Общото между Куиръл, Снейп и Драко Малфой

Куиръл и Волдемор в Хари Потър и философският камък
Един от най-пренебрегваните интересни герои в "Хари Потър" без съмнение е професор Куиръл. Повечето от нас го игнорираха, докато четяха "Хари Потър и философският камък" и не му обърнахме достатъчно внимание, дори когато се оказа, че е внесъл самия Волдемор под тюрбана си.
Но всъщност Куиръл е един от най-умните и силни магьосници, а животът му се оказа твърде кратък, заради желанието му да се докаже пред другите.

Кой е Куиринъс Куиръл

Куиръл в Хари Потър и философският камък
Умен още като дете, Куиръл е бил разпределен в Рейвънклоу и е започнал да се доказва. Както обаче често става в "Хогуортс", а и във всяко друго училище, съучениците на Куиръл не забелязвали таланта и магическите му способности, а само това, че бил плах и нервен. Куиръл станал жертва на нападките и присмеха на съучениците си. Именно заради това младият Куиринъс започнал да се интересува от онази най-могъща част на магията, определяна от мнозина като "черна магия".

Когато завършил Хогуортс, почти веднага започнал работа в училището като преподавател по Мъгълознание, макар и той като Снейп да мечтаел да преподава Защита срещу черните изкуства. Някъде около 1990 година младият учител си взел отпуск и тръгнал по света, за да изучава черната магия, с надеждата да преподава по любимия си предмет, когато се върне в "Хогуортс".

Куиръл и Лорд Волдемор

Куиръл и Волдемор в Хари Потър и философският камък
Една от целите и мечтите на Куиръл била да открие какво е останало от най-великия черен магьосник, за да може или да го унищожи, или да получи част от знанията и силата му. Младият мъж следвал знаците и слуховете, които го отвели до една гора в Албания. Там той се срещнал с частицата от душата на Волдемор, която избягала след провала в Годрикс Холоу.

Волдемор, колкото и да бил слаб, успял да подчини Куиръл на волята си - отчасти чрез заплахи, отчасти с обещания. Двамата се върнали във Великобритания и останалата част от историята ни е известна.

Ще си позволя само да ви припомня (макар да се надявам, че за повечето от вас няма нужда), че Волдемор се заселва в тялото на Куиръл едва след неуспешния обир на Гринготс. Затова преподавателят можеше да се ръкува с Хари в "Продънения котел", но не можеше да го докосне в стаята с философския камък.

Защо смятам, че Куиръл е бил силен магьосник

Куиръл и Хари в Хари Потър и философският камък
Първото, което не можем да му отречем, е умът и съобразителността. Куиръл е успял да намери Волдемор, за което съм сигурен, че всеки аврор по света е мечтаел и сигурно стотици са се опитали да направят. Това доказва, че от Куиръл би станал чудесен борец срещу тъмните сили.

Другото е, че го видяхме да измагьосва неща и да прави магии без магическа пръчка, което е доста трудно и е признак на голяма магическа сила.

Третото нещо е фактът, че не се страхуваше да произнася името на Черния лорд, макар то да всява ужас в сърцето на всеки магьосник. Дори смъртожадните, които би трябвало да са на една страна с черния магьосник, никога не произнасят името. А Куиръл, който буквално носи Волдемор на главата си, не се страхува.

Какво е общото между Куиръл, Снейп и Драко Малфой

Куиръл и Снейп в Хари Потър и философският камък
Както се досещате от заглавието на статията и на тази подточка, има двама герои от "Хари Потър", които споделят донякъде обща съдба с Куиръл.

Общото между Драко и Куиръл е това, че и двамата трябва да изпълнят почти невъзможни мисии в служба на Волдемор. И двамата се впускат в начинанието с ентусиазъм, но в един момент осъзнават, че нямат силата да се справят и започват да се страхуват от възмездието на Лорда.

Куиръл и Снейп пък си приличат по това, че дарбите и способностите им остават незабелязани, а всички се вглеждат в недостатъците им. И двамата мечтаят да се сдобият с по-голяма сила, за да накажат тези, които са ги подценявали и са им се присмивали.
Друго общо между тях е, че и двамата биват оставени от Волдемор да умрат (Снейп направо си беше убит), когато господарят им реши, че вече не се нуждае от тях или че мъртви ще са му по-полезни.

Куиръл в Хари Потър и философският камък
Иронията в образа на Куиръл е това, че ако младият преподавател не беше толкова умен и добър в начинанието, което сам поде, никога нямаше да намери Волдемор и нямаше да умре в служба на господар, който не се интересува от него.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд