Хари Потър и Пърси Джаксън

Имаше време, когато романите за Пърси Джаксън на американския писател Рик Риърдън бяха наричани "новия Хари Потър". Почти всяка година се появява по една книга, която издателите се опитват да представят за нещо подобно на Роулинг. С времето става ясно, че НИЩО не е като "Хари Потър" и популярните книги изчезват, за да отстъпят място на новия "нов Хари Потър".

Книгите за Пърси Джаксън, които определено не са толкова популярни, колкото бяха навремето (около двата неуспешни филма) продължават да се четат от много деца, затова е съвсем логичен въпросът на Dara Sapundzhieva: Възможно ли е Хари Потър да има нещо общо с Пърси Джаксън?
Отговорът е - да.

Митология

Джоан Роулинг е измислила сама доста елементи от "Хари Потър", като например дименторите - перфектната метафора за депресията, която Роулинг е изпитвала в един момент от живота си. Но и много неща от "Хари Потър" са заимствани от от митологията и точно тук е най-голямата връзка между романите за Хари Потър и тези за Пърси Джаксън.
Разликата е, че Рик Риърдън, като учител по професия, не просто е вземал идеи от гръцката (а после изглежда и от всички останали) митология, а е искал да насочи младите си читатели към нея, за да се поинтересуват и да научат повече.

Атмосфера

Ако ви се струва, че атмосферата в "Пърси Джаксън" много наподобява тази в "Хари Потър", това също е лесно обяснимо - Риърдън съзнателно е искал да я копира.
Той е забелязал силата на Хари Потър първо сред своите ученици, които буквално не са искали да четат нищо други, защото са смятали, че не може да съществува нещо по-добро от "Хари Потър".
Рик Риърдън пише: "Когато пишех историята за Пърси Джаксън, която започна като приказка за лека нощ за сина ми, си мислех за това, което учениците ми ми бяха казвали. Исках да напиша книга, която ще ги привлече по същите причини, поради които ги привлече "Хари Потър".

Други подобни елементи

Феновете на двете поредици със сигурност са забелязали още сходни елементи в тях, но те са по-скоро изключение, точно защото Рик Риърдън е писал книгата си с идеята за "Хари Потър" в главата си и се е опитвал да избегне директни повторения на историята на Роулинг.
Някои могат да се изкушат да обвинят американския писател в плагиатство, но и самата Роулинг многократно е била обвинявана, че е крала елементи за книгата си - от големи писатели като Урсула Ле Гуин и Тери Пратчет, но и от безброй много писатели, за които никой не е чувал.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство