Как се създават заклинанията в света на Хари Потър

Заклинанията са важна част от магическото изкуство, но кой и как може да създава заклинания?
Пиша това в отговор на въпроса на Velislav Dimitrov: Дали даден магьосник или вещица може да създаде собствено заклинание и ако да - как?

Какво представлява заклинанието?

За да направи магия, магьосникът обикновено се нуждае от три или четири неща: магическа пръчка, заклинание и специално движение, а понякога и още нещо. Само по себе си обаче тези неща не съдържат магия (с изключение на магическата пръчка, която съдържа част от магическо животно) - магията е в самия човек, а заклинанието и пръчката само я канализират и я засилват.
И точно както определена комбинация от сърцевина и дърво правят една пръчка по-подходяща за даден вид магия, така и определени думи помагат на магьосника по-лесно да подчини магията на волята си.
За една и съща магия могат да се намерят няколко думи, като колкото по-подходяща е думата или комбинацията от думи, толкова по-лесна за усвояване и по-силна е магията. Пример за перфектно заклинание е Левикорпус, защото магическата дума е толкова добре подбрана, че Хари успя да направи магията без да знае за какво служи (някои магии, като Акцио и Експекто Патринум, изискват и специална настройка на ума и само изричането на думите не е достатъчно) и без да изрича думата на глас - само насочвайки ума си към думата, магията беше успешна.

Как се създава заклинание?

Роулинг не е обяснявала подробно процеса, но аз бих казал, че заклинание се създава с много труд и много опити-грешки.
Според мен човекът, който иска да създаде заклинание, трябва да насочи мислите си към желания ефект, след което да търси подходящи думи и движения, които да улеснят възпроизвеждането на ефекта. Възможно е търсейки едно заклинание, магьосникът да открие съвсем друго.

Навсякъде по света ли се използват еднакви заклинания?

Вероятно част от заклинанията са еднакви по целия свят - след като бъдат открити на едно място, те започват да се предават от магьосник на магьосник или биват описани в книги с магии, които се разпространяват по света. И вероятно повечето заклинания са такива, каквито ги знае Хари Потър, защото "Хогуортс" е било първото място, където магията е започнала целенасочено да се изучава. Със сигурност обаче има много магии, особено по-основните, които се правят с различни заклинания на различни места.
За българските магьосници бих предположил, че използват някои уникални заклинания, на базата на българския, гръцкия и турския език, а защо не и цигански.

Има ли други начини за създаване на заклинания?

Има начини да се създават локални заклинания, които действат само на определена територия, от ръководните органи на територията. Паролите в "Хогуортс" вероятно работят по този начин.
Най-мащабният пример за такова изкуствено създадено локално заклинание е в "Хари Потър и даровете на смъртта", когато министерството на магията, под ръководството на смъртожадните, беше превърнало името на Волдемор в проклятие, което обезсилва повечето защитни магии и известява министерството на магията.

Надявам се, че информацията беше полезна. За съжаление темата не е подробно разглеждана нито в поредицата "Хари Потър", нито в Pottermore, така че голяма част от съдържанието на статията са само предположения и вероятно ще има фенове, които не са съгласни с мен (винаги има).

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър