Оставя ли магията следа

Интересно е как в Хари Потър, книга, която толкова много се върти около магията, не знаем почти нищо за начина, по който тази магия работи. Често получавам въпроси по тази тема и днес ще опитам да отговоря, поне доколкото мога, на Спасимир Игнатов: Освен самия ефект на магия в света на Хари, тя оставя ли и някаква следа, което също ми е убегнало? Примерно изстудяване на въздуха, аромат на сяра или на озон, остатъчни травми, които могат да се засекат в последствие?


Да, магията оставя следа, но за съжаление, тъй като книгата е от гледната точка на възможно най-нелюбопитния човек на света, и ние не знаем каква е следата и как може да бъде засечена.
Факт е обаче, че когато беше в пещерата на Волдемор, Дъмбълдор успя да намери тайния вход само като изследваше стената за магии. Освен това знаем, че всяка магия оставя някаква следа върху магическата пръчка и с подходящо заклинание може да бъде открито какво е правила напоследък пръчката.

Друга причина да смятам, че някаква следа остава след правенето на магия, е една сцена в заведението на Гнарлак от "Фантастични животни и къде да ги намерим", в която аврорите на МАКУСА връщаха назад хората, които тъкмо се бяха магипортирали.
Възможно е обаче аврорите да са успели да приложат заклинание преди магьосниците да са се магипортирали и така да са ги задържали. Много е трудно да се прецени от филма, а е възможно и да е било решение на режисьора, защото в сценария на Роулинг няма подобно нещо.

Магиите могат да оставят и други странични ефекти, като светлина и шум, а някои омагьосани предмети, като летекодите например, сияят, когато са активни (макар че това вероятно е търсен ефект, за да привлече вниманието на пътуващите).

Вероятно колкото по-опитен е един магьосник, толкова по-лесно му е да открива следите на наскоро направена магия.

Съжалявам, че не мога да дам по-категоричен отговор. Тъжно е, че Роулинг не е навлязла в повече подробности за магията, но от друга страна може и да е хубаво, защото писателката и без това си има достатъчно неприятности с религиозни фанатици, които я обвиняват в сатанизъм и вещерство.

Коментари

  1. Благодаря.
    Аз конкретно когато описвам магиите съм приел тезата за тавмите и силовите линии по които те текат. Обикновено в описанието вкарвам леко охлаждане на околния въздух и аромата на озон (борова гора след дъжд), като индикация за магията. Самта мъгия пък може да бъде засечена по остатъчните трептения на нишките, като колкото по-силна е била толкова по дълго след прилагането ѝ би могла да се открие.
    Виж, относно магипортирането от Фантастични животни аврорът би могъл да проследни накъде се е магипортирам магьосника, но не виждам ка може да го върне назад след като магията вече е извършена без употрабата на времевърт. Затова бих заложил че предварително върху мястото е бил приложен щит блокираш магипортацията, подобна на този над хогуорт и опиталите се да се магипортират просто рикошират от него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност не е приложена магия на самото място, защото групата на Нют успя да се магипортира без проблем. Аз по-скоро си представях, че аврорите успяват да направят магия на човека точно преди да се магипортира и така го връщат.
      Иначе твоето описание на ефекта от магиите е много по-интересно от това в книгите за "Хари Потър", но ми се струва, че Роулинг умишлено е искала магиите да изглеждат лесни в книгите, за да ни покаже, че магьосниците не използват пълния си потенциал.

      Изтриване
    2. Това с магията на човека би било интересна теория, ако предположим че на магьосника предварително е наложено някакво клеймо, подобно на това на непълнолетните и възползвайки се от него да бъдат дръпвани назад. Това би обяснило защо Нют би могъл да се магипортира без да дръпнат и него.

      Колкото до леснотата на магиите не е точно така, защото на магьосниците или на повечето от тях все пак им е необходима пръчка за да канализират енергията (освен че е по кул да размахваш пръчка), към това трябва да добавим точното изговаряне на магическата дума, което ме нявежда на въпроса: Дали магьосници с говорни дефекти могат да правят магии? Или пък трябва да се стремят да ги правят безсловесттно?

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп

В помощ на Хари Потър - най-важните причини да успее