12-те най-силни жени в Хари Потър

Днес отбелязваме Международния ден на жената. За някои това е просто втори Свети Валентин, за други е само Ден на майката. Празникът всъщност е започнал като ден за признание на постиженията на жените. Затова реших да ви разкажа за няколко силни и независими жени от книгите за Хари Потър.

Хърмаяни Грейнджър



Най-добрата приятелка на Хари Потър е и най-умната магьосница на своето време. И преди съм казвал, че без нейна помощ поредицата за Хари Потър щеше да приключи много по-рано и много по-хубаво за почитателите на Волдемор.
Именно Хърмаяни успя да преведе Хари, въпреки твърдоглавието му, през последния му и най-труден път и именно благодарение на нея той успя да се отърве от всички хоркрукси.

Джини Уизли



Още като я видя за пръв път, Слъгхорн разбра, че Джини не е обикновено момиче и затова я включи в клуба си. Джини е силна, независима и е пълна противоположност на Чо Чан, затова е и перфектната съпруга за Хари Потър.

Моли Уизли



Свикнали сме да свързваме Моли с идеята за перфектната домакиня - отгледала е 7 деца (+ един Хари Потър), винаги чисти, готви, глади и слуша романтични песни по радиото.
Роулинг обаче държи да подчертае, че Моли е избрала този начин на живот, а не се е примирила с него. Тя всъщност е изключително силна магьосница, затова за авторката е било важно именно тя да надвие страховитата Белатрикс Лестранж.

Луна Лъвгуд



Луна е един от най-силните персонажи в "Хари Потър". Нейното детство и ученически години не са никак лесни и приятни, но тя никога не се страхува да се изправи срещу хората, които ѝ се подиграват и да отстоява позициите си.

Нимфадора Тонкс



Тонкс е непохватна, но освен това е силна и смела. Не се страхува да поеме нещата в свои ръце, когато иска нещо. И това е добре, защото ако не беше толкова настоятелна спрямо Ремус, Теди Лупин нямаше да съществува... като във филмите.

Аугуста Лонгботъм



Бабата на Невил, възрастна жена, която обикновено ходи с препариран лешояд на шапката си, се оказа много по-корава, отколкото всички я мислеха. Когато дългогодишният аврор Долиш опита да я задържи, му се наложи да прекара няколко дни в болницата.
Аугуста може да изглежда прекалено строга с внука си, но истината е, че го прави, защото вярва в неговите способности повече от който и да е друг човек - и се оказва права.
Бабата на Невил е пълната противоположност на семейство Дърсли, когато става въпрос за възпитание на деца.

Минерва Макгонъгол



Житейският път на директорката на "Хогуортс" след Дъмбълдор е тежък и изпълнен с изпитания и тя многократно е доказвала силата си.
Изправена през избора дали да бъде с мъжа, когото обича или да продължи с кариерното си развитие, Минерва избира Министерството на магията.
Когато обаче усеща, че министърът греши, не се поколебава да се изправи срещу бившите си работодатели и да подкрепи Дъмбълдор, което я прави много по-различна от следващата жена в списъка.

Долорес Ъмбридж



Ъмбридж вероятно е най-мразеният персонаж от Хари Потър, но това не пречи да е също и един от най-силните.
Тя е абсолютно непоколебима в желанието си да постигне целите си, но за разлика от Маггонъгол не би се спряла пред нещо, само защото го смята за неморално. И дори да не ни харесва, ако се постявим на нейно място, ще разберем, че Ъмбридж всъщност не е толкова лоша.

Белатрикс Лестранж



Да си силен, не значи да си добър и затова нямам никакви угризения да сложа Белатрикс в този списък. Тя е една от най-могъщите вещици в цялата история и за разлика от лигльовци като Луциус Малфой, никога не се отрече от идеите на Волдемор и беше готова да приеме присъдата си в Азкабан, вместо да се опитва да се оправдае или да предаде останалите, като Каркаров.

Нарциса Малфой



През почти цялата книга Нарциса стои на заден план и като цяло не се проявява като много положителен персонаж - особено когато става ясно, че вярва в идеите на смъртожадните за чистата кръв. Но когато става въпрос за живота на сина ѝ, не се поколебава да излъже най-могъщия черен магьосник и велик легилимант, което в крайна сметка помага за победата на Хари Потър.

Рита Скийтър



Рита е отвратителна, няма съмнение, но освен това е един от най-смелите хора в историята. Никога не се поколебава и не се страхува да атакува с перото си най-могъщите магьосници. Още преди Дъмбълдор да загуби репутацията си, Рита го подлагаше на унищожителната си критика, а след войната продължи да сипе съмнителните си истории срещу Хари Потър, макар младият мъж да си беше спечелил репутация на нещо като магьоснически месия.

Джоан Роулинг



И от всички изброени досега - моята любимка!
Джоан Роулинг може да не участва в измисления от нея свят, но със сигурност е магьосница. Тя има и едно голямо предимство пред всички останали - нейната история е истинска.
Преди да стане най-богатата жена в Европа и най-успешният писател на всички времена, авторката на Хари Потър се е сблъскала с домашно насилие, бедност и е трябвало да отглежда новородената си дъщеря на социални помощи. И макар положението понякога да е изглеждало безизходно, Роулинг не се е предала и е излязла победителка.

Днешният празник е ден, в който честваме именно жени като Джоан Роулинг.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър