За Ема Уотсън и какво значи да си феминист

Ема Уотсън, която изигра Хърмаяни Грейнджър във филмите по "Хари Потър", многократно доказа волята и силата на един феминист. Тя неотлъчно подкрепя жените по света, като се бори за равноправие и уважение. Сметнах за правилно да споделя с незапознатите почитатели на актрисата и на "Хари Потър" за тази борба и колко важна е тя за всички жени. Ема Уотсън е един от най-добрите примери за силна жена.
Автор:
Ивана Братованова

Какво прави Ема и какви послания ни дава

Според нея мъжете и жените могат да живеят с равни права, независимо че думата феминизъм е станала все по-непопулярна сред обществото. Тя задава въпроса защо светът е станал толкова неприятно място и как в нито една държава не са постигнати полови равенства. В своя реч тя споделя за начина, по който се развива нейният живот като жена, започвайки като нарича себе си късметлийка, защото е родена момиче и това не е накарало родителите и да я обичат по-малко или че в училище не е била ограничавана, защото е момиче. Обяснява, че всички тези послания я правят това, което е днес. Според нея независимо какво значи думата за всеки един човек, светът се нуждае от волята, идеята и амбицията да постигне някакво равенство в обществото. Не всяка жена е имала същите права като нея и затова тя избира да подкрепи идеята и да нарече себе си феминист. Отправя послание и към мъже и жени с думите:  "Мъжете нямат ползва от половото неравенство. Ако мъжете не трябва да контролират, жените няма да се чувстват контролирани. И мъжете и жените трябва да се чувстват свободни да са чувствителни, и мъжете и жените трябва да се чувстват свободни да бъдат силни. Аз знам, че се интересувам от този проблем и искам да променя нещата към добро. Ако не аз, кой? Ако не сега, кога?". Тези думи са част от речта и за обединяващото движение "He For She" част от организацията "UnWoman".

Ема изнася речи в подкрепа на различни кампании, създава така нареченият Intersectional Feminist Bi-monthly Book Club, за който съм сигурна, че ще ви е по-интересно да научите повече сами, участва в световният форум за млади лидери (OneYoungWorld) и оставя следа там с вдъхновяващи думи. Може би най-големият за нея проект до сега е "Time's up", който, предполагам повечето от вас знаят, също се занимава със защитата на правата, но в големи мащаби, като събира средства от различни заинтересовани личности, готови да подпомогнат проекта за едно по-добро общество.

Защо е правилно да подкрепиш хора като Ема Уотсън

Може би, защото ставаш човек с цел и кауза. Няма да има по-добро в нашият свят от равенството, мира и разбирателството. С милиардите хора по-света, това е донякъде невъзможно, но аз вярвам, че ако един добър човек, дори само един, започне да вярва в по-добрия начин на съжителство, то тогава все нещо ще се промени. Както Ема направи много от времето, в което се занимава с това, така и много други могат да сторят същото. Тя е една, но е достатъчно силна, за да поведе света към решаване на проблемите си.

Може това да не е особено интересна тема за някои читатели, поради липсата на доза Хари Потър в нея, но Ема бе част от филмите и всъщност благодарение и отчасти на ролята си като Хърмаяни Грейнджър, успя да стане това, което е днес. Въпреки обаче добрата игра във великата сага, има неща, които тя прави още по-добре, като това да бъде себе си, правейки и подкрепяйки защитата на правилното. Уважението според мен е голямо, защото Ема Уотсън не е само актриса, но и човек като всеки от нас. И щом тя може да направи всичко това, защо и ние да не можем? С всичко това искам само да ни направя по-смели и да ни помогна да вярваме повече в силата и достойнството си, защото всички сме равни, независимо къде се намираме по света. Eма ни подканва също да се запитаме "Ако не аз, кой? Ако не сега, кога?".

Коментари

  1. Нищо чудно, че феминизъм започва да се асоциира с негативизъм.
    От статията разбрах, че най-същественото което прави е да изнася речи, а както казват във весторост думите са вятър който не опъва платната на кораба.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд