Общото между Куиръл, Снейп и Драко Малфой

Куиръл и Волдемор в Хари Потър и философският камък
Един от най-пренебрегваните интересни герои в "Хари Потър" без съмнение е професор Куиръл. Повечето от нас го игнорираха, докато четяха "Хари Потър и философският камък" и не му обърнахме достатъчно внимание, дори когато се оказа, че е внесъл самия Волдемор под тюрбана си.
Но всъщност Куиръл е един от най-умните и силни магьосници, а животът му се оказа твърде кратък, заради желанието му да се докаже пред другите.

Кой е Куиринъс Куиръл

Куиръл в Хари Потър и философският камък
Умен още като дете, Куиръл е бил разпределен в Рейвънклоу и е започнал да се доказва. Както обаче често става в "Хогуортс", а и във всяко друго училище, съучениците на Куиръл не забелязвали таланта и магическите му способности, а само това, че бил плах и нервен. Куиръл станал жертва на нападките и присмеха на съучениците си. Именно заради това младият Куиринъс започнал да се интересува от онази най-могъща част на магията, определяна от мнозина като "черна магия".

Когато завършил Хогуортс, почти веднага започнал работа в училището като преподавател по Мъгълознание, макар и той като Снейп да мечтаел да преподава Защита срещу черните изкуства. Някъде около 1990 година младият учител си взел отпуск и тръгнал по света, за да изучава черната магия, с надеждата да преподава по любимия си предмет, когато се върне в "Хогуортс".

Куиръл и Лорд Волдемор

Куиръл и Волдемор в Хари Потър и философският камък
Една от целите и мечтите на Куиръл била да открие какво е останало от най-великия черен магьосник, за да може или да го унищожи, или да получи част от знанията и силата му. Младият мъж следвал знаците и слуховете, които го отвели до една гора в Албания. Там той се срещнал с частицата от душата на Волдемор, която избягала след провала в Годрикс Холоу.

Волдемор, колкото и да бил слаб, успял да подчини Куиръл на волята си - отчасти чрез заплахи, отчасти с обещания. Двамата се върнали във Великобритания и останалата част от историята ни е известна.

Ще си позволя само да ви припомня (макар да се надявам, че за повечето от вас няма нужда), че Волдемор се заселва в тялото на Куиръл едва след неуспешния обир на Гринготс. Затова преподавателят можеше да се ръкува с Хари в "Продънения котел", но не можеше да го докосне в стаята с философския камък.

Защо смятам, че Куиръл е бил силен магьосник

Куиръл и Хари в Хари Потър и философският камък
Първото, което не можем да му отречем, е умът и съобразителността. Куиръл е успял да намери Волдемор, за което съм сигурен, че всеки аврор по света е мечтаел и сигурно стотици са се опитали да направят. Това доказва, че от Куиръл би станал чудесен борец срещу тъмните сили.

Другото е, че го видяхме да измагьосва неща и да прави магии без магическа пръчка, което е доста трудно и е признак на голяма магическа сила.

Третото нещо е фактът, че не се страхуваше да произнася името на Черния лорд, макар то да всява ужас в сърцето на всеки магьосник. Дори смъртожадните, които би трябвало да са на една страна с черния магьосник, никога не произнасят името. А Куиръл, който буквално носи Волдемор на главата си, не се страхува.

Какво е общото между Куиръл, Снейп и Драко Малфой

Куиръл и Снейп в Хари Потър и философският камък
Както се досещате от заглавието на статията и на тази подточка, има двама герои от "Хари Потър", които споделят донякъде обща съдба с Куиръл.

Общото между Драко и Куиръл е това, че и двамата трябва да изпълнят почти невъзможни мисии в служба на Волдемор. И двамата се впускат в начинанието с ентусиазъм, но в един момент осъзнават, че нямат силата да се справят и започват да се страхуват от възмездието на Лорда.

Куиръл и Снейп пък си приличат по това, че дарбите и способностите им остават незабелязани, а всички се вглеждат в недостатъците им. И двамата мечтаят да се сдобият с по-голяма сила, за да накажат тези, които са ги подценявали и са им се присмивали.
Друго общо между тях е, че и двамата биват оставени от Волдемор да умрат (Снейп направо си беше убит), когато господарят им реши, че вече не се нуждае от тях или че мъртви ще са му по-полезни.

Куиръл в Хари Потър и философският камък
Иронията в образа на Куиръл е това, че ако младият преподавател не беше толкова умен и добър в начинанието, което сам поде, никога нямаше да намери Волдемор и нямаше да умре в служба на господар, който не се интересува от него.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Понеделнишко препитване: Семейство Лъвгуд

Сериал по "Хари Потър"? Не бързайте да се радвате, не бързайте да се отчайвате

Снимките на "Фантастични животни 3" спряха... отново

Вижте част от илюстрациите на предстоящото издание на "Стаята на тайните"