Една реплика на Дъмбълдор обобщава идеята на "Вакантен пост"

Днес се навършват 6 години от "Вакантен пост" и е много интересно, че основната идея на романа може да бъде открита в последните страници на "Хари Потър и орденът на феникса".

В книгата Дъмбълдор говори на Хари за отношението на Сириус към Крийчър и казва, че "Безразличието и пренебрежението често нанасят много по-големи вреди от откритата неприязън…" И именно това е посланието на "Вакантен пост" - как пренебрегнатите по един или друг начин хора - деца и възрастни, се обръщат срещу най-близките си хора или срещу цялото общество.

Първата книга на Роулинг след "Хари Потър" разказва за няколко персонажа, живеещи в малък английски град. И всеки от тях е бил пренебрегнат от хората, които трябва да го обичат - дали заради кариера, дали заради друг човек или заради някакви вещества.

Най-очевидните примери са децата на Тери Уидън, проститутката наркоманка, която не им обръща никакво внимание, което води до фатални последици, както и Сухвиндер, пренебрегната от родителите си, защото не оправдава очакванията им.
Има обаче и други примери, които не са така очевидни, като например семейството на Бари Феърбрадър, което той често пренебрегва заради работата си в местния съвет. По този начин виждаме как дори нещо по принцип добро, може да нарани някого.

И точно защото понякога откритата неприязън е по-малко болезнена от безразличието, някои от младежите в книгата използват Духа на Бари Феърбрадър, за да изложат родителите си и може би да потърсят конфронтация.

Разбира се, пренебрежението не е единственият проблем на героите в книгата, но ми се стори любопитно, че това е идея, която Роулинг има още от преди 2003-та година.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"