Какво представлява Орденът на феникса

Орденът на феникса е една много интересна, не съвсем легална организация, от романите за Хари Потър, която Дъмбълдор е създал, за да се бори срещу Лорд Волдемор. Реших да пиша повече за Ордена, провокиран от въпроса на Лора Вълева: Чудех се когато някой става член на Ордена на Феникса, как и от къде получава заплата? Как може да издържат семейството си, защото смятам, че дори и магьосник ти трябват пари за дрехи, обувки и т.н. (защото не всеки има трезор пълен с пари изкарани от предци като Хари).

Цел и история на Ордена на феникса

Дъмбълдор създава организацията през 70-те години, след като Волдемор започва да събира последователи и става лидер на много силно анти-мъгълско движение. Макар да изглежда, че целите на Дъмбълдор и на Министерството на магията са еднакви - победа над Черния Лорд, Дъмбълдор всъщност не работи заедно с министерството и никога не им се доверява напълно. Това е една от причините професор Макгонъгол да не е част от първия Орден - преди да постъпи на работа в Хогуортс е работила за Министерството на магията.

След падането на Волдемор през 1981 година, Орденът е разпуснат, но е възстановен през 1995, когато черният магьосник се завръща отново. И макар още по време на Първата война организацията на Дъмбълдор да не е била официално призната, при второто ѝ създаване отношенията с министерството вече са на най-ниското си ниво и Корнелиус Фъдж приема репресивни мерки срещу членовете и основателя ѝ.

Когато Дъмбълдор умира и Волдемор поема властта, Орденът на феникса официално е обявен за нелегален, а членовете му са преследвани.

Кой членува в Ордена на феникса

Орденът се състои само от доброволци и това е отговорът на въпроса на Лора - никой не им плаща заплати. Не би трябвало да сме изненадани, тъй като дори в мъгълския свят има доброволчески отряди при извънредни ситуации.
Първият Орден на феникса

Всъщност тези доброволци до един са вербувани за каузата от самия Дъмбълдор, който е подбрал хора, които може да контролира и на които има частично доверие. Дъмбълдор се притеснява, че хора на Волдемор може да проникнат в министерството или дори вече да са там, затова не иска да споделя тайните и информацията си с официалната власт.

Интересно е, че дори с тези "доверени" хора, Дъмбълдор не споделя всичко, което знае.

Успехите на Орденът на феникса

Първият Орден на феникса е разпуснат след края на войната. И макар да изглежда, че това е победа на Дъмбълдор и че Волдемор е победен от Ордена, всъщност всичко се случва защото Дъмбълдор е подведен от своите приближени - Джеймс прави Опаш Пазител на тайната, той го предава и в крайна сметка това довежда до падането на злия магьосник.

Всъщност не можем да твърдим, че Орденът на феникса има каквито и да е значително успехи като организация - това е просто група от удобни хора, които Дъмбълдор може да използва в определени ситуации, за да осъществи личните си цели и планове. И, разбира се, веднага след смъртта на лидера им, Орденът на феникса става напълно безполезна банда бегълци.

Коментари

  1. "да използва в определени ситуации, за да осъществи личните си цели и планове" - срещам подобна комбинация може би за трети път. Ядосва ме това, че изглежда нарочно е използван отрицателен тон, сякаш личните му цели и планове не са да спаси света от злото. На всичкото отгоре успява..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      Тук идеята не е, че личните цели и планове на Дъмбълдор не са благородни. Казвам единствено, че успехите на Ордена не са на организацията, а само на лидера ѝ.
      За Дъмбълдор последователите му не са партньори или приятели, а сандъче с инструменти, които да вади и да използва, когато има нужда от тях.

      Изтриване
    2. като смъртожадните на Волдемор

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд