Пророчеството за обскуруса и Дъмбълдор

Не е добра индикация за един филм, ако отпадналите сцени ни разясняват важни неща за историята. Но точно така се случи с една от отпадналите сцени във "Фантстични животни: Престъпленията на Гринделвалд". В нея Дъмбълдор разкрива пред Нют, че "преди много години" Гринделвалд е имал видение, от което е разбрал, че един обскурен ще унищожи най-големия му враг. Тази информация ни дава доста неща, за които да мислим.

Кой е човекът, от когото Гринделвалд се страхува най-много?

Отговорът, разбира се, е Дъмбълдор. Ние знаем това, защото във филма чухме как Гринделвалд планира да насочи Кридънс срещу Дъмбълдор. Същото предположи и Нют. Любопитно е обаче, че Дъмбълдор замълчава в тази сцена. Това мълчание може да означава две неща:

1. Може би Дъмбълдор не е човекът, когото Гринделвалд ще иска да унищожи

Ясно е, че Гринделвалд иска да отстрани Дъмбълдор, но не е ли възможно да има друг човек, друга опасност, която да е истинският страх на черния магьосник?

Ние знаем, че легендарният им дуел всъщност не е бил чак толкова забележителен (усещам, че всички, които чакат ефектна битка в последния филм, ще се разочароват). Рита Скийтър намеква, че е възможно Гринделвалд дори да се е предал без бой.

Може би Дъмбълдор иска да спре Гринделвалд не за да се спаси, а защото не харесва начина, по който Кридънс ще бъде използван. Може би дори смята, че магьосниците не бива да се намесват в мъгълската история (а ние видяхме, че Гринделвалд се опитва да предотврати Втората световна война).

Веднъж в клуба коментирахме теорията, че Адолф Хитлер или някой друг от ръководителите на Третия райх може да е бил черен магьосник. Дали Дъмбълдор и Гринделвалд няма да обединят усилията си накрая?
Сцена от графичен роман, показващ Хитлер като зъл магьосник

2. Може би Гринделвалд иска да унищожи Дъмбълдор, но не винаги го е знаел

Това е по-интересната теория, която имаме. Представете си, че Гринделвалд е видял един безименен обскурус, който побеждава един безименен враг.
Това е абсолютно възможно, защото ние знаем, че той нямаше представа, че търси Кридънс. Нищо не пречи по същия начин да не е знаел и за врага.

Това е много интересна възможност, защото ни позволява да погледнем по един по-различен възможен начин на първата среща между Дъмбълдор и Гринделвалд.

Дъмбълдор, Гринделвалд и Ариана

В романите за Хари Потър съществува идеята, че пророчествата понякога спомагат случването на това, което е пророкувано. В случая на Волдемор знаем, че Хари никога нямаше да стане човекът, който побеждава Волдемор, ако Волдемор не беше решил да го убие.

Ако предположим, че думите на Дъмбълдор "преди много години" означава 30-40 години, тогава е възможно Гринделвалд да е имал видението си още като ученик. Видял е един неизвестен враг, когото може да победи с един неизвестен обскурус. След това, без да знае кой е врагът, е тръгнал да търси обскуруса.

От "Фантастични животни и къде да ги намерим" знаем, че Гринделвалд не можеше да види Кридънс във видението си, но знаеше, че обскурусът се намира някъде около Мери Лу. Същата тази сила може би му е подсказала, че около леля му Батилда Багшот има обскурен и така е попаднал на Ариана.

Най-хубавото в тази теория е, че ако Гринделвалд не беше попаднал на Ариана, никога нямаше да създаде приятелството си с Албус и съответно той нямаше да се превърне в най-големия му противник и човекът, от когото се бои повече от всички останали.

Ето отпадналите сцени:

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг