Най-голямата грешка на Роулинг (според мен)

Обичам хората да се интересуват от моето мнение за "Хари Потър" (логично, щом правя блог по темата), затова много ме радват въпроси като този на Marieta Dimitrova: Има ли нещо/а, за което/които критикувате Роулинг и бихте ли променили нещо в историята? и също на Алекс Кръстева: Каква според теб е най-голямата грешка на Роулинг при изграждането на историята и персонажите в нея?

Какво бих променил в "Хари Потър"


За мен историята в "Хари Потър" е почти свещена. Не бих променил и една дума от това, което Роулинг е написала. Което обаче не значи, че харесвам всичко.
Има някои неща, които смятам за прекалено лесни. Като Пъклоогъня в "Хари Потър и даровете на смъртта", който не успя да убие Хари, Рон и Хърмаяни, но пък унищожи един от хоркруксите. Всъщност цялото унищожаване на хоркруксите в последните глави ми се стори твърде претупано. Но ще повторя, че не бих променил нищо от книгата, включително това.

Допуска ли Джоан Роулинг грешки

Когато стигна до част, която ми се струва като грешка, никога не я подминавам, а започвам да търся обяснение. Струва ми се, че в това отношение има два типа фенове - такива, които обичат да намират "грешки" в историите на Роулинг и такива, които обичат да правят теории.
Според мен ако може да се намери обяснение, което не противоречи на останалата информация от книгата, значи не става въпрос за грешка.

Все пак не отричам, че Роулинг допуска грешки. Много от тях вече са коригирани в по-късните издания, но много остават както са в оригинала и няма изгледи да бъдат променяни - датите и дните от седмицата в "Хари Потър" се разминават почти навсякъде с тези от реалния свят, никой не е съвсем сигурен на кой етаж е тоалетната на Стенещата Миртъл и хората още се чудят от кои домове са Стебинс и Фосет.

Най-голямата грешка на Джоан Роулинг

Като цяло вероятно съм най-некритичният човек по отношение на Джоан Роулинг, но има едно нещо, което никога няма напълно да ѝ простя - че позволи "Хари Потър и прокълнатото дете" изобщо да съществува.
Когато коментираме мотивите на Роулинг да допусне такава гавра с труда на живота ѝ, всички много лесно се съгласяват, че става въпрос само за пари, но колко пари трябва да предложиш на жена, която печели (и ще печели до края на живота си) милиони всяка година, за да се продаде по такъв начин?

Всичко свързано с тази пиеса ме изпълва с гняв и отвращение - това, че Роулинг изобщо разреши да се прави продължение на "Хари Потър", което дори да бъде наричано "Хари Потър 8", след като в продължение на години повтаряше, че книгите ще са само седем и никога вече няма да има история за Хари Потър; 
това, че Роулинг определи "Хари Потър и прокълнатото дете" за канон, въпреки че противоречи на страшно много информация от книгите и от Pottermore; 
това, че Роулинг определи всички, които не харесват чернокожата Хърмаяни за идиоти и за "банда расисти".

Имам чувството, че всяко нещо, което Роулинг направи или каже за "Хари Потър и прокълнатото дете" е грешно и сякаш е казано от някой друг. Не мога да повярвам, че жената, която ръси обидни епитети за дългогодишните си фенове и брои за "Хари Потър" история, която буквално отрича важни части от истинската книга ("Всичко беше наред", а не "Всичко уж беше наред, но...") е същата онази Джоан Роулинг, която обичам толкова много и която ни даде "Хари Потър" и продължава да ни дава "Фантастични животни".

Коментари

  1. Поне знаем, че Роулинг се занимава с много благотворителност и много от тези допълнителни милиони ще намерят добро приложение (вярвам в нея)!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да. И аз не харесвам чернокожата Хърмаяни, но не съм расист; сигурна съм, че актрисата е показала талант за да я изберат за ролята. Просто по никакъв начин не може да се сравнява с Ема Уотсън. А в книгите ясно се посочва, че Хърмаяни е с бяла кожа.
    А относно Хари Потър и прокълнатото дете, не съм гледала пиесата. Не съм и нищо не мога да кажа, но съм чела книгага и тя за мен е добра. Има добър сюжет. Допадна ми. За мен е недостатък това, че характерът на Хари е съвсем различен. От момче бунтар, което се опитва да спаси света от най-тъмния магьосник на всички времена, той се превръща в обикновен служител на министерството на магията, който дори няма време за семейството си. В Хари Потър и прокълнатото дете не се споменава, че Хърмаяни е чернокожа, така че - прочетете книгата!

    ОтговорИзтриване
  3. Ако бихте могли да възкресите някой от Хари Потър кой щеше да бъде?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър