Кой е Нют Скамандър от Фантастични животни

Нютон Артемис Файдо Скамандър е най-известният магизоолог в целия свят. Неговата книга "Фантастични животни и къде да ги намерим" е официален учебник в Хогуортс още от публикуването си и е един от най-големите бестселъри в магьосническия свят.

Нют Скамандър е роден на 24 февруари през 1897 година. Още преди да тръгне на училище вече се е бил запалил по магическите същества, заради майка си, която е отглеждала хипогрифи.
През 1908 Нют е приет в Хогуортс и е разпределен в Хафълпаф. В някакъв момент от живота си в училището обаче, младежът е поел отговорността за събитие, при което нечии живот е бил застрашен. Изключен е* от "Хогуортс", въпреки несъгласието на Албус Дъмбълдор (по това време само учител).

Не знаем кога е бил изключен Нют, но можем да предположим, че е било след петата му година, защото запазва правата си на магьосник и успява да си намери работа за Министерството на магията в отдел "Регулация и контрол на магически същества**" като чиновник в Офиса за преместване на домашните духчета към служба "Същества".
Две години по-късно се премества в служба "Зверове"***, където започва бързо да се издига благодарение на знанията си и умението си да работи с магически животни.

През 1918 година магьосникът Аугустус Уорм поръчва на Нют да предприеме околосветско пътешествие на негови разноски, за да проучи и опише възможно повече магически създания. Това е голям шанс за Скамандър. Той тръгва да обикаля света със своя омагьосан куфар, който побира в себе си представители на много от видовете, описани по-късно в книгата.

През 1926 година, малко след като материалът вече е събран, Нют решава да иде до Америка, за да пусне на свобода една птица-гръм, която е спасил в Египет. За нещастие куфарът му се отваря и няколко магически същества излизат на свобода в мъгълски Ню Йорк, което е тежко престъпление според местните закони.
Нют е заподозрян за последовател на черния магьосник Гелърт Гриндълуолд и е обвинен в опит да предизвика война между мъгълите (не-маги, както ги наричат американските магьосници) и магьосниците.

Нют успява да се измъкне, а по-късно помага на МАКУСА да залови Гриндълуолд и да заличи спомените на мъгълите за разрушителните събития, показани във филма.
След като се връща в Англия през 1927-а, магьосническото издателство "Обскурус" публикува книгата му, която веднага става бестселър.

След бягството на Гриндълуолд на следващата година, Нют заминава за Франция, по нареждане на Дъмбълдор, за да се срещне с алхимика Никола Фламел и да помогне в издирването на Кридънс Беърбоун.

През 1979 Нют получава Орден на Мерлин - втора степен за приноса си към магизоологията.
Жени се за Порпентина Голдстайн, с която се е запознал в Америка и със сигурност имат деца, но не знаем колко. Известен ни е обаче внукът му Ролф Скамандър, съпруг на Луна Лъвгуд, с която имат две деца и продължават семейната традиция да развиват магизоологията, макар, сигурен съм, в по-нестандартна посока след влизането на Луна в семейството.

Интересна подробност е, че Нют Скамандър се появява във филма "Хари Потър и затворникът от Азкабан"... или почти.
Когато близнаците Уизли дават картата на Хари и му показват как да я използва, се вижда (винаги съм се възхищавал на хората, които успяват да забележат такива малки подробности - аз го прочетох в интернет) името на Нют Скамандър, който ходи из замъка. Очевидно точно в този момент той е бил там, може би за да обсъди новото издание на "Фантастични животни и къде да ги намерим" с Дъмбълдор.

Бележки и забележки:
*В книгата "Фантастични животни и къде да ги намерим" пише, че Нют Скамандър е завършил Хогуортс. За изключването научихме чак от филма за него. Дано това разминаване получи обяснение.

**Използвам превода от "Хари Потър и орденът на феникса", но той не е много правилен, защото вместо "същества" би трябвало да са използва думата "създания" (или някоя друга, ако преводачката е искала да избегне религиозния нюанс на думата), защото под "същества" се разбират съзнателните същества. Използвайки една и съща дума за "Creatures" в името на отдела и за "Being" в името на службата към него дразни феновете на "Фантастични животни и къде да ги намерим". Поне мен.

***В групата на препрочитателския клуб се зароди спор за това дали трябва да се използва димата "зверове" или "животни". Без значение какво мислите, дразнещо е, че една и съща дума "Beast" се превежда като "животни" в името на книгата и "зверове" в името на службата.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Творчески турнир №5: Произведение 5

Как Риънох Стюърд опита да заличи рода на Слидерин

Какво знаем за белега на Хари Потър

Джеймс Нютън Хауърд вече работи по музиката за втория филм

Двете големи теории за Фантастични животни

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"