Джоан Роулинг преди "Хари Потър"

На днешната дата Джоан Роулинг се развежда с първия си съпруг. Реших, че е добър повод да разкажа малко за живота ѝ в периода между 1990 г. и 1997 г. Времето преди да публикува "Хари Потър". Сигурен съм, че повечето от вас знаят нейната впечатляваща история.

Джоан Роулинг, първия ѝ съпруг и бебето Джесика

Снимката, която виждате по-горе, е една от малкото достъпни в интернет снимки на авторката на "Хари Потър" преди да станe световно известна. На нея тя е с първия си съпруг Жоржи и с новородената си дъщеря Джесика. Само няколко месеца по-късно двамата се развеждат и Роулинг се прибира във Великобритания с дъщеря си.

Тъжната история на Джоан Роулинг

Майката на Джоан Роулинг умира от множествена склероза през 1990 г. Бъдещата писателка едва наскоро е "срещнала" Хари Потър във влака от Манчестър към Лондон. Малко след това младата жена решава да замине за Португалия, за да преподава английски.
Прекарва там година и половина, преди да срещне Жоржи Арантес. Жени се за него през 1992 г. и девет месеца по-късно се ражда Джесика.

Бракът ѝ не е щастлив и едва след 14 месеца се развежда с Хорхе. Двете с Джесика заминават за Шотландия, където Роулинг остава безработна самотна майка. Налага ѝ да живее на социални помощи. Това е най-тежкият период в живота ѝ. Тя често изпада в депресия и дори сериозно обмисля да се самоубие.

Как Хари Потър спаси своята създателка

Само едно нещо крепи Джоан Роулинг в този тежък период и това е историята, която ѝ е хрумнала през 1990-та година. Историята за момчето магьосник.
Още докато е в Поругалия тя започва да изгражда историята, да създава героите и да измисля света на магьосниците. За петте години от идеята във влака до началото на същинското писане, Роулинг вече е натрупала огромно количество рисунки, описания на герои, карти и идеи за това как ще се развият събитията в седемте книги (защото от самото начало е решила, че това е история точно за 7 книги). Написала е първата и последната глава (всъщност епилога), както и първата глава от всяка книга (по-късно някои от тези глави минават по-назад в книгата). Във филма "Хари Потър и аз" авторката показа кашоните с информация, голяма част от която никога не влиза в романите, но отделни неща можеха да бъдат прочетени в сайта ѝ Pottermore.

Дименторите като метафора за депресията
Роулинг е успяла да даде образ и роля в книгите дори на депресията си, във формата на страховитите диментори, за които дори Краля на ужасите Стивън Кинг каза, че са го уплашили.

Писането на книгата започва през 1995 г. и "Хари Потър и философският камък" е завършена на следващата година. Първото издание излиза през 1997 г.
Всички сме чували за съвета, който агентът ѝ дава, след като успява да продаде правата на "Хари Потър" - да мисли и за друга работа, защото от писане на книги не се забогатява.

Джоан Роулинг през 1998 година
Джоан Роулинг през 1998 г.

Джоан Роулинг днес

Днес Джоан Роулинг е една от най-богатите жени в света, а "Хари Потър" е най-успешният роман на всички времена. Щастливо женена е за втори път, а Джесика има брат и сестра.
Този най-мрачен период в живота ѝ е оставил своя отпечатък върху писателката и я е направил жената, която е днес.
Заради ролята, която е изиграл света на магьосниците за нея, можем спокойно да кажем, че Роулинг е най-големият фен на "Хари Потър".

Джоан Роулинг с втория ѝ съпруг
Роулинг с втория си съпруг

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4