Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Феновете на "Хари Потър" често се чудят за съдбата на някои от персонажите, но никой не предизвиква такова объркване като Лавендър Браун. Ще ѝ обърна внимание, заради въпроса на Елица Младенова: Имаме ли някаква информация какво е станало с Панси и Лавендър след Битката за Хогуортс?
Лавендър Браун и Рон Уизли в Хари Потър и нечистокръвния принц


Първо трябва да уточня, че статията е посветена само на Лавендър, защото, след като е изведена от замъка с останалите Слидеринци, Панси Паркинсън изчезва от историята и Роулинг никога не е говорила за нея, освен за да разсее слуховете, че се е омъжила за Драко. Не, Драко се жени за Астория Грийнграс.

За разлика от Панси, Лавендър остана да се сражава в битката и имаше много неприятен сблъсък с Фенрир Грейбек, който я нападна. Във филма много ясно ни показват, че момичето е мъртво след нападението на върколака, а в края на битката, за да е още по-сигурно, ни показват как покриват трупа ѝ.

Лавендър Браун мъртва в Хари Потър и даровете на смъртта
В книгата обаче няма как да разберем дали бившата приятелка на Рон Уизли е жива или мъртва, защото последното изречение за нея описва как "Фенрир Грейбек беше отхвърлен назад от тялото на Лавендър Браун, която едва потреперваше". Това изречение силно накланя везните в посока, че момичето е смъртоносно ранено, но не е сигурно доказателство.

Преди няколко години, когато беше пусната новата версия на Pottermore, за доста от персонажите имаше отделна страница с малко биографична информация. На страницата на Лавендър беше написано, че момичето е "предполагаемо мъртво". Това провокира гневна статия в сайта Mugglenet.com, в която авторите питаха защо изобщо ни е необходим специален сайт, ако само ще повтаря неща, които феновете знаят и без това. Малко след публикуването на статията, това изречение беше премахнато и в момента не пише нищо за смъртта на Лавендър.

Лавендър Браун и Луна Лъвгуд в Хари Потър и нечистокръвния принц
Може би в бъдеще Роулинг ще даде яснота по въпроса, но засега трябва да се задоволим само с това, че Лавендър е най-вероятно мъртва.

Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. И другаде съм срещала теории за случилото се с Лавендър, но според мен шансовете й за живот са прекалено малки.
    Най-рационалното нещо което бихме могли да си помислим е това че е мъртва. Тя бива хвърлена от около 25-30 метра височина. Това я предразполага към някой много лоши физически травми, които почти със сигурност биха могли да причинят смъртта й.
    Ако тя оцелее (което за мен ще е прекалена изненада, да не кажа че ми се стува абсолютно нереално, но нали все пак "няма невъзможни неща") смятам че няма да води пълноценен живот заради нараняванията причинени й от падането ...
    Относно леките помръдвания на тялото й, мисля че това са били остатъка от силите й, последните й мигове, последния й дъх...
    Колкото до Грейбек, в книгата не пише да е успял да ухапе/прегрезе/изяде някаква част от Лавендър благодарение на Хърмаяни и това че тя го отблъсна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен коментар, благодаря! Наистина в книгата пише, че Грейбек се "втурна да забие зъби" в тялото на Лавендър, но не пише да го прави. Според мен обаче това увеличава шансовете за живот на момичето, защото дори да е сериозно наранена, после лесно ще бъде изцелена - те все пак са магьосници.

      Изтриване
    2. Проблема с магьосниците е, че нямат реанимация. Умре ли някой казват: тюх. Докато при мъгълите борбата може да продължи час или повече. Отделен е въпроса, че Левъндър може да е поднала иманно защото я е тряснало някое тяловкученяваща заклинание, а съм останал с впечатлението, че идари ли те текова нещо могат да те хвърлят по стълби без да ти стане кой знае какво.

      Изтриване
    3. Съгласен съм....а и вкоченяващото или тялослепващото заклинание не ти причинява болки...а то и във филма ние я виждаме с отворени очи, просната на земята.....

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"