Една реплика на Дъмбълдор обобщава идеята на "Вакантен пост"

Днес се навършват 6 години от "Вакантен пост" и е много интересно, че основната идея на романа може да бъде открита в последните страници на "Хари Потър и орденът на феникса".

В книгата Дъмбълдор говори на Хари за отношението на Сириус към Крийчър и казва, че "Безразличието и пренебрежението често нанасят много по-големи вреди от откритата неприязън…" И именно това е посланието на "Вакантен пост" - как пренебрегнатите по един или друг начин хора - деца и възрастни, се обръщат срещу най-близките си хора или срещу цялото общество.

Първата книга на Роулинг след "Хари Потър" разказва за няколко персонажа, живеещи в малък английски град. И всеки от тях е бил пренебрегнат от хората, които трябва да го обичат - дали заради кариера, дали заради друг човек или заради някакви вещества.

Най-очевидните примери са децата на Тери Уидън, проститутката наркоманка, която не им обръща никакво внимание, което води до фатални последици, както и Сухвиндер, пренебрегната от родителите си, защото не оправдава очакванията им.
Има обаче и други примери, които не са така очевидни, като например семейството на Бари Феърбрадър, което той често пренебрегва заради работата си в местния съвет. По този начин виждаме как дори нещо по принцип добро, може да нарани някого.

И точно защото понякога откритата неприязън е по-малко болезнена от безразличието, някои от младежите в книгата използват Духа на Бари Феърбрадър, за да изложат родителите си и може би да потърсят конфронтация.

Разбира се, пренебрежението не е единственият проблем на героите в книгата, но ми се стори любопитно, че това е идея, която Роулинг има още от преди 2003-та година.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

Професор Костов и двете Дж. К

Тайните на Дъмбълдор: Кой е Аврелий и защо е бил изпратен в Америка

В кого всъщност е влюбена Хърмаяни?

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Три неща, които Роулинг ни каза чрез смъртта на Хедуиг и Муди