Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Новата книга на Джоан Роулинг (под псевдонима Робърт Галбрейт) излиза утре и авторката на “Lethal White”, четвъртата книга от поредицата за Корморан Страйк, ни даде малко по-подробна информация за начина, по който създава историите си и имената на персонажите.

За планирането

Джоан Роулинг: Аз съм от писателите, които обичат да планират историите предварително. За “Lethal White” създадох таблица, по-сложна от всички, които съм правила досега. Имаше девет колони в различни цветове - колона за фалшивите следи, колона за истинските и няколко колони за отделните заподозрени. Преди да започна книга за Корморан Страйк винаги знам кой го е извършил, защо и как.

За имената

Джоан Роулинг: Много ми е интересна силата на имената и на кръщаването на персонажи. Не мога напълно да опозная някой герой, преди да съм решила как ще се казва.

Исках Страйк да има странно име, тъй като мъртвата му майка е била нестандартна и е обичала претрупаните неща. Тя е искала да задоволи само себе си, когато го е кръщавала. Родила го е при семейството си в Корнуол и ми се стори, че е в неин стил да избере корнуолско име. Това е един почти парадоксален избор, като се има предвид колко много е искала да избяга от югозападните си корени. Ако беше изчакала около една седмица, можеше да го кръсти и Елвис, но ми се струва, че точно в този момент се е чувствала сантиментална към дома.

Корморан е името на великан, за когото се предполага, че е живял на връх “Свето Майкъл”. Хареса ми по няколко причини - от една страна защото персонажът е голям и донякъде тромав човек, отчасти защото това е име, което хората винаги грешат. Това подчертава постоянната битка на Страйк да бъде независим човек и да се освободи от бремето на известните си родители.

Фактът, че Страйк има много прякори е свързан с личността му. Много хора мислят, че са близки с него, но друг е въпросът колко от тях той счита за близки. Корморан лесно се сприятелява, но всъщност предпочита усамотението.

Lethal White - четвъртата книга за Корморан Страйк

Четвъртата книга от поредицата за частния детектив Корморан Страйк излиза утре. Тя е най-дълго чаканата и най-обемна книга за Страйк досега и ще разказва за убийство, по следите на което Страйк тръгва, воден от думите на психично болен младеж.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Понеделнишко препитване: Семейство Лъвгуд

Сериал по "Хари Потър"? Не бързайте да се радвате, не бързайте да се отчайвате

Снимките на "Фантастични животни 3" спряха... отново

Вижте част от илюстрациите на предстоящото издание на "Стаята на тайните"