7 причини да НЕ започваш Хари Потър блог

Фен съм на "Хари Потър" вече от 17 години, като през последните 8 се опитвам активно да пазя магията жива и да насърчавам феновете да не спират да препрочитат и да не губят любовта си към творчеството на Джоан Роулинг.
За двете години, през които правя "Мъгълофобия", попаднах на още няколко Хари Потър сайтове и блогове, но мога смело да заявя, че моят е най-активният от тях.
Редакцията на Мъгълофобия

Ако и вие обмисляте да направите подобен Хари Потър блог, позволете ми да ви предупредя за няколко неприятни ситуации, с които непременно ще се сблъскате.

1. Винаги някой казва, че работата ти не е важна

Когато започнете такъв блог, със сигурност ще се намери някой, който да ви каже, че само си губите времето и не предлагате нищо полезно на аудиторията. Какво ме интересува, ще попита критикът, че си споделил мнението си за връзката между Хари и Джини или че си намерил някакви сериозни грешки в превода на книгата, които биха объркали феновете.

Аз (както се досещате, щом четете това) не бих се съгласил, че блог за астрология или за здравословно хранене е по-полезен от работата, която върша тук, защото този блог се чете от хора, които търсят информация именно за Хари Потър и в това отношение никой друг не би им помогнал. Тук няма да намерите рецепти и съвети за самоусъвършенстване, но ще намерите информация (качествена, надявам се) за любимата ни книга и авторката ѝ.

2. Винаги някой смята, че "Хари Потър" не заслужава вниманието

Друго нещо, което често ще ви питат е: "А защо точно Хари Потър"? Защо не направиш блог за някой признат писател или за сериозна литература? Защо не нещо, което е популярно в момента?"

За мен "Хари Потър" Е сериозна литература, а Джоан Роулинг несъмнено ще остане в историята като един от най-големите класици. Трябва само да мине достатъчно време.

Когато започнете блог за "Хари Потър", ще трябва всеки ден да защитавате книгата от хора, които твърдят, че е детска и посредствена литература. Самата Роулинг много лесно може да се защити сама, чрез написаното в книгата, но ще се убедите, че повечето от най-големите критици на Хари Потър не са чели книгата или са я чели така, че нея помнят нищо от нея.

Един мъдър човек е казал: "Феновете на качествената литература защитават книгите, които харесват, а феновете на посредствената литература защитават правото си да харесват каквото пожелаят."
При Хари Потър се получава нещо много интересно - много хора защитават правото си да НЕ харесват книгата, защото са прочели някъде, че не е добра, но не са чели самата книга

3. Винаги има недоволни

Много често, когато правите Хари Потър блог, ще получавате негативни коментари от хора, които са очаквали повече. Те ще ви казват, че трябва да публикувате повече новини, повече анализи, повече теории. И това е добре, защото разбирате какво искат читателите, но е и много досадно.

4. Винаги има несъгласни

Също така, без значение по каква тема ще пишете, винаги ще се намери някой да каже, че не е съгласен.
Ужасно е когато отделиш 60 или 90 минути, за да разгледаш дадена тема от всички възможни ъгли и накрая някой да напише в коментар: "Аз не съм съгласен", без да каже с какво точно не е съгласен или защо.

Всъщност да има несъгласни е много важно. Често получавам наистина хубави и добре аргументирани коментари, което много ме радва, защото знам, че някой все пак е прочел какво съм написал, обмислил го е видял къде греша. Друго е като напиша статия "С какво Хари Потър превъзхожда Фантастични животни" да получа коментар "с сичко".

5. Винаги някой знае нещо повече за "Хари Потър"

И колкото и добре да сте си подготвили по дадена тема, все ще се появи някой, който ще ви поправи някъде - например ще цитира съобщение на Роулинг от туитър.
Това от една страна е хубаво, защото ще научите нещо ново, но от друга е неприятно. Щом сте започнали да правите блог се предполага, че сте добре запознати с всичко.

6. Винаги някой казва, че е по-голям фен на "Хари Потър"

Щом сте решили да се занимавате с Хари Потър блог, значи смятате, че сте сред най-големите фенове на Роулинг, но винаги ще се намери някой, който да смята, че е по-запален от вас. Във вашия блог този някой вероятно ще съм аз, но дори на мен ми се случва да срещам хора, които оспорват върховенството на фенството ми.

7. Трябва да се правят жертви

Работата по такъв блог изисква жертви - не задължително финансови, но със сигурност трябва да жертвате много от времето си.
Повечето хора биха предпочели да инвестират времето, което ще прекарат в проучване и писане, за нещо друго.

И въпреки всичко това, има една причина, поради която бихте се заели с подобно начинание. И това е нещото, което ми дава сили да продължа да пиша и да се ровя в книгите, дори когато получавам малоумни въпроси и коментари. Става дума, разбира се, за любовта ми към книгите за "Хари Потър" и към Джоан Роулинг. Това ми е достатъчно!

Коментари

  1. Ако правите блог за "Домът на мис Перигрин за чудати деца" бъдете сигурни, че ще има някой по-голям фен от вас - аз! Обожавам тези книги.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд