Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Отдавна не бяхме получавали текст от читател на блога и то толкова добре написан, затова с радост публикуваме анализа на Николай Стоянов за архитектурата във филмите от вселената на "Хари Потър". Благодарим му за любопитната и добре поднесена информация.

С над 40 филма, 11 номинации за Оскар, безброй култови архитектурни емблеми на седмото изкуство и 53 години стаж във филмовия бизнес, дизайнерът Стюърт Крейг изтласква една по една границите на човешкото въображение. Художник от т.нар. стара школа, г-н Крейг е име в света на киното, което му предоставя и рядката привилегия да получава големи бюджети, за да строи физически сгради и улици в индустрия, където отдавна тенденцията е наложила създаването на декори чрез зелени екрани и компютърно генерирани специални ефекти. 10 от тези общо 42 филма са онези, които изстрелват в нови космически висини кариерата на родения в град Норвич англичанин. Това са именно филмите за магическия свят на Дж. К. Роулинг. Характерно за неговата работа е, че всеки един декор има свой уникален естетически чар, който отразява мотивите на обитателите му или диктува настроението на филмовата сцена. Внушителните елементи в готическата архитектура на замъка „Хогуортс“ излъчват свръхпочитание, сиропиталището в джорджиански стил – страх, а викторианските елементи на министерството на магията са образец за институционалност. Този текст ще се постарае да разгледа някои от най-забележителните декори и дизайнерски решения в поредицата.

Хогуортс

Може би най-иконичният и останал в духа на времето е замъкът „Хогуортс“. Дизайнът е вдъхновен до известна степен от готическите архитектурни стилове на двете най-стари висши училища в Обединеното кралство – Оксфорд и Кеймбридж, които имат засилено драматични елементи. Всъщност за създаването на магическото училище са почерпени образци от четири различни периода на готическия стил, като преобладава т.нар. перпендикулярен стил, характеризиращ се с удължен тесен правоъгълник и арка с остър връх, която покрива всички повърхности. 


Крейг също проучва големите английски катедрали, като някои от тях стават част от снимките за филмите: „Беше непосилно и непрактично да построим целия замък за първите два филма. Докато пресъздавахме различни места в студийни условия, имахме привилегията, черпейки от истинските локации да направим декорите по-реалистични. Обръщахме внимание на автентичността и архитектурния детайл. Поради тази причина истинските места ни бяха от голяма полза, защото чрез тях ние не строяхме свят, който е изцяло фантастичен и причудлив.“ Това е и основната пътеводна философия на Крейг в дизайна на всички последващи филми и еволюцията, която замъкът ще претърпи в периода от 8 филма: „Мисля, че магията (на архитектурата) е по-силна, когато израства от нещо истинско“.

Министерството на магията


През десетилетията във филмовото изкуство е имало множество декори, стараещи се да обрисуват на големия екран образа на монолитната власт, бюрократизма и авторитарността. От „Гражданинът Кейн“, през „Манджурският кандидат“ и „Бразилия“, до наши дни със съвременни представители като „Игрите на глада“ и други. Крейг създава почти изцяло физически декора на министерството на магията, като постепенно средата еволюира, за да рефлектира промените в обществото, което изобразява. Идеята е той да символизира социума като дишащ и вечно развиващ се организъм.

Първоначално декорът е във викториански стил с елементи на ар нуво. Той смесва двата епохално различни стила с цел да загатне за настоящата декадентска епоха и предстоящата ѝ замяна с тоталитаризъм. С пищни орнаменти в центъра на декора се намират златни статуи, изразяващи разбирателството между различните видове в това общество, естетика и съдържание, присъщи за либерализма. По-късно тези статуи ще бъдат сменени с такива от изцяло сталинистки тип, което прави и самият декор един от малкото във филмовото изкуство с толкова коренно различни елементи, поставени един до друг във визуален диалог. 

Артистичната еквилибристика на „Фантастични животни“

Най-добрата си работа (по мое мнение) Крейг прави с по-новата филмова поредица „Фантастични животни“. 


Тук дизайнерът работи с размах, пресъздавайки изцяло както улици от Ню Йорк и Париж отпреди Голямата депресия, така и фантастични декори като магическия конгрес на САЩ (смесица от американска архитектура от началото на XX век и готически елементи, заимствани от катедралата в Сиена, Италия) и френското министерство на магията (изцяло в ар нуво стил).


Крейг обаче не забравя онази гореспомената пътеводна философия що се отнася до инжектиране на реализъм във фантастичното. Декори като например т.нар. „клетка на смъртта“ със своята стерилна чистота напомнят за газовите камери, използвани през Втората световна война.


Работата на дизайнера в една продукция е изключително важна за облика на самия филм. Много често в наши дни тя бива подценявана за сметка на други аспекти като специалните ефекти например, което води до безвкусен и неоригинален краен резултат. Това е и част от причината съвременната публика да смята, че много от холивудските филми си приличат един с друг. Липсата на мисъл в естетиката на един филм е заглушаване на един от по-важните гласове в една кинематографска продукция. А именно онзи глас, който комуникира на зрителя подсъзнателно емоциите и усещанията, без които онова, което гледаме не би било изкуство, а просто поредица от озвучени и движещи се изображения.

Автор: Николай Стоянов

Коментари

  1. С тази статия се пренесох отново в приказния магьоснически свят!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна статия! Беше ми изключително интересно да прочета този анализ, благодаря на автора за споделянето.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)