Теди Лупин - несъвместим с историята в Хари Потър и прокълнатото дете

От всички герои, които срещаме в Хари Потър, няма по-пренебрегнати от комерсиалната част на фенството (филми, пиеси, игри) от Пийвс и Теди Лупин. И докато Пийвс поне се появява в компютърната игра по "Хари Потър и философският камък", то за Теди Лупин не се намира място никъде. Най-вече в пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете".
Теди Лупин на гроба на Ремус и Нимфадора
Фенарт, източник buzzfeed.com

Кой е Теди Лупин и защо е важен?

Теди Лупин е синът на Ремус Лупин и Нимфадора Тонкс. Той се ражда няколко дни преди Битката за Хогуортс, в която загиват родителите му.

Образът на Теди е много важен, защото малко след раждането му, Ремус идва при Хари и го моли да стане кръстник на Теди. По това време ума на момчето е натоварено с други неща. Той не обръща голямо внимание на тази чест, която бившият му учител му оказва. След войната обаче, когато малкият Теди се оказва сирак, Хари разбира пълната тежест и отговорност на това да си кръстник. Той се старае свърши работата по-добре, отколкото я е свършил неговият собствен кръстник.

Теди Лупин е изключително важен, за да разберем израстването и възмъжаването на Хари. Хиляди фенове на "Хари Потър" се вълнуват за съдбата на момчето. Все пак той е единственото, останало от Тонкс и Лупин - двама от любимите герои на читателите.

Къде в книгите за Хари Потър се споменава Теди Лупин?

Теди се споменава няколко пъти. Реално обаче никога не го "виждаме" в книгата, освен на една снимка, която Лупин показва в Нужната стая.

Научаваме още, че той е на гара Кингс Крос, когато Хари изпраща сина си Албус на училище за пръв път. По това време Теди вече е завършил училище, но е дошъл, за да изпрати приятелката си - Виктоар Уизли.

Защо Теди Лупин го нямаше във филмите?

По сценарий, Теди трябваше да се появи в последната сцена на "Хари Потър и даровете на смъртта, част 2". За ролята беше избран младият актьор Люк Нюбери. Кадрите с него бяха заснети, но никога не бяха показани - нито във финалната версия на филма, нито в отпадналите сцени.
Единствената снимка с Люк Нюбери
от снимачната площадка на Хари Потър, която имаме

Очевидно създателите на филма са се притеснили, че появата на дете от Лупин и Тонкс ще обърка незапознатите с книгата. Във филма бременността на Тонкс не се коментира изобщо. Не се споменава и това, че Хари става кръстник на детето.

Защо Теди Лупин го нямаше в "Хари Потър и прокълнатото дете"?

Тук е много по-лесно да си обясним липсата на Теди в "Хари Потър и прокълнатото дете". Пиесата е писана от човек, чиято представа за "Хари Потър" е базирана на избрани моменти от третия и четвъртия филм. Джак Торн вероятно не знае за съществуването на Теди Лупин. Той май като цяло не знае и почти нищо за света на Хари Потър.

Струва ми се, че дори Джак Торн да знаеше за съществуването на Теди, едва ли щеше да го включи в глупавата си пиеса. Би било изключително нелогично Албус Сивиръс да тръгне да спасява с времевърт Седрик Дигъри. По-скоро щеше да спаси Ремус Лупин и Нимфадора Тонкс. Така Теди (човек, с когото са израсли като братя) нямаше да бъде сирак.

Всъщност ние имаме допълнителна информация за отношенията между Теди и Хари от Pottermore. И по всичко разбираме, че Хари се е превърнал в един добър, справедлив и грижовен родител. А в "Хари Потър и прокълнатото дете" виждаме един Хари, който напълно се е провалил като баща.

По тази причина Теди Лупин е напълно несъвместим с историята в пиесата. Джак Торн никога не би могъл да разкаже историята, която си е измислил, ако включи кръщелника на Хари. И въпреки това издателствата, театрите и продуцентите, които печелят пари от пиесата, имат наглостта да наричат "Хари Потър и прокълнатото дете" осмият Хари Потър, а голяма част от феновете са достатъчно глупави, че да им повярват.

Коментари

  1. Теди се споменава и в новата версия на Куидичът през вековете. Там има глава за последното световно, на което коментират Джини и Рита Скийтър (поне мисля че е в новото издание, не съм чела старото), и семейството на Хари и Рон са там, като са включени и Виктоар и Теди. Те естестено не обръщат никакво внимание на мача, а си се натискат на воля, което Рита коментира няколко пъти неодобрително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става въпрос за аудио книгата, нали? Няма го в хартиено издание, доколкото знам аз.

      Изтриване
  2. А не представяха ли всички и бащата на хари като светец, преди сивъръс да покаже и другата гледна точка? Въ връзка с това: И по всичко разбираме, че Хари се е превърнал в един добър, справедлив и грижовен родител. А в "Хари Потър и прокълнатото дете" виждаме един Хари, който напълно се е провалил като баща.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)