Една реплика на Дъмбълдор обобщава идеята на "Вакантен пост"

Днес се навършват 6 години от "Вакантен пост" и е много интересно, че основната идея на романа може да бъде открита в последните страници на "Хари Потър и орденът на феникса".

В книгата Дъмбълдор говори на Хари за отношението на Сириус към Крийчър и казва, че "Безразличието и пренебрежението често нанасят много по-големи вреди от откритата неприязън…" И именно това е посланието на "Вакантен пост" - как пренебрегнатите по един или друг начин хора - деца и възрастни, се обръщат срещу най-близките си хора или срещу цялото общество.

Първата книга на Роулинг след "Хари Потър" разказва за няколко персонажа, живеещи в малък английски град. И всеки от тях е бил пренебрегнат от хората, които трябва да го обичат - дали заради кариера, дали заради друг човек или заради някакви вещества.

Най-очевидните примери са децата на Тери Уидън, проститутката наркоманка, която не им обръща никакво внимание, което води до фатални последици, както и Сухвиндер, пренебрегната от родителите си, защото не оправдава очакванията им.
Има обаче и други примери, които не са така очевидни, като например семейството на Бари Феърбрадър, което той често пренебрегва заради работата си в местния съвет. По този начин виждаме как дори нещо по принцип добро, може да нарани някого.

И точно защото понякога откритата неприязън е по-малко болезнена от безразличието, някои от младежите в книгата използват Духа на Бари Феърбрадър, за да изложат родителите си и може би да потърсят конфронтация.

Разбира се, пренебрежението не е единственият проблем на героите в книгата, но ми се стори любопитно, че това е идея, която Роулинг има още от преди 2003-та година.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Понеделнишко препитване: Семейство Лъвгуд

Сериал по "Хари Потър"? Не бързайте да се радвате, не бързайте да се отчайвате

Снимките на "Фантастични животни 3" спряха... отново

Вижте част от илюстрациите на предстоящото издание на "Стаята на тайните"