Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Като цяло в "Хогуортс" работят едни от най-добрите магьосници в света или поне във Великобритания, затова и Хари има много наистина чудесни учители - Макгонъгол, Лупин, Флитуик и Спраут са само част от тях. Дори заместващата преподавателка Гръбли-Планк се оказа на ниво и успя да научи на нови неща Хърмаяни Грейнджър. Сред добрите преподаватели, колкото и да е странно, трябва да добавим един смъртожаден под прикритие, който помогна за повторното въздигане на Волдемор.
Но докато четох главата "Сензацията на Рита Скийтър" ми хрумна, че ще е интересно да обърнем внимание на преподавателите, които не бихме искали да ни обучават.
Ето кои според мен са най-лошите преподаватели:

5. Сивиръс Снейп

И аз, като огромната част фенове на "Хари Потър", обичам Снейп и смятам, че е един от най-интересните литературни персонажи изобщо, но съм на мнение, че като преподавател не го бива.
Да, едва ли на света има някой, който да познава и обича отварите като Снейп, но той по никакъв начин не успява, а и не се опитва, да предаде това на учениците. От "Хари Потър и даровете на смъртта" научихме, че Снейп е преподавател само по задължение и отгоре на всичко (както знаехме по-рано) не преподава това, което наистина иска - Защита срещу черните изкуства.
Подобно на Макгонъгол, Снейп умее да кара учениците да мълчат и да го слушат, но не от уважение, както е в часовете по Трансфигурация, а от страх. И пак подобно на Макгонъгол, Снейп е взискателен, но не защото иска да научи някого на нещо, а защото обича да се гаври с хората. Той е велик магьосник, но лош човек и в крайна сметка - лош преподавател.

4. Долорес Ъмбридж

По начина, по който Ъмбръдж преподаваше Защита срещу черните изкуства, можеше да преподава буквално всичко в "Хогуортс". Само четене от книги и никакви практически задачи.
И тя, като Снейп, беше заела поста само по задължение и нямаше никакво желание да вдъхновява или да мотивира учениците.
Не поставям Великата инквизиторка по-напред, защото в крайна сметка с четене на книги можеш да научиш повече, отколкото с начина на преподаване на следващия лош учител.

3. Рубиъс Хагрид

Сам се изненадах, че не класирах Хагрид по-напред. За мен той е един от примерите как Дъмбълдор понякога вреди на училището с твърдоглавието си.
Хагрид не само е твърде глупав, за да научи когото и да било на нещо, но е и направо опасен. Разбирането му за интересен час е да качи 13 годишно дете на смъртоносно и своенравно същество, каквото е хипогрифът и да ги пусне да летят. Разбирането му за училищен проект пък е да донесе огнехвърляща забранена кръстоска между мантикор и огнен рак и да каже: Деца, не ги знам какво ядат, кога спят или коя им е предната част, ама се грижете за тях.
Въпреки това не можем да отречем, че Хагрид знае как да се грижи за магическите същества и ако умееше да говори хубаво (или поне да съставя изречения) можеше да стане сравнително добър преподавател.
Хагрид е перфектният пазач на дивеча, но много лош преподавател.

2. Сибила Трелони

Трелони е измамница, а часовете ѝ са шега. Всички знаят това, включително тя самата.
Убедена, че не притежава дарбата на известната си баба, Сибила се опитва да измами всички около себе си, че може да пророкува, без сама да знае, че наистина е надарена и едно от пророчествата ѝ промени хода на магьосническата история.
За разлика от предишните трима преподаватели, от Трелони можеш все пак да научиш нещо, но нещо безполезно и измамно. С това Трелони си заслужи предната позиция, и не е на първо място само по една причина - Гилдрой Локхарт.

1. Гилдрой Локхарт

Вероятно в цялата история на "Хогуортс" няма по-самоуверен и по-некадърен преподавател. Локхарт е човекът, който пусна на свобода феи в замъка, предизвика Снейп на дуел, обезкости ръката на Хари и накрая заличи собствената си памет без да иска.
За разлика от Трелони обаче, той не осъзнава колко е жалък, затова изцяло си заслужава всичко, което му се случва.
Локхарт има подход към учениците и умее да привлича вниманието им, особено на женската част. Освен това, може и да не е извършил подвизите, с които се хвали, но е написал книгите, които стотици магьоснически домакинства притежават и до които се допитват, например когато имат проблем с градинските гномчета. В "Хогуортс" обаче, Локхарт не се и опитва да научи някого на нещо. Затова и в компанията на злонравния слидеринец, Великата инквизиторка, слабоумния гигант и измамната пророчица, Локхарт най-много заслужава титлата "Най-лош преподавател на Хогуортс".

Коментари

 1. 1.Гилдрой Локхарт
  2.Сивиръс Снейп
  3. Долорес Ъмбридж
  4. Хорас Слъгхорн
  5. Професор Бинс

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А искам да предложа да направиш класификация за 5-те най-добри преподаватели.

   Изтриване
 2. Не мога да повярвам, че забравих Бинс!

  ОтговорИзтриване
 3. Зависи по какви критерии ги оценяваш. Аз съм съгласен с Локхарт като първи избор, напълно. Той хем не знае нищо, хем и не може да преподава. Но да, като плюс е, че явно пише увлекателно и привлича вниманието. Снейп е гадняр като учител, но е адски добър и по отвари, и по Защита срещу Черните Изкуства. Заслужава мястото си в класацията обаче, но не и в Топ 3. Трелони е трагична, определено за Топ 3. Хагрид има страстта и познанията, просто наистина не е особено "академичен" и добър в педагогиката. Ъмбридж обаче трябва да е в Топ 3, даже на второ място всъщност. Защото тя прави обратното на обучаване. Тя реално се стреми да затъпи учениците, за да не са те опасни. Тя спира прогреса. И същевременно е тираничен и лош преподавател. Бинс е скучен, но сигурно си разбира от нещата, предвид, че е преподавал векове. А Слъгхорн е страхотен преподавател, доколкото помня.

  ОтговорИзтриване
 4. Мен ако питате, професор Куиръл беше най-лошият учител. (По обясними причини) 😃😃

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен каза…
  1.Гилдрой Локхарт
  2.Сивиръс Снейп
  3. Долорес Ъмбридж
  4. Хорас Слъгхорн
  5. Професор Бинс

  ааа за Слъгхорн не съм съгласна!!! Иначе Бинс... чак на мен ми е било скучно в лекциите му :D

  ОтговорИзтриване
 6. Не и трелони хейта������ ша ва репортна мама ви шибана

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Долорес Ъмбридж - 7 неща, които (може би) не знаете

5 предимства да бъдеш от дом Хафълпаф

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Защо Волдемор уби Снейп с Наджини

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 6

12 особености на Хари Потър семейството