Хари Потър и Пърси Джаксън

Имаше време, когато романите за Пърси Джаксън на американския писател Рик Риърдън бяха наричани "новия Хари Потър". Почти всяка година се появява по една книга, която издателите се опитват да представят за нещо подобно на Роулинг. С времето става ясно, че НИЩО не е като "Хари Потър" и популярните книги изчезват, за да отстъпят място на новия "нов Хари Потър".

Книгите за Пърси Джаксън, които определено не са толкова популярни, колкото бяха навремето (около двата неуспешни филма) продължават да се четат от много деца, затова е съвсем логичен въпросът на Dara Sapundzhieva: Възможно ли е Хари Потър да има нещо общо с Пърси Джаксън?
Отговорът е - да.

Митология

Джоан Роулинг е измислила сама доста елементи от "Хари Потър", като например дименторите - перфектната метафора за депресията, която Роулинг е изпитвала в един момент от живота си. Но и много неща от "Хари Потър" са заимствани от от митологията и точно тук е най-голямата връзка между романите за Хари Потър и тези за Пърси Джаксън.
Разликата е, че Рик Риърдън, като учител по професия, не просто е вземал идеи от гръцката (а после изглежда и от всички останали) митология, а е искал да насочи младите си читатели към нея, за да се поинтересуват и да научат повече.

Атмосфера

Ако ви се струва, че атмосферата в "Пърси Джаксън" много наподобява тази в "Хари Потър", това също е лесно обяснимо - Риърдън съзнателно е искал да я копира.
Той е забелязал силата на Хари Потър първо сред своите ученици, които буквално не са искали да четат нищо други, защото са смятали, че не може да съществува нещо по-добро от "Хари Потър".
Рик Риърдън пише: "Когато пишех историята за Пърси Джаксън, която започна като приказка за лека нощ за сина ми, си мислех за това, което учениците ми ми бяха казвали. Исках да напиша книга, която ще ги привлече по същите причини, поради които ги привлече "Хари Потър".

Други подобни елементи

Феновете на двете поредици със сигурност са забелязали още сходни елементи в тях, но те са по-скоро изключение, точно защото Рик Риърдън е писал книгата си с идеята за "Хари Потър" в главата си и се е опитвал да избегне директни повторения на историята на Роулинг.
Някои могат да се изкушат да обвинят американския писател в плагиатство, но и самата Роулинг многократно е била обвинявана, че е крала елементи за книгата си - от големи писатели като Урсула Ле Гуин и Тери Пратчет, но и от безброй много писатели, за които никой не е чувал.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Кой от триото е най-възрастен (50% мислят, че е Рон)

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Кой е по-възрастен - Дъмбълдор или Батилда Багшот (46% объркаха)

Мъгълите обявиха поредицата "Фантастични животни" за прокълната... и май са прави

На коя дата се случва епилогът "19 години по-късно" (63% не знаят)

Колко е възрастна Луна Лъвгуд (53% не знаят)

Кога Хари среща Чо Чан за пръв път (45% се бъркат)

На коя дата е Битката за "Хогуортс" (55% не помнят)