Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Новата книга на Джоан Роулинг (под псевдонима Робърт Галбрейт) излиза утре и авторката на “Lethal White”, четвъртата книга от поредицата за Корморан Страйк, ни даде малко по-подробна информация за начина, по който създава историите си и имената на персонажите.

За планирането

Джоан Роулинг: Аз съм от писателите, които обичат да планират историите предварително. За “Lethal White” създадох таблица, по-сложна от всички, които съм правила досега. Имаше девет колони в различни цветове - колона за фалшивите следи, колона за истинските и няколко колони за отделните заподозрени. Преди да започна книга за Корморан Страйк винаги знам кой го е извършил, защо и как.

За имената

Джоан Роулинг: Много ми е интересна силата на имената и на кръщаването на персонажи. Не мога напълно да опозная някой герой, преди да съм решила как ще се казва.

Исках Страйк да има странно име, тъй като мъртвата му майка е била нестандартна и е обичала претрупаните неща. Тя е искала да задоволи само себе си, когато го е кръщавала. Родила го е при семейството си в Корнуол и ми се стори, че е в неин стил да избере корнуолско име. Това е един почти парадоксален избор, като се има предвид колко много е искала да избяга от югозападните си корени. Ако беше изчакала около една седмица, можеше да го кръсти и Елвис, но ми се струва, че точно в този момент се е чувствала сантиментална към дома.

Корморан е името на великан, за когото се предполага, че е живял на връх “Свето Майкъл”. Хареса ми по няколко причини - от една страна защото персонажът е голям и донякъде тромав човек, отчасти защото това е име, което хората винаги грешат. Това подчертава постоянната битка на Страйк да бъде независим човек и да се освободи от бремето на известните си родители.

Фактът, че Страйк има много прякори е свързан с личността му. Много хора мислят, че са близки с него, но друг е въпросът колко от тях той счита за близки. Корморан лесно се сприятелява, но всъщност предпочита усамотението.

Lethal White - четвъртата книга за Корморан Страйк

Четвъртата книга от поредицата за частния детектив Корморан Страйк излиза утре. Тя е най-дълго чаканата и най-обемна книга за Страйк досега и ще разказва за убийство, по следите на което Страйк тръгва, воден от думите на психично болен младеж.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Семейство Дърсли - интересното, което читателите пропускат

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Хърмаяни – героинята, която остана недооценена

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

ЧРД на Дейвид Тюлис

Кой е Том Фелтън от филмите за Хари Потър

Кой е най-големият фен на Хари Потър