Мерлин в света на Хари Потър

Магьосникът Мерлин е познат на много мъгъли от легендите за крал Артур, но освен това той е и част от света на Хари Потър. Брадата на Мерлин! Наистина ли не го знаехте?
Пиша това като отговор на въпроса на Velislav Dimitrov: Истина ли е, че Мерлин е учил в Хогуортс?


Много мъгъли ще ви кажат, че Роулинг е допуснала грешка с твърдението, че Мерлин е учил в "Хогуортс" (мъгълите обичат да търсят грешки на Роулинг), защото "истинският" Мерлин е живял около пет века преди основаването на училището. Трудно е обаче да говорим за истински Мерлин, тъй като всичко, което знаем за него е от легенди и е напълно възможно, както често се случва, образът в тези легенди да е изграден върху не един, а няколко реално съществуващи човека.

Мерлин, когото познаваме от творчеството на Роулинг, е бил велик магьосник от 11 век, който е учил в "Хогуортс" и е бил разпределен в "Слидерин". Мнозина вярват, че Мерлин се е научил на магия именно от великия Салазар Слидерин.

И ако Мерлин е бил свидетел на враждата между Слидерин и Грифиндор, почти довел до разпадането на училището, може би затова е решил да посвети живота си в защита на мъгълите.
Мерлин е създал магьосническа организация, позната като Орден на Мерлин, чиято цел е била да помага и да защитава мъгълите. По-късно, след смъртта на магьосника, е създадена наградата със същото име, която обаче не се присъжда на хора, помогнали на мъгълите, а за особени постижения в магията (или за щедро дарение за Министерството на магията).

Магьосниците нямат своя религия (вероятно има магьосници, които следват някои мъгълски религии), затова нямат светии и богове, но Мерлин е толкова популярен, че играе подобна роля, поне в езика на британските магьосници. Често срещано е възклицанието "Брадата на Мерлин!" (това беше шегата в началото на статията, ако не сте схванали), което по някое време се е променило на по-вулгарното "Гащите на Мерлин".

В днешно време се смята, че единственият магьосник, който може да се сравнява с Мерлин е Албус Дъмбтлдор и се правят много паралели между неговия Орден на феникса и Ордена на Мерлин, както и в борбата им да защитават мъгълите.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"