Астрономия, астрология и магия в Хари Потър

Един от задължителните предмети на Хари Потър в "Хогуортс" е астрономията, която е част и от мъгълската наука. В същото време професор Трелони и Фирензи говорят за влиянието на планетите върху човешкия живот, затова е нормално да се запитаме какво е значението на звездите за магьосниците?
Пиша това заради въпроса на Спасимир Игнатов: Каква е връзката на астрономията с магията в света на Хари? Тя е един от задължителните предмети, но е някак изцяло мъгълска наука.
И на Petq Laskova: В България има зодии,в Америка и Англия също. Но в света на магьосниците има ли зодии? Те никога не се споменават в книгите?

Астрология в Хари Потър

Трябва да призная, че имам голям проблем с астрологията. Не мога да разбера защо толкова много хора ВЯРВАТ, че датата на раждане и движението на планетите играе някаква роля в дребните им ежедневни дела.
Очевидно на моето мнение е и Джоан Роулинг, защото чрез образа на професор Трелони се подиграва именно на окултните практики сред мъгълите, на псевдонауката (каквато е астрологията) и на суеверията. В Pottermore авторката потвърждава, че Трелони ЗНАЕ, че е измамница и че лъже учениците си и колегите си. Преподавателката по пророкуване е толкова заслепена от лъжите и измислиците си, че не вижда единствените две истински пророчества, които е успяла да направи.

Дали магьосниците имат зодии? Вярвам, че да, но в предсказанията, направени от магьосниците астролози има точно толкова истина, колкото в предсказанията, направени от астролозите мъгъли.
Даже бих предположил (макар да нямаме такава информация), че астрологията е възникнала именно от магьосници мошеници, които са мамели мъгълите и така това "знание" е влязло в мъгълския свят.

Астрономия в Хари Потър

Много по-сериозен е въпросът за астрономията.
Ние със сигурност знаем, че планетите ИМАТ въздействие върху живота на земята, макар и да не е такова, каквото си мислят хора като Трелони и вярващите в астрологията.
Преди време написах статия за мистериите в Хари Потър и обърнах внимание на самата магия, която магьосниците всъщност познават съвсем бегло. На света действат могъщи невидими сили и на част от хората просто е дадено право да се докоснат до тях, но не и да ги разберат или управляват. Вероятно кентаврите са вникнали малко по-дълбоко в силите, които движат космическите обекти, но тяхното предимство е само в това, че за разлика от хората не са започнали да си измислят, за да запълват празните пространства в знанието си.

Небесните тела имат значение не само за определяне на бъдещето, но и за други аспекти на магията. Най-очевидно е въздействието на луната - има магии и отвари, при които луната е важен фактор. В "Хари Потър" не се споменава влиянието на други луни и планети (освен в часовете на Трелони, разбира се), но това не значи, че няма такова.

Моята теория е, че знанието за небесните тела е минало на заден план за магьосниците след изобретяването на магическите пръчки. Пръчките превръщат голяма част от ежедневните магии в нещо съвсем лесно и малко магьосници проявяват интерес към по-сложните аспекти на магията.
Не е такова положението сред магьосническите общности, където употребата на магически пръчки е навлязла по-късно. В африканското училище Уагаду астрономията е много по-силно застъпена в учебната програма и вероятно се използва много по-често за правенето на магии.
Нямаме информация, но съм склонен да предположа, че подобно е било положението и сред американските магьосници, до пристигането на Изолд Сейър и създаването на Илверморни. Със сигурност знаем, че са били изключителни майстори на отвари и на преобразяването в животни, а луната е важна както за много отвари, така и за ритуала, чрез който човек се превръща в зоомаг.

Мъгълска наука ли е астрономията

Аз бих предположил, че първите хора, които целенасочено са започнали да изучават звездите са били точно магьосниците, но днес мъгълите са много по-напреднали в изучаването на космоса. Мъгълските космически апарати вече са стигали до края на слънчевата система и сонди са били изпращани на други планети. Да не говорим, че хората успяха да стигнат и до луната, докато за никой магьосник не е възможно да напусне нашата планета (каквото и да твърди Рон Уизли).
Сигурен съм, че ако един магьосник иска да научи повече за тайните на космоса, задължително трябва да потърси знанието на мъгълските учени.

Коментари

  1. Вметвам, че в ноя трейлър на фантастичните живонти има магьоснически съсзведния и съответно зодии.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"