Седмица на домовете в Хогуортс - традиция, която отказва да умре

Миналата седмица в една от Хари Потър групите, които следя, започнаха да се появяват публикации за празника на един или друг дом в Хогуортс. Опитах да разбера повече за тези празници, тъй като по никакъв начин не са свързани с историята в "Хари Потър", но пишещите по темата сами не знаеха какво и защо празнуват - така било в английските групи.
Реших, че не ме интересува и щях да подмина темата, ако не бях получил въпроса на Карина Руменова: Какво се чества в "Pride dаy" на домовете? Тяхното откриване ли?

Както посочих по-горе, избраните дати нямат общо с нищо от историята за "Хари Потър". Всъщност, първата седмица на домовете е обявена през 2012 година в сайта Pottermore и целта е да се отбележи по някакъв начин седмицата, преди връчването за втори път на Купата на домовете в сайта.
За тези от вас, които не знаят, ще обясня, че в стария (и според мен по-хубав) Pottermore, потребителите задължително се разпределяха по домове, след това трупаха точки за дома си, като изследваха интерактивните илюстрации, участваха в дуели или варяха отвари. През определен период от време се връчваше Купата на домовете, като седмица преди това броят на точките биваше скриван, за да може победителят да бъде изненада (и повечето пъти беше Слидерин, разбира се). През тази седмица на изчакване, всеки от домовете получаваше свой ден, в който членовете му да изразят гордостта си (във Facebook и в twitter), че принадлежат именно към този дом.

Сайтът Pottermore просъществува до 2015 година, като днес на този адрес все още може да бъде намерен официалният сайт на магическия свят, но той няма нищо общо с уникалното преживяване, което предлагаше оригиналният сайт.
За последно дните за гордост на домовете бяха отбелязани официално на 20-23 март през 2014 година.

Очевидно обаче феновете са отказали да се простят с празника, затова вече всяка година неофициално се отбелязват дните за гордост - 20 март за Хафълпаф, 21 март за Слидерин, 22 март за Грифиндор и 23 март за Рейвънклоу. Тези "празници", за разлика от Нощта на книгите за Хари Потър, не са подкрепени по никакъв начин от издателства, от Pottermore или от Джоан Роулинг. Отбелязването на дните за гордост вече си е изцяло инициатива на феновете.

Когато чух за тези празници на домовете, веднага реших, че става дума за опит да се пробутат супер надценените играчки и шалове, които се предлагат във всеки Хари Потър магазин (на Кингс Крос, в студиото и т.н.).
Сега обаче, след като знам историята на тези чествания, мисля да се присъединя към тях догодина, защото ми се струва добра идея всеки дом да си има свой ден, пък и фактът, че традицията е все още жива, без някой да я поддържа заради финансова изгода, ме кара да я харесвам още повече.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек

Илюстрации от новото издание на Приказките на барда Бийдъл