Как протече Нощта на книгите за Хари Потър във Варна

В началото на Нощта на книгите за Хари Потър всеки желаещ записа името си за участие в Битката за купата на домовете. Бяха изтеглени по петима от дом. Тук си припомнихме подробности за голямата зала - как изглежда тя и какви бяха разпределенията, които Хари е видял.

Започнахме с творческа задача по Трансфигурация. Отборите получиха пакет с моркови тапа,кибритени клечки, лепило и копче. От тези неща те трябваше да направят...прасе. С останалите се припомнихме какво знаем за науката трансфигурация и нейното изучаване в “Хогуортс”.

Пренесохме се в кабинета по вълшебства. Тук отборите получиха комплект от букви, а с тях трябваше правилно да изпишат заклинание от загадка, която се пада различна на всеки отбор.

Последваха подземията. Не можехме да сварим отвара в библиотеката... затова всеки отбор получи въпрос, който да го отведе до определен цвят. Участниците разполагаха с бои, при чието смесване трябваше да оцветят вода в чашка и да я отнесат навреме при журито.

След отварите се разходихме в забранената гора. Домовете получиха по един лабиринт. В определеното време бе необходимо да посочат правилния път, който да доведе до нужния изход - къщичка на Хагрид. Други възможни изходи бяха при Снейп, Филч или госпожа Норис.

На куидичното игрище задачата бе да се напишат точно и правилно правилата на играта. Публиката си припомни интересни факти за магьосническия спорт. А за блестящи отговори на някои от въпросите имаше и малки награди.

На Астрономическата кула отборите получиха задачата да подредят бързо и добре планетите от слънчевата система, както и да назоват няколко съзвездия.

Последното местенце от “Хогуортс”, което посетихме, бе кабинетът по история на магията. И този път не беше скучно, а малко напрегнато, заради въпросите, които участниците получиха. Тези въпроси бяха тясно свързани с действието в седемте книги. И най-вече с детайли, които някои помнеха доста добре.

В резултат на всичко това с 38 точки на четвърто място се класираха Грифиндор. Бяха малко тъжни, но с присъща доблест приеха загубата си. Трети бяха Рейвънклоу с 40 точки. Те с мъдри усмивки поеха наградите си - стикери. Много оспорвано бе първенството. С разлика от две точки Слидерин с 48 точки заеха второ място и получиха значки, Хафълпаф за втора поредна година взеха купата, както и награди чаши.

Всички останаха доволни,дори и тези, които не се състезаваха. Десет от тях дадоха брилянтни отговори на въпросите на организаторите. Така и получиха малък медальон, изобразяващ стъкленичка с елексира Феликс фелицис с пожелание да го ползват разумно.

Така и завърши тази Нощ на книгите, но тъй като в нея се включиха основно деца, организаторите обещават да направят скоро и продължение за по-големите.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър