Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Тази седмица върнахме Понеделнишкото препитване, а то е чудесен начин да проверим кои подробности за света на "Хари Потър" са известни на всички и кои се знаят само от най-побърканите почитатели на Дж. К. Роулинг. Естествено въпросите, които са свързани с Потърмор и допълнителните книги на Роулинг, се бъркат по-често (и съответно дават повече точки), а тези, които са от книгите, са по-лесни. Интересното е обаче, че този път въпросът, който затрудни най-много хора, можеше да се отговори и само от информацията, която имаме от "Хари Потър". В този случай ви предаде математиката.

Въпросът, на който едва 30% от хората дадоха верен отговор, е "Кога умира Меропа Гонт?", което е лесно, ако знаете кога и на каква възраст умира синът ѝ - Лорд Волдемор.

Меропа е майката на Волдемор и от допълнителните източници знаем, че умира на 31 декември 1926 г. или на 1 януари 1927 г. От разказа на г-ж Коул, директорката на сиропиталището, разбираме, че Меропа умира по-малко от час, след като ражда сина си. Тя живее достатъчно, за да му даде името - Том, като баща му и Мерсволуко, като дядо му.

Волдемор (или поне части от душата му) остава жив до Битката за Хогуортс, която е на 2 май, 1998 г. Макар да си е поставил като главна цел да бъде безсмъртен, най-могъщият черен магьосник умира едва на 71-годишна възраст. Направо млад за магьосник.

От информацията, която имаме в книгите, лесно може да изключите отговора "Меропа умира преди раждането на Волдемор", както и "След раждането на Хари", защото това би означавало, че Волдемор е по-млад от бебето, което се опитва да убие.

С малко смятане можехте да изключите и отговора "1901 г.", защото тогава Волдемор ще е прекалено стар, за да е бил в "Хогуортс" 50 години преди Хари. И пак с малко приблизително смятане можехте да се сетите, че черният магьосник няма как да е роден "8 години преди Лили Еванс".

По пътя на изключването можехте да стигнете до верния отговор, който е, че Меропа умира "Преди написването на "Фантастични животни и къде да ги намерим", дори и да не знаете, че книгата на Нют Скамандър е публикувана в началото на 1927 г.

Аз съм много горд с този въпрос, добре успях да ви затрудня. Но няма какво да се притеснявате - математиката е най-голямата слабост на Роулинг и много често сметките на феновете се различават от нейните. Спомнете си проблемът с възрастта на Макгонъгол!

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Мистериите в Хари Потър: Любовта

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп

В помощ на Хари Потър - най-важните причини да успее