Защо Седрик Дигъри трябваше да умре

За повечето от нас смъртта на Седрик Дигъри беше изненада, защото беше първото убийство, на което Хари стана свидетел в историята и за една глава книгата стана много по-сериозна и много по-мрачна. Но ако погледнем назад ще видим, че Седрик беше персонаж, създаден за да умре в подходящия момент и да подчертае завръщането на Волдемор.
Явно доста хора се интересуват от темата, защото получих цели два въпроса за Седрик:
Eve Evans: Беше ли необходимо в книга 4 Волдемор да убие точно Седрик? Нямаше ли да е по-смислено да умре някой по-близък на Хари?
Анонимен: Моят въпрос е как би се развила книгата по-нататък, ако Джоан не бе убила Седрик Дигъри?

Седрик определено не заслужаваше да умре и точно това искаше да ни покаже Роулинг - завръщането на Волдемор ще вземе жертви, много от които невинни. Единствената причина хафълпафецът да загине беше, че се озова на неподходящо място в неподходящ момент и Опаш просто отстрани излишния.

Смъртта на Седрик целеше да ни покаже и нещо друго - че не е задължително добрите дела и добрите хора да бъдат победители и да получат наградата накрая. Точно благородството стана причина за смъртта му и за многото лоши неща, които последваха - ако Седрик беше взел купата, след като Хари го спаси, пак щеше да умре, но Волдемор нямаше да може да изпълни плана си да използва кръвта на Хари Потър и вероятно завръщането му щеше да се отложи.
Ако Хари се беше съгласил да вземе купата и беше станал победител, Седрик щеше да живее.
Смъртта на Седрик Дигъри е събитието, което ясно превръща "Хари Потър" от приказка в сериозна история.

Ако по някаква причина Седрик беше оцелял, със сигурност нямаше да е персонаж, за когото си спомняме. След четвъртата книга щеше да е само един от хафълпафците и щяхме да го виждаме на фона, да четем името му, но не и да му обръщаме особено внимание.
Сигурен съм, че щяхме да го срещаме и след четвъртата книга (последната му година в замъка), защото Дигъри ми изглежда като човек, който би станал част от Ордена на феникса, но не виждам с какво би могъл да промени събитията след това.

А можеше ли Седрик Дигъри да стане смъртожаден?

Има една теория, която идва от един посредствен фенфикшън озаглавен "Хари Потър и прокълнатото дете", че ако Седрик не беше спечелил турнира и не беше умрял, щеше да стане последовател на Волдемор, да убие Невил, да попречи на унищожението на последния хоркрукс и да помогне за възхода на Волдемор.

Да, добрият честен Седрик Дигъри, хафълпафецът. Щял да се обиди заради някаква магия, която неизвести хора са му направили и щял да стане смъртожаден. Има ли смисъл да коментирам колко е безумна тази теория?

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)