общност. Ето пет доказателства за това.

1. Исторически архив на фенството

Форумът на Потър мания беше първото място, където феновете на Хари Потър можеха да се съберат и да обсъждат книгата, още преди нейното завършване през 2007 година.
Именно Потър Мания, заедно с издателство Егмонт, организираха първите Национални Хари Потър фен срещи и събраха стотици фенове. По тези срещи бяха създадени безброй приятелства, някои от които продължават и до днес.

2. Хиляди коментари и мнения

Дори и неактивен, форумът съдържаше стотици хиляди мнения на потребителите, още от времето, докато Роулинг пишеше книгите. Можеха да се намерят много теории и предположения как ще свърши историята, някои от които се оказаха верни.
Във форума имаше много интересни дискусии, анализи и прозрения за книгите, писани от хилядите фенове в продължение на години.

3. Стотици фенфикшъни

Във форума имахме и най-голямата колекция вдъхновени от Хари Потър разкази в българското интернет пространство. Предполагам, че и други хора като мен, са ги публикували само там и не ги съхраняват, така че историите са вече безвъзвратно загубени.
Именно там за пръв път направихме творческия турнир, който от тази година възродихме и в блога. Само за турнира там, бяха създадени над 100 разказа, които вероятно никога няма да бъдат прочетени отново.

4. Много преводи

Във форума на Потър Мания се пазеха и много преводи на интервюта на Джоан Роулинг, преводи на статии и на чужди фенфикшъни.

5. Родното място на Daily Potter

И най-тъжната, поне за мен, причина - препрочитателският клуб Daily Potter се роди именно в Потър Мания. Там за пръв път пуснах предложение да си направим план за препрочитане и да се събираме да четем заедно. Едва пет човека се отзоваха, но това беше достатъчно, за да започнем клуба си и да продължаваме да обединяваме феновете и до днес.

Голяма част от хората, с които се запознах в Потър Мания, са ми приятели и до днес. Форумът може вече да е в миналото, но манията е все още жива и феновете винаги ще намират начин да общуват помежду си и да споделят идеите и теориите си. А поне в следващите 6 години знаем, че Роулинг няма да ни остави без теми за коментиране, защото предстои да видим "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" и още три филма от същата поредица.

Със съжаление признавам, че нищо няма истински да замени форума. Сбогом, Потър Мания!

Коментари

  1. Още не бях прочел книгата по това време, когато е спрян сайта, но когато открих препрочитателският клуб останах възхитен. Най вече от този сайт и съм ти адски благодарен, че поддържаш магията жива!!! Всяка сутрин като вляза във фейсбук се радвам като видя 2те известия, че си споделил някоя от така интересните си статии. Знам, че сега ще се повторя, но БЛАГОДАРЯ ТИ МИШО!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Разбирам тъгата ти, аз също имам известна склонност към меланхоличи настроения и обичам да препрочитам стари неща и да си спомням. Все пак утешителното е, че клубът още съществува, както и феновете. Също така мисля, че от известно време Мъгълофобия замества Потър Мания и хората четат основно него. Пък ако след време решиш, винаги можеш да направиш И форум като допълнение към блога и примерно да го линкнеш в навигацията.

    ОтговорИзтриване
  3. Щом имаш връзка с Андрей Хадживасилев искай му един бекъп на базата данни или ако не може/не иска да ти го предостови можеш да го измъкнеш от „спомените” на гугъл за него, стига да не е минало много врме откакто е спрян самия форум.

    ОтговорИзтриване
  4. Исках да прочета някои разкази отново и много ме е яд. Дано го оправите. :(

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

ЧРД на Дейвид Брадли

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Дъмбълдор, Гриндълуолд и "специалното дете"