Рон и вината на Фред и Джордж

И аз, като повечето фенове, много харесвам близнаците, но ми се налага да призная, че те имат една много голяма вина по отношение на малкия си брат - двамата не само че никога не са му помагали истински, но и са виновни за някои от най-големите му недостатъци.

Доказателства за лошото отношение на близнаците Уизли


  • Мечето-паяк

Всички знаем, че от всичко на света Рон най-много се страхува от паяци. И в корените на този страх стоят именно Фред и Джордж.
Когато е бил на три години, Рон е счупил метлата играчка на Фред и за да си отмъсти, той е превърнал любимото му мече в паяк. Това е травмирало малкото момче и е оставило неизлечим отпечатък върху съзнанието му


  • Хитроумната карта

В третата година на Хари (и на Рон), близнаците му подаряват хитроумната карта, която са откраднали от кабинета на Филч. Не е трудно читателите да забележат, че отношението на близнаците към Хари е много по-братско, отколкото към реалния им брат.
Друго, което смущава много фенове е, как Фред и Джордж не са забелязали, че Рон всяка нощ си ляга с някакъв Питър Петигрю. Отговорът е лесен - никога не са го търсили на картата. Никога не са се интересували какво става с него.


  • Провалите на Рон

И най-голямата вина на близнаците е, че са втълпили на Рон постоянен страх от провала.
Рон не е глупав - ние знаем, че е отличен играч на шах, а за това се иска интелект и стратегическо мислене. Рон е добър и в куидича, стига да не се притеснява.
Близнаците обаче никога не му позволяват да се отпусне и случаите, в които не му се подиграват или го подкрепят, са описани като някакво изключение: "дори Фред и Джордж признаха, че си се представил блестящо". Това звучи като нещо, казано за Снейп.

Защо Фред и Джордж се държат така?

Може би сте забелязали, че от цялото семейство Уизли има само двама души, към които близнаците се отнасят презрително - Рон и Пърси, а това са двамата им най-близки по възраст братя. Според мен именно в това се крие причината за тяхното поведение - може би близнаците се страхуват, че Рон и Пърси могат да откраднат вниманието, което смятат, че заслужават (а те държат винаги да са в центъра на вниманието).

С тази публикация не искам да кажа нищо лошо за близнаците. Те са изключителни магьосници и страхотни хора, даже се дразня, когато някой ги сравнява с Джеймс и бандата му. Но не мога да си затворя очите пред несправедливото им отношение към Рон.
Бих казал обаче, че може би Джордж е осъзнал грешката си и затова е поканил малкия си брат да му помага в шегобийницата. Сигурен съм, че поддържа добри отношения и с Пърси.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън