Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Като цяло в "Хогуортс" работят едни от най-добрите магьосници в света или поне във Великобритания, затова и Хари има много наистина чудесни учители - Макгонъгол, Лупин, Флитуик и Спраут са само част от тях. Дори заместващата преподавателка Гръбли-Планк се оказа на ниво и успя да научи на нови неща Хърмаяни Грейнджър. Сред добрите преподаватели, колкото и да е странно, трябва да добавим един смъртожаден под прикритие, който помогна за повторното въздигане на Волдемор.
Но докато четох главата "Сензацията на Рита Скийтър" ми хрумна, че ще е интересно да обърнем внимание на преподавателите, които не бихме искали да ни обучават.
Ето кои според мен са най-лошите преподаватели:

5. Сивиръс Снейп

И аз, като огромната част фенове на "Хари Потър", обичам Снейп и смятам, че е един от най-интересните литературни персонажи изобщо, но съм на мнение, че като преподавател не го бива.
Да, едва ли на света има някой, който да познава и обича отварите като Снейп, но той по никакъв начин не успява, а и не се опитва, да предаде това на учениците. От "Хари Потър и даровете на смъртта" научихме, че Снейп е преподавател само по задължение и отгоре на всичко (както знаехме по-рано) не преподава това, което наистина иска - Защита срещу черните изкуства.
Подобно на Макгонъгол, Снейп умее да кара учениците да мълчат и да го слушат, но не от уважение, както е в часовете по Трансфигурация, а от страх. И пак подобно на Макгонъгол, Снейп е взискателен, но не защото иска да научи някого на нещо, а защото обича да се гаври с хората. Той е велик магьосник, но лош човек и в крайна сметка - лош преподавател.

4. Долорес Ъмбридж

По начина, по който Ъмбръдж преподаваше Защита срещу черните изкуства, можеше да преподава буквално всичко в "Хогуортс". Само четене от книги и никакви практически задачи.
И тя, като Снейп, беше заела поста само по задължение и нямаше никакво желание да вдъхновява или да мотивира учениците.
Не поставям Великата инквизиторка по-напред, защото в крайна сметка с четене на книги можеш да научиш повече, отколкото с начина на преподаване на следващия лош учител.

3. Рубиъс Хагрид

Сам се изненадах, че не класирах Хагрид по-напред. За мен той е един от примерите как Дъмбълдор понякога вреди на училището с твърдоглавието си.
Хагрид не само е твърде глупав, за да научи когото и да било на нещо, но е и направо опасен. Разбирането му за интересен час е да качи 13 годишно дете на смъртоносно и своенравно същество, каквото е хипогрифът и да ги пусне да летят. Разбирането му за училищен проект пък е да донесе огнехвърляща забранена кръстоска между мантикор и огнен рак и да каже: Деца, не ги знам какво ядат, кога спят или коя им е предната част, ама се грижете за тях.
Въпреки това не можем да отречем, че Хагрид знае как да се грижи за магическите същества и ако умееше да говори хубаво (или поне да съставя изречения) можеше да стане сравнително добър преподавател.
Хагрид е перфектният пазач на дивеча, но много лош преподавател.

2. Сибила Трелони

Трелони е измамница, а часовете ѝ са шега. Всички знаят това, включително тя самата.
Убедена, че не притежава дарбата на известната си баба, Сибила се опитва да измами всички около себе си, че може да пророкува, без сама а знае, че наистина е надарена и едно от пророчествата ѝ промени хода на магьосническата история.
За разлика от предишните трима преподаватели, от Трелони можеш все пак да научиш нещо, но нещо безполезно и измамно. С това Трелони си заслужи предната позиция, и не е на първо място само по една причина - Гилдрой Локхарт.

1. Гилдрой Локхарт

Вероятно в цялата история на "Хогуортс" няма по-самоуверен и по-некадърен преподавател. Локхарт е човекът, който пусна на свобода феи в замъка, предизвика Снейп на дуел, обезкости ръката на Хари и накрая заличи собствената си памет без да иска.
За разлика от Трелони обаче, той не осъзнава колко е жалък, затова изцяло си заслужава всичко, което му се случва.
Локхарт има подход към учениците и умее да привлича вниманието им, особено на женската част. Освен това, може и да не е извършил подвизите, с които се хвали, но е написал книгите, които стотици магьоснически домакинства притежават и до които се допитват, например когато имат проблем с градинските гномчета. В "Хогуортс" обаче,Локхарт не се и опитва да научи някого на нещо. Затова и в компанията на злонравния слидеринец, Великата инквизиторка, слабоумния гигант и измамната пророчица, Локхарт най-много заслужава титлата "Най-лош преподавател на Хогуортс".

Коментари

 1. 1.Гилдрой Локхарт
  2.Сивиръс Снейп
  3. Долорес Ъмбридж
  4. Хорас Слъгхорн
  5. Професор Бинс

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А искам да предложа да направиш класификация за 5-те най-добри преподаватели.

   Изтриване
 2. Не мога да повярвам, че забравих Бинс!

  ОтговорИзтриване
 3. Зависи по какви критерии ги оценяваш. Аз съм съгласен с Локхарт като първи избор, напълно. Той хем не знае нищо, хем и не може да преподава. Но да, като плюс е, че явно пише увлекателно и привлича вниманието. Снейп е гадняр като учител, но е адски добър и по отвари, и по Защита срещу Черните Изкуства. Заслужава мястото си в класацията обаче, но не и в Топ 3. Трелони е трагична, определено за Топ 3. Хагрид има страстта и познанията, просто наистина не е особено "академичен" и добър в педагогиката. Ъмбридж обаче трябва да е в Топ 3, даже на второ място всъщност. Защото тя прави обратното на обучаване. Тя реално се стреми да затъпи учениците, за да не са те опасни. Тя спира прогреса. И същевременно е тираничен и лош преподавател. Бинс е скучен, но сигурно си разбира от нещата, предвид, че е преподавал векове. А Слъгхорн е страхотен преподавател, доколкото помня.

  ОтговорИзтриване
 4. Мен ако питате, професор Куиръл беше най-лошият учител. (По обясними причини) 😃😃

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен каза…
  1.Гилдрой Локхарт
  2.Сивиръс Снейп
  3. Долорес Ъмбридж
  4. Хорас Слъгхорн
  5. Професор Бинс

  ааа за Слъгхорн не съм съгласна!!! Иначе Бинс... чак на мен ми е било скучно в лекциите му :D

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Награда вместо наказание

Коя е Елизабет Спригс от филмите за Хари Потър

Какво представлява Орденът на феникса