Мерлин в света на Хари Потър

Магьосникът Мерлин е познат на много мъгъли от легендите за крал Артур, но освен това той е и част от света на Хари Потър. Брадата на Мерлин! Наистина ли не го знаехте?
Пиша това като отговор на въпроса на Velislav Dimitrov: Истина ли е, че Мерлин е учил в Хогуортс?


Много мъгъли ще ви кажат, че Роулинг е допуснала грешка с твърдението, че Мерлин е учил в "Хогуортс" (мъгълите обичат да търсят грешки на Роулинг), защото "истинският" Мерлин е живял около пет века преди основаването на училището. Трудно е обаче да говорим за истински Мерлин, тъй като всичко, което знаем за него е от легенди и е напълно възможно, както често се случва, образът в тези легенди да е изграден върху не един, а няколко реално съществуващи човека.

Мерлин, когото познаваме от творчеството на Роулинг, е бил велик магьосник от 11 век, който е учил в "Хогуортс" и е бил разпределен в "Слидерин". Мнозина вярват, че Мерлин се е научил на магия именно от великия Салазар Слидерин.

И ако Мерлин е бил свидетел на враждата между Слидерин и Грифиндор, почти довел до разпадането на училището, може би затова е решил да посвети живота си в защита на мъгълите.
Мерлин е създал магьосническа организация, позната като Орден на Мерлин, чиято цел е била да помага и да защитава мъгълите. По-късно, след смъртта на магьосника, е създадена наградата със същото име, която обаче не се присъжда на хора, помогнали на мъгълите, а за особени постижения в магията (или за щедро дарение за Министерството на магията).

Магьосниците нямат своя религия (вероятно има магьосници, които следват някои мъгълски религии), затова нямат светии и богове, но Мерлин е толкова популярен, че играе подобна роля, поне в езика на британските магьосници. Често срещано е възклицанието "Брадата на Мерлин!" (това беше шегата в началото на статията, ако не сте схванали), което по някое време се е променило на по-вулгарното "Гащите на Мерлин".

В днешно време се смята, че единственият магьосник, който може да се сравнява с Мерлин е Албус Дъмбтлдор и се правят много паралели между неговия Орден на феникса и Ордена на Мерлин, както и в борбата им да защитават мъгълите.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър