Салазар Слидерин - най-значимият магьосник

Ако ви попитам сега кой е най-могъщият магьосник в "Хари Потър", сигурно ще чуя много различни отговори - Дъмбълдор, Волдемор, Хари, Белатрикс, Снейп, Макгонъгол и още. И всеки ще има аргументи за избора си.
Ако попитам кой е най-значимият магьосник в историята, сигурно пак ще се чуят няколко отговора, но само един ще бъде правилен, защото само един човек е оставил такава дълбока следа в света на магьосниците - Салазар Слидерин.

Истината е, че съществуването на магьосническата общност е възникнала отчасти благодарение на него - заради основаването на Хогуортс. И макар Слидерин да дели заслугите за училището с още трима души, фактите говорят, че именно той е бил най-инициативен и твърдо убеден как да се развива Хогуортс в бъдеще.
За избрани от него ученици, Слидерин построява скрита стая, в която да споделя тайните си с най-амбициозните и силни млади магьосници - училище в училището.

И макар в крайна сметка останалите трима да превземат училището само за себе си, Слидерин оставя своя отпечатък не само в Хогуортс, но и в целия магьоснически свят. Неговите идеи за по-строга селекция на учениците остава жива и особено силна след въвеждането на Международния указ за секретност.

През 20 век изглежда, че всички разклонения на родословието на Слидерин са изчезнали, но точно тогава се появява лорд Волдемор, който е наследник на Слидерин и докарва на света най-голямата магьосническа война.  За кратко Волдемор успява да превземе министерството и Хогуортс и почти изпълнява намерението си да премахне останалите три дома и да изчисти учениците със съмнително родословие.

В Америка

Интересното е, че следите на Слидерин не се ограничават само във Великобритания или Европа. През 1620 младата вещица Изолт Сейър, потомка на Слидерин, отива в Северна Америка и пренася там не само кръвта, но и магическата пръчка на Слидерин.
Изолт създава магьосническо училище там, по подобие на това, което е създал известният ѝ прародител 6 века по-рано. Училището също има 4 дома, като този, създаден от самата Изолт носи символа на Слидерин - змията.

По стечение на обстоятелствата пръчката на Слидерин става неактивна и е погребана в двора на училището. След години на това място израства странно дърво, което не може да бъде изкоренено, но листата му имат магически свойства и се ползват за много отвари.
Това дърво е като паметник на величието на Слидерин, подобен на Стаята на тайните, на хиляди километри от родината на магьосника.

Наследството на Слидерин

Днес изглежда, че всички наследници на Слидерин са изчезнали - Волдемор е мъртъв (и със сигурност няма деца, защото такава идея е просто идиотска и никой фен с поне малко мозък няма да я приеме), а дъщерята на Изолт никога не се е женила и не е имала деца, защото е искала да прекъсне родословието на Слидерин.
Но според мен е невъзможно да сме сигурни, че кръвта на Слидерин е изчезнала от света, защото тази кръв и това наследство е така дълбоко вкоренено с магьосническото общество, както е дървото в двора на американското училище за магия "Илвърморни". И също като дървото, наследството на Слидерин, най-велик от четворката на Хогуортс и най-важният от всички магьосници, не може да бъде изкоренено и никога няма да се изгуби завинаги.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър