Защо Седрик Дигъри трябваше да умре

За повечето от нас смъртта на Седрик Дигъри беше изненада, защото беше първото убийство, на което Хари стана свидетел в историята и за една глава книгата стана много по-сериозна и много по-мрачна. Но ако погледнем назад ще видим, че Седрик беше персонаж, създаден за да умре в подходящия момент и да подчертае завръщането на Волдемор.
Явно доста хора се интересуват от темата, защото получих цели два въпроса за Седрик:
Eve Evans: Беше ли необходимо в книга 4 Волдемор да убие точно Седрик? Нямаше ли да е по-смислено да умре някой по-близък на Хари?
Анонимен: Моят въпрос е как би се развила книгата по-нататък, ако Джоан не бе убила Седрик Дигъри?

Седрик определено не заслужаваше да умре и точно това искаше да ни покаже Роулинг - завръщането на Волдемор ще вземе жертви, много от които невинни. Единствената причина хафълпафецът да загине беше, че се озова на неподходящо място в неподходящ момент и Опаш просто отстрани излишния.

Смъртта на Седрик целеше да ни покаже и нещо друго - че не е задължително добрите дела и добрите хора да бъдат победители и да получат наградата накрая. Точно благородството стана причина за смъртта му и за многото лоши неща, които последваха - ако Седрик беше взел купата, след като Хари го спаси, пак щеше да умре, но Волдемор нямаше да може да изпълни плана си да използва кръвта на Хари Потър и вероятно завръщането му щеше да се отложи.
Ако Хари се беше съгласил да вземе купата и беше станал победител, Седрик щеше да живее.
Смъртта на Седрик Дигъри е събитието, което ясно превръща "Хари Потър" от приказка в сериозна история.

Ако по някаква причина Седрик беше оцелял, със сигурност нямаше да е персонаж, за когото си спомняме. След четвъртата книга щеше да е само един от хафълпафците и щяхме да го виждаме на фона, да четем името му, но не и да му обръщаме особено внимание.
Сигурен съм, че щяхме да го срещаме и след четвъртата книга (последната му година в замъка), защото Дигъри ми изглежда като човек, който би станал част от Ордена на феникса, но не виждам с какво би могъл да промени събитията след това.

А можеше ли Седрик Дигъри да стане смъртожаден?

Има една теория, която идва от един посредствен фенфикшън озаглавен "Хари Потър и прокълнатото дете", че ако Седрик не беше спечелил турнира и не беше умрял, щеше да стане последовател на Волдемор, да убие Невил, да попречи на унищожението на последния хоркрукс и да помогне за възхода на Волдемор.

Да, добрият честен Седрик Дигъри, хафълпафецът. Щял да се обиди заради някаква магия, която неизвести хора са му направили и щял да стане смъртожаден. Има ли смисъл да коментирам колко е безумна тази теория?

Коментари

  1. според мен седрик не заслужаваше да умре но това се случи и теорията ти че с това роулинг ни показва че след като волдемор се върне на власт ще умрат много невинни хора си напълно прав

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Семейство Дърсли - интересното, което читателите пропускат

С какво създателите на Хари Потър подразниха Алън Рикман

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

7-те най-добри преподаватели на Хари Потър

Как се влиза в общите стаи на домовете

Натали Макдоналд, която стигна до Хогуортс